Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций_ ТФП.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
7.95 Mб
Скачать

3.2. Фотополімерні форми

Іншим видом форми, яка використовується не так широко, є сталева основа з покриттям діазотипним шаром. Такі пластини експонують звичайним способом, а для промивки не вимагається спеціальних хімікатів або умов неактиничного освітлення. Після ретельної сушки форма готова до друку. Вона витримує, за даними виробників, до 30 тис. екз.

Ця технологія може бути використана для виготовлення як плоских, так і зігнутих форм для ротаційного друку.

Пластини, що фотополімеризуються, розроблені для листового глибокого друку, також використовуються і для тампонной друку. Іноді в тампонному друці використовують пластини, що фотополімеризуються для форм високого друку. Виготовлення з експонуванням і вимиванням – відносно нескладний процес, який дозволяє отримати придатні для багаторазового використання форми.

Вони складаються із сталевої основи, на якій знаходиться шар, що фотополімеризується, із захисною плівкою, задубленою світловим опромінюванням. Експонування виконується так само, як і сталевих пластин. Далі експонований шар проявляється і промивається водою або спиртоводними розчинами, оскільки існує два типи пластин, що фотополімеризуються: що вимиваються водою і спиртоводним розчином (рис 7).

У першому випадку їх проявлення після експонування здійснюється водопровідною водою без жодних добавок. Ці пластини забезпечують екологічно чисте виробництво, тому що вимита водою фотополімеризувальна композиція надалі розкладається під дією мікроорганізмів.

Пластини, що фотополімеризуються з вимиванням спиртоводним розчином ширше поширені унаслідок того, що використовувана композиція менш сприйнятлива до дії багатьох розчинників, що містяться у фарбах для тамподруку, і механічно міцніша, ніж та, що вимивається водою. Але за використання рідкого спиртоводного розчину в приміщеннях потрібна хороша вентиляція для захисту здоров'я робітників.

Фотополімерні форми в тамподрук прийшли з високого друку. Вони мають виключно високу роздільну здатність і точно відтворюють найдрібніші деталі зображення. Тиражестійкість фотополімерної форми складає декілька тисяч відтиснень.

Найбільш наочним прикладом успішного використання полімерних форм тамподруку є друк на компакт-дисках, де можна з високою якістю друкувати тиражі порядку 50 тис. екземплярів багатоколірних зображень. Але для цього потрібні ретельність підготовки форм і контроль якості.

Отримана форма складається, як правило, з шару композиції, що фотополімеризується, товщиною 27 мкм, що твердіє під час ультрафіолетового (УФ) опромінювання. Цього цілком достатньо для друку на полімерних матеріалах завтовшки до 25 мкм.

Для друкування на металевих поверхнях необхідна більша товщина шару нанесеної друкарської фарби, а товщина полімерного шару тут повинна бути не менше 38 мкм.

Виробнича необхідність вимагає безперервного контролю якості і дотримання всіх умов роботи.

Так само як і в сталевих травлених формах, для виготовлення фотополімерних форм настійно рекомендуються тонові растри.

Неекспоновані пластини зберігаються в умовах регульованої вологості для того, щоб запобігти зниженню їх роздільної здатності.

Рис. 7. Поперечний перетин формної пластини, що фотополімеризується: 1 – захисна плівка;

2 – світлочутливий шар, що фотополімеризується;

3 – адгезійний шар; 4 – сталевий шар-основа

Для виготовлення фотополімерних друкарських форм на підприємстві необхідне наступне устаткування:

ультрафіолетовий експонуючий пристрій з вакуумним притиском;

промивальна ванна;

плюшевий тампон для протирання форми;

сушильна камера;

тонові растри;

промивальна рідина;

еластична ємність, що стискається;

неекспоновані пластини.

Неекспоновані пластини, що фотополімеризуються, необхідно захистити від ультрафіолетового світла. Вікна і лампи в приміщеннях, де обробляються пластини, закривають від УФ променів прозорою захисною плівкою. Ідеальним варіантом є темне приміщення з неактиничним освітленням. Неекспоновані пластини слід зберігати в світозахисній упаковці, захищеними від вологи і фізичних пошкоджень. Зберігаються виготовлені форми при відносній вологості 60% і температурі 20-22°С в світлонепроникних пакетах. Правильна обробка форм забезпечить високу якість друку, великі тиражі в декілька тисяч екземплярів, а також підвищить економічність друкарського процесу.

Для зниження вартості виготовлення фотополімерних форм ведуться наукові і технічні розробки. Однією з таких розробок є доступний формний матеріал для тампонного друку, на якому можна було б формувати зображення на формі безпосередньо з файлу комп'ютера (у системах Computer to Plate).