Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m067250 Солодкий (лекції).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
798.21 Кб
Скачать

3. Моделі аналізу і прогнозу товарних запасів

Товарні запаси змінюються протягом часу під впливом великої кількості факторів. Задача аналізу включає: виявлення таких факторів, вибір найбільш істотних з них, побудова економіко–математичних моделей зв’язку показників товарних запасів з факторами, що впливають на запаси, перевірку моделі на адекватність, корегування моделі і здійснення відповідних розрахунків на підприємствах і в організаціях торгівлі для знаходження оптимальних параметрів управління запасами.

Наприклад, результати обстеження 400 магазинів Москви дозволили визначити вплив на рівень товарних витрат (у) таких основних факторів і показників: місткості холодильного устаткування( ), питомої ваги фасованих і штучних товарів у роздрібному товарообігу ( ),питомої ваги товарів з нормою убутку від 0,4 – 0,8% ( ), і від 0,9 – 1,2% ( ). У загальному вигляді залежність можна записати так:

Проведений кореляційно–регресійний багатофакторний аналіз дозволив підібрати лінійну форму зв’язку вигляду:

yм02х23х34х45х.

і отримати модель множинної регресії, що включає тільки істотні фактори:

.

Коефіцієнт регресії показує, що при збільшенні на 1% питомої ваги товарів з нормою убутку від 0,9 до 1,2% рівень товарних витрат збільшується на 0,006432%. Аналіз рівняння показав, що перераховані фактори значимі, тобто є істотними, і їх необхідно враховувати при плануванні показників товарних запасів.

Для перспективної оцінки товарних запасів на складах великих мереж збуту може бути побудована економіко – математична модель зв’язку динаміки товарних запасів уі і складського товарообороту хі за певний період (5р.). Графічні методи аналізу вказують на лінійну математичну форму зв’язку показників .

Після проведення необхідних розрахунків була отримана така економіко-математична модель прогнозу товарних запасів , де - відповідно товарний запас і складський товарооборот у році t.

Середнє відхилення фактичних товарних запасів від вирівняних складає 0,8%. Прогноз по цій моделі будується виходячи з припущення про збереження на перспективу тенденції розвитку товарних запасів і факторів, що впливають на них.

Застосування методів кореляційно-регресивного аналізу товарних запасів дозволяє будувати ЕММ аналізу і прогнозу товарних запасів для обґрунтування планів у системі управління товарними запасами.

Тема 8. Теоретико-ігрові методи прийняття рішень

  1. Основні поняття та класифікація ігор

  2. Визначення оптимальних стратегій для випадку скінченної гри двох учасників

  3. Застосування апарату теорії ігор в економіці

1. Основні поняття та класифікація ігор

В оптимізаційних моделях вибір рішення здійснювався однією особою. В теорії ігор рішення приймаються кількома учасниками. Значення цільової функції для кожного з них залежить від рішень, що приймаються рештою учасників. Теорія ігор ще має назву теорії кон­фліктних ситуацій. Прикладами є ситуація "покупець-продавець", карткові та спортивні ігри, олігополістичні моделі. Конфлікт може бути результатом свідомих і стихійних дій різних учасників.

Гравці в теорії ігор — це учасники (суб'єкти) конфлікту. Вони відрізняються іменами або номерами. Можливі дії кожної зі сторін мають назву стратегії, або ходів.

Інтереси сторін представляються функціями виграшу (платежу) для кожного з гравців.

Гра — це модель, яка формалізує змістовний опис конфлікту.

Теорія ігор уперше була системно викладена Дж. фон Нейманом і О. Монгерштерном у 1944 р. В роки Другої світової війни і після неї теорія ігор привернула увагу військових як апарат для дослідження стратегічних рішень. Проте основним застосуванням теорії ігор ста­ла економіка. У 1994 р. Нобелівську премію з економіки одержали Джон Неш (США), Джон Харсаньї (США), Рейнхард Зельтен (Німеч­чина) за праці у сфері теорії ігор.

Ігри класифікують залежно від обраного критерію: за кількістю гравців, за кількістю стратегій, за властивостями функцій виграшу та за можливостями попередніх переговорів між гравцями.

Залежно від кількості гравців розрізняють ігри з двома, трьома і більше учасниками. Теорію оптимізації, наприклад, можна розгляда­ти як теорію ігор з одним гравцем. Можна досліджувати також ігри з нескінченною кількістю гравців.

За кількістю стратегій розрізняють скінченні та нескінченні ігри. У скінченних іграх кількість можливих стратегій є числом скінчен­ним (підкидання монети — дві стратегії, підкидання кубика — шість стратегій). Стратегії у скінченних іграх називають чистими стратегі­ями. В нескінченних іграх кількість стратегій є нескінченною.

За властивостями функцій виграшу (платіжних функцій) теорію ігор поділяють на три види. Гра, в якій виграш одного з гравців до­рівнює програшу другого, має назву гри з нульовою сумою, або анта­гоністичної гри. Якщо гравці виграють і програють одночасно та їм вигідно діяти разом, то такі ігри мають назву ігор з постійною різни­цею. Гра з ненульовою сумою — це гра, в якій наявні конфлікт та уз­годжена дія гравців.

За можливістю попередніх переговорів між гравцями розрізняють кооперативні та некооперативні ігри. Кооперативна гра — це гра, в якій до її початку учасники утворюють коаліції і приймають угоди про свої стратегії. Некооперативна гра — гра, в якій гравці не можуть координувати свої стратегії. Прикладом кооперативної гри може стати ситуація лобіювання у парламенті прийняття рішення зацікав­лених у ньому учасників шляхом голосування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]