Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций_ ТФП.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
7.95 Mб
Скачать

5.1. Закріплення сітки на рамі

На етапі виготовлення трафаретної друкарської форми сітка натягається на раму. Натягнення сітки на рамі буде бездоганним, коли:

буде рівномірним за всією площею сітки;

буде достатньо велике для того, щоб після проходження ракеля фарба переходила на друкарський матеріал;

відстань до друкарського матеріалу мінімальна;

величина натягнення лежить в межах еластичності вживаного сіткового матеріалу;

нитки сітки лежать паралельно до країв зображення і перетинаються під кутом 90°.

Загальний орієнтовний розрахунок зміряної сили притиску для поліграфічного друку приймається за 15 Н/см.

Правильне натягнення сітки в трафаретному друці є найважливішим параметром забезпечення високої якості друку.

Натягнення сітки залежить від  лініатури матеріалу, його якості  і  межі розтягування. Навантаження на полотно може складати від 0 до 25 Н/см.

Залежно від виду трафаретної сітки, навантаження під час друку і часу дії процесу натягнення може слабшати. Вже після двох днів роботи синтетичної сітки, залежно від вигляду і технології приклеювання сітки, натягнення зменшується на 50%. Еластичне слабшання рами також веде до нерівномірного натягнення, це при друці приводить до спотворення зображення на формі.

Існують ручні і автоматичні пристрої натягнення полотна: програмовані, з електромоторами, з натяжними затисками і вимірювальними пристроями. У них використовуються механічне і пневматичне натягнення сітки. У автоматичних пристроях відбувається безступінчатий процес натягнення чисто механічним шляхом. Натягнення виконується за допомогою електромеханічного приводу, який одночасно або поперемінно натягує сітку назовні по одній провідній шині з натяжними елементами по довжині і ширині.

Пневматичний саморегульований пристрій натягнення полотна складається з набору натягачів, що працюють незалежно один від одного, кількість яких визначається розміром сітки. Окремі натяжні елементи складаються з циліндра з поршнем і затискного пристрою. Затиск переміщається над пневматичним циліндром горизонтально і вертикально. Натяжні елементи пов'язані з компресором, який забезпечує їх стислим повітрям. Пневматичний натягач забезпечує рівномірне натягнення сітки і позитивно впливає на вирівнювання деформації рами.

Автоматичні програмовані універсальні машини оснащені процесорним управлінням і вбудованим цифровим приладом для контролю автоматичного натягнення. На них можливо запрограмувати натягнення полотна від 10 до 50 Н/см.

Величина натягнення сітки залежить від її вигляду, а також від характеру виконуваних робіт і приводиться у відповідних інструкціях. Контролюється натягнення за допомогою спеціальних механічних і електронних контрольних приладів.

Для того, щоб сітка і рама оптимально міцно з'єднувалися один з одним, їх підготовлені чисті поверхні повинні бути склеєні між собою спеціальним клеєм і висушені. На склеєні поверхні наноситься захисний лак.

Шаблон. Загальна схема виготовлення трафаретної друкарської форми.

Для виготовлення працездатної трафаретної друкарської форми поверхня сітки готується слідуючим чином. На сітку наноситься світлочутливий матеріал (копіювальний шар або пряма плівка), на який потім копіюється зображення (рис. 17).

Можливі наступні варіанти:

звичайне виготовлення шаблонів контактним шляхом в копіювальній рамі або проекційне експонування. У тому і іншому випадках необхідні копіювальні оригінали;

кероване комп'ютером лазерне експонування, яке, на відміну від звичайного виготовлення шаблонів, не вимагає матеріальних оригіналів. Незалежно від того, чи застосовується самостійно нанесений на підприємстві копіювальний шар, чи він заздалегідь нанесений розробником сітки, для виготовлення друкарської форми трафаретного друку треба виконати наступні процеси:

при звичайному фотомеханічному виготовленні шаблона потрібний проміжний носій інформації – копіювальний оригінал па фотоплівці, яка експонується і проявляється. Якщо ж оригінал вирізується на графічному пристрої (плоттері), то текст і ілюстрації спочатку готуються на комп'ютері, який потім управляє вивідним пристроєм. Копіювальні оригінали експонуються контактним шляхом у вакуумній копіювальній рамі;

кероване комп'ютером лазерне експонування, на відміну від звичайного виготовлення шаблонів, не вимагає ніякого матеріального плівкового копіювального оригіналу. Це – найбільш перспективна технологія виготовлення шаблонів. Нематеріально записана інформація на носій даних прямо виводиться на формовий матеріал. Мова йде про технологію з комп'ютера на трафаретну сітку. При цьому тексти оцифровуються на екрані дисплея за допомогою клавіатури, а ілюстраційна інформація оцифровується на сканері. Потім обидва види інформації комбінуються і використовуються для остаточної підготовки зображення. Власне виготовлення друкарської форми здійснюється за лазерного управління комп'ютерними даними: лазерний промінь, керований комп'ютером, записує (експонує) відрядково все зображення. Виготовлення шаблона здійснюється тим же шляхом, що і в інших способах.

Рис. 14. Принцип побудови трафаретної друкарської форми

Але тут непотрібний ніякий матеріальний оригінал і відсутнє експонування в копіювальній рамі. В даному випадку експонування проводиться крапка за крапкою залежно від дозволу.

У процес виготовлення друкарської форми входить також проявлення шаблона, яким відкриваються для фарби друкуючі ділянки зображення.

Для нанесення на сітку копіювального шару використовуються довгасті спеціальні лотки на ширину сітки з рамою, за допомогою яких рідкий копіювальний шар рівномірно наноситься на всю сітку.

Для контактного експонування застосовуються вертикальні і горизонтальні вакуумні копіювальні рами з відповідними джерелами експонуючого світла і світлодозуючими пристроями, що забезпечують подачу його точної кількості на світлочутливий шар. Разом з цими двома типами копіювальних рам є так звані копіювальні ящики (Kopierbox), порівняні з контактно-копіювальними пристроями для експонування плівки.

Як джерела світла для експонування використовуються залізогалогенні лампи (ЗГ лампи), або ртутні випромінювачі високого тиску, спектр випромінювання яких коректується шляхом додавання певних залізогалогенідів, тобто іодіда галію та іодіда заліза. Ці лампи мають спектр випромінювання від 360 до 450 нм, що відповідає чутливості сучасних копіювальних матеріалів. Випромінювачі мають різні конструкції. Для безпеки обслуговуючого персоналу МН лампи забезпечені щитками, які захищають від проникнення випромінювань з довжинами хвиль менше 310 нм. Це необхідно тому, що при довжині хвилі менше 310 нм на випромінювання починає реагувати шкіра людини.

Достоїнством трафаретного друку є можливість друку зображень великих форматів. Є системи виготовлення друкарських форм, які дають можливість із зменшених фотоформ прямим проекційним шляхом копіювати сильно збільшені зображення. У таких випадках невеликий діапозитив проміжного формату проекційним шляхом, за допомогою УФ-джерела світла, копіюється на світлочутливу сітку, завдяки чому здійснюється фотохімічна реакція і на формовому матеріалі виникає зображення. При цьому реакція зшивання молекул копіювального шару вимагає щодо довгохвильового УФ випромінювання з невисокою енергією. Її значення для різних копіювальних шарів представлені в таблиці 2.

Таблиця 2.