Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегия предприятия.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
809.47 Кб
Скачать

3.3. Виробничий профіль (місія) фірми

Власне призначення підприємство формулює в умовах певного складу структури й стану зовнішнього середовища, які визначають систему можливостей фірми щодо задоволення потреб споживачів. Зовнішнє середовище, включаючи мікро- і макросередовище, формує цілком визначену систему ресурсів, якими може оперувати підприємство для виконання власної місії. Фірма має бути впевнена, що наявні або доступні ресурси є достатніми. Ці ресурси, в свою чергу, визначають структуру виробництва, технологічний профіль, кадровий та кваліфікаційний склад, а також довгострокові наміри фірми щодо виживання та вдосконалення в умовах, що диктуються ринком. Успіх фірми залежить від вміння ретельно аналізувати ринок й від того, яку власне позицію зайняла фірма: стратегічну помірковану й найбільш правильно визначаючу місце фірми, час, товар та його ціну.

Існує традиційна думка, що прийняття рішень й вибір місії поведінки фірми практично завжди визначаються конкуренцією й ринковими умовами. Виробничі підприємства діють у відповідності до конкурентних обставин й умов «попиту – пропозиції», тобто тими силами, які знаходяться за межами області фірми. Тому, переважно, в економічній літературі в фокусі знаходиться не фірма, як така, а ринки, на яких діють або з якими взаємодіють фірми.

Традиційна теорія підприємництва, навпаки, розглядає ринки та сили конкуренції як умови, які обмежують діяльність фірми. Існуючі та майбутні ринкові умови трактуються як обставини, що створюють альтернативи (або загрози) для бізнесу. Однак, не слід бачити в ринку й економічних силах абсолютний детермінант того, що представляє собою бізнес кожної окремої фірми й того, як вона намагається завоювати власну клієнтуру. Стратегія фірми в боротьбі за «ринкове місце» застосовується в її сфері впливу, вважається, що вона може бути застосованою в межах можливостей фірми надавати результати від гарно продуманої стратегії по відношенню до свого місця на ринку. Дійсно, потужними бізнес-стратегіями є ті, які мають потенційні можливості генерувати серйозні впливи на ринки, покупців, конкурентів й напрями розвитку галузі.

Розуміння того, як фірма формує власну природу й напрями власної діяльності (що можна побачити з прийнятих фірмою стратегій), є важливим з декількох точок зору. Для початку відзначмо, що стратегічний курс фірми є, власне, продуктом зовнішніх ринкових альтернатив (або обмежень) й внутрішніх факторів: ресурсів, кваліфікації, управлінських переваг. Множина факторів впливає на вибір стратегії: споживацькі смаки та звичаї, переваги, технологічні зміни, конкурентні впливи, потреби в інвестиціях, відповідні очікування прибутку, фінансові можливості фірми, оцінки кваліфікаційних й управлінських якостей з точки зору їх достатності для досягнення успіху на ринку, диверсифікація, персональний склад управлінської ланки та її цілеспрямованість, державні акти регулювання, обов’язки, соціальні, політичні й культурні умови, які обмежують або розширюють спектр діяльності фірми.

По-друге, стратегія фірми має визначальне значення для позиції фірми, ринкових нововведень й сфери інтересів фірми. Одні фірми є лідерами (технологічними), інші йдуть за лідером. Одні фірми агресивні за природою, інші консервативні й обирають стратегії, які не передбачають ризик. Ряд фірм будує стратегію на забезпеченні власної ниши на межі ринка через тиск відомих, маючих «ім’я» фірм.

По-третє, стратегія – це основа для таких важливих типів прийняття рішень в бізнесі, як, наприклад: 1) вибір серед декількох споживацьких груп й окремих споживачів з метою задоволення їх потреб; 2) вибір найбільш ефективних, з погляду ресурсів ті витрат, технологій та виробничих процесів; 3) визначення оптимальних обсягів виробництва й місцерозташування підприємства; 4) спроби досягти вершини у конкурентній боротьбі й завоювати прибуткову ринкову долю; 5) розуміння ті вигідне використання нових ринкових альтернатив й умов «попиту – пропозиції», що постійно змінюються.

Все вищеперераховане дозволяє сказати, що обставина, чи є фірма успішною або вона потерпає від невдач, частково залежить від широти й значущості її стратегії, а не тільки від економічного положення на ринку. Фірми, відомі власними управлінськими успіхами, завжди шукають можливість впливу на ринки за допомогою власного продукту, альтернативних стратегій, спрямованих на досягнення конкурентних переваг. Отже, стратегія фірми поліпшує можливості успішно конкурувати на своєму місці на ринку; поліпшує можливості фірми досягати конкурентні переваги; дозволяє отримувати надприбуток.