Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций_ ТФП.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
7.95 Mб
Скачать

4.1. Особливості трафаретного растрового друку

Відмінність трафаретного друку від інших способів друку, відтворюючих растрові відображення, полягає в тому, що основою трафаретної форми є растрова (сіткова) структура поверхні носія зображення. Далі відбувається накладення растрової структури сітки і відтвореного растрованого зображення.

Кут нахилу (або повороту) ліній сітки, який взагалі має велике значення для відтворення тонких ліній, також впливає на багатобарвний і одноколірний растровий друк з прямого шаблона. Якщо не дотримуватися умов друку, то це приведе до утворення муару.

Особливість трафаретного растрового друку полягає в тому, що кожне растрове кольороподілене зображення наноситься на сітку, яка має свій період, свою власну лініатуру. І тут крім необхідності стежити за виникненням муару, характерного для будь-якого способу багатобарвного друку з періодичними автотипними растрами, з'являється необхідність виключення муару, пов'язаного ще і з періодичною структурою самої трафаретної сітки.

У найзагальнішому уявленні, муар – це періодичний узор, що утворюється при друці, спотворює, як правило, зображення і що виникає в тих випадках, коли два растри симетричної побудови накладаються під час друку один на одного. Для трафаретного друку це означає, що обидва растри утворюються накладенням растрової копіювальної плівки і трафаретної сітки, причому остання має також власний копіювальний растр.

Муар в трафаретному друці виникає від сітки при її накладенні на растр зображення. Але він не утворюватиметься за використання непрямих шаблонів і застосуванні асиметричних, наприклад, зернистих і стохастичних растрів. Появи муару можна уникнути і шляхом забезпечення певного співвідношення між лініатурою сітки і частотою растру (рівною лініатурі растру в лініях/см), причому це відношення повинне бути збільшеним на непарну величину (наприклад, в 3; 3,5; 4,5 крат).

Муару також можна уникнути, якщо за одноколірного растрового друку кутова відстань від напряму ліній растру і ліній сітки складає 30°. За багатофарбового растрового друку воно повинне складати між окремими фарбами 30 або 60°. Тут і починаються труднощі трафаретного друку.

Одноколірні растрові зйомки виконуються, як правило, або на репродукційній ділянці, або самим трафаретним друкарем, із кутом повороту растру в 45°, тому що цей кут для ока спостерігача створює найменш помітний муар і є для одноколірного друку стандартною величиною.

Точки перетину натягнутого на раму полотна з лініями, розташованими паралельно сторонам рами, залежно від лініатури растру і лініатури сітки періодично співпадають з розташованими по діагоналі растровими крапками. Якщо площа зображення повинна бути скопійована не паралельно краям рами, що має місце в автоматизованих на три чверті машинах-автоматах або повних автоматах (про них ми поговоримо далі), то у багатьох випадках на столі з просвітом, шляхом відносного повороту растрових поверхонь, що накладаються, можна знайти таке положення, яке визначає безмуарове накладення растрової плівки на трафаретну сітку. Сучасні рекомендації відносно кута повороту трафаретної сітки мають великий вибір. Для одноколірного растрового друку вони можуть бути 7°; 10,5°; 22,5°.

Утворення муару в багатоколірному друці є проблемою, з якою борються також і інші способи друку, незалежні від сітки.

Європейський стандарт DIN 16547 звертає увагу на цю проблему і визначає пропозиції по кутах повороту ліній растру для чотирьох фарб в багатоколірному растровому друці. Ці повороти, хоча повністю не усувають муару, але зменшують його на можливо максимальну величину. Досягається це тим, що при фотогррафуванні малюнків через растр з фарбами – блакитною, пурпурною і чорною вибираються кути повороти растру по 30°. Растр для жовтої фарби, якщо її немає на малюнку, може бути розташований під кутом 15° між фарбами на вертикальній осі 0°, тому що викликаний лініями сітки муар цього кольору практично невидимий. Отже, стандартні кути повороту растру згідно згадуваного вище стандарту складають 0° для жовтої фарби. 15° для пурпурної фарби, 45° для чорної фарби або для найважливішої для даного зображення іншої друкарської фарби, а також 75° для блакитної фарби.

Ряд виготівників сіток пропонують тестові плівки, на яких можна побачити залежності муару, визначувані даною сіткою.

Розроблені технології, направлені на забезпечення високої якості трафаретного растрового друку. Зокрема, добрі результати дає частотно-модульоване растрування і растри із стохастичними (хаотичними) структурами. Якщо ж муар виявляється все ж таки помітним, то для жовтої або чорної фарб кут повороту растру може бути вибраний інший.

Ступені процесу трафаретного друку

Друкарський продукт під час свого виготовлення проходить різні процеси виробництва:

процеси з обробкою тексту і ілюстрації;

монтаж виготовлених оригіналів;

виготовлення друкарських форм;

приводка для суміщення фарб;

друкарський процес;

обробні роботи – різка, штанцювання (висікання, вирубка).

Додрукарські процеси

Додрукарські процеси в трафаретному друці мають особливе значення. Вони складаються з двох процесів – обробки тексту на електронних видавничих системах і ілюстрацій за допомогою сканера і репродукційної камери. В результаті цієї обробки виходить прямий растровий діапозитив для чорно-білого друку або комплект кольороподілених діапозитивів. Цифрові методи виготовлення друкарських форм не вимагають виготовлення матеріальних фотоформ, а вся інформація записується на формовий матеріал з цифрових масивів даних.

Добрий результат друку, разом з багатьма іншими передумовами, вимагає бездоганного за якістю оригіналу. У трафаретному друці, як і в інших способах, використовуються самі різні копіювальні оригінали. Їх класифікація приведена на рис. 14.

Копіювальний оригінал за європейським стандартом DIN 16544 – це оригінал, придатний безпосередньо для копіювання. Стандарт DIN 16620 розрізняє серед копіювальних оригіналів оригінали на прозорій основі, переносимі прямим контактом з трафаретної сітки або шляхом проекції, – оригінали на непрозорому носієві.

Трафаретний друк – це спосіб друку, що вимагає прямих копіювальних оригіналів. У зв'язку з цим для нього необхідна дзеркальна друкарська форма, оскільки друк виконується безпосередньо з неї (а не з проміжного полотна, як це має місце в офсетному друці).

Копіювальний процес виготовлення трафаретних друкарських форм вимагає певної інтенсивності світла. Якщо вуаль прозорих ділянок плівки більше 0,05, то копіювальний шар повністю не задубився. А якщо щільність ділянок зображення дуже мала (менше 3,0), то ці ділянки пропустять світло так, що копіювальний шар опиниться задубленим, хоча повинен бути повністю розчиненим.

Підводячи підсумок короткого опису переддрукових процесів, результатом яких є виготовлення репродукційних діапозитивів для копіювання шаблонів, приведемо основні вимоги, які забезпечують високу якість виготовлення друкарських форм, а, отже, і друк.

Оригінали прохідного світла

Цифрові дані

Експонування друкарської форми

Лазерний пристрій для експонування.

Графобудівник

Рис. 11. Технологічна схема додрукарських процесів трафаретного друку