Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций_ ТФП.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
7.95 Mб
Скачать

Тема 6. Офсетний друк

У офсетному друці друкувальні і пробільні елементи друкарської форми лежать в одній плоскості. Друкувальні елементи володіють гідрофобними властивостями, тобто здатністю відштовхувати воду, і одночасно олеофільними властивостями, що дозволяють їм сприймати фарбу. В той же час пробільні (що не друкують) елементи друкарської форми, навпаки, мають гідрофільні і в той же час олеофобні властивості, завдяки чому вони сприймають воду і відштовхують фарбу. Цей процес відбувається в результаті фізичних явищ на поверхні розділу середовищ.

Перед друком пробільні ділянки друкарської форми покриваються тонким шаром зволожуючої рідини. Цей розчин (що складається з води і допоміжних добавок) рівномірно розподіляється зволожуючими валами. Для хорошого змочування пробільних елементів форми потрібне зменшення сил поверхневого натягнення шляхом додавання в зволожуючий розчин спеціальних речовин. Дуже сильне зменшення поверхневого натягнення може в межі приводити до утворення емульсії друкарської фарби і зволожуючого розчину. Точного їх розділення при нанесенні фарби на друкарську форму в цьому випадку не відбудеться.

Правильне здійснення офсетного друкарського процесу залежить від багатьох физико-хімічних явищ, пов'язаних з матеріалами і компонентами, що беруть участь в нім.

Вплив друкарської форми на якість офсетного друку:

поверхневе натягнення ділянок, що сприймають фарбу;

поверхневе натягнення ділянок, що сприймають зволожуючий розчин;

шорсткість поверхні, особливо на вільних від фарби пробільних ділянках (механічне або електролітичне чорніння і т. д.)

режими технологічних процесів виготовлення офсетної формової пластини.

Друкарські форми для офсетного друку є тонкими (до 0,3 мм), такими, що добре натягаються на формовий циліндр, переважно монометалічні або, рідше, поліметалічні пластини. Використовуються також форми на полімерній або паперовій основі. Серед матеріалів для друкарських форм на металевій основі значного поширення набув алюміній (в порівнянні з цинком і сталлю). Необхідне чорніння поверхні пластини виконується механічним шляхом за допомогою піскоструминної машини або на чорнильних установках з кулями і абразивним матеріалом, а також із застосуванням мокрої або сухої обробки щітками. В даний час формові пластини зерняться майже виключно електрохімічним шляхом і на завершальному етапі оксидуються.

На металеву основу наноситься копіювальний шар, на якому формується зображення, що несе фарбу. Це в основному полімер. На поліметалічних (біметалічних) формних пластинах олеофільним шаром служить мідь. В даний час в друкарнях застосовуються переважно світлочутливі алюмінієві форні пластини із заздалегідь нанесеною композицією, що фотополімеризується, на основі діазосполучень. Формування зображення здійснюється завдяки різним властивостям поверхні пластин після їх експонування і прояву. Друкарські форми внаслідок дії світла і обробки утворюють сприймаючі або відштовхуючі фарбу елементи.

Розрізняють наступні дві фотохімічні реакції під час обробки формної пластини:

дублення копіювального шару світлом (негативне копіювання);

руйнування копіювального шару світлом (позитивне копіювання).

Під час фотохімічного задублювання копіювальний шар на засвічених ділянках стає нерозчинним для проявника. Якщо, навпаки, копіювальний шар фотохімічно руйнується, то проявник розчиняє засвічений шар, видаляючи його з підкладки (наприклад, алюмінію). Таким чином, можливі два різні способи копіювання: позитивне і негативне. Вони вимагають різних заздалегідь виготовлених фотоформ.

За позитивного копіювання як копійований оригінал використовується позитивна фотоформа, тобто непрозорі для світла зачорнені ділянки на ній відповідають ділянкам, що сприймають фарбу на друкарській формі. При копіюванні світло проходить через прозорі ділянки в позитивній формі. Світлочутливий копіювальний шар на пластині «розкладається». Наслідком цього є очищення від копіювального шару в процесі прояву ділянок поверхні формної пластини, в даному випадку тих, що на формній пластині на відміну від прозорих ділянок плівкового оригіналу можуть частково відтворюватися у вигляді друкувальних елементів краю плівки, пил, монтажні смуги і ін., тобто темні частинки на плівці.

При негативному копіюванні із застосуванням «негативних формних пластин» як копійовані оригінали використовується негативна фотоформа, на якій ділянки зображення (друкуувальні елементи) відповідають прозорим світлим ділянкам. Світло отверждает копіювальний шар на формній пластині, який після прояву залишається на ділянках її поверхні, тоді як з незасвічених ділянок (пробільних) він видаляється.

Незалежно від того, чи йдеться про позитивне або негативне копіювання, готові друкарські форми ідентичні щодо свого інформаційного змісту – розрізняються шари, що лише наносяться, використовувані для виготовлення друкувальних елементів.

Рішення про роботу з тим або іншим видом форм, позитивним або негативним копіюванням, що виготовляється, приймає поліграфічне підприємство.

Багато типів металевих друкарських форм для підвищення їх тиражестійкості після прояву піддаються термічній обробці (шляхом випалення).

Друкарські форми на лавсановій основі застосовують для виконання робіт середньої якості. Вони використовуються для друку однофарбових або багатофарбових робіт малого формату.

Для забезпечення контролю якості в процесі виготовлення друкарських форм спільно з основним зображенням копіюють контрольні елементи. Для цього є стандартні шкали FOGRA з відповідними клинами, подібними до тестового клину PMS-Offset-Testkeil або UGRA-Offset-Testkeil.