Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m063454.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.11.2019
Размер:
492.54 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Національний університет водного господарства

та природокористування

Кафедра обліку і аудиту

063-454

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ТА РОБОЧА ПРОГРАМА

до проведення виробничої аналітичної практики на базі підприємств (крім бюджетних та кредитних установ)

для студентів 3 курсу за напрямом підготовки

6.030509 «Облік і аудит»

Рекомендовано методичною комісією

за напрямом підготовки

6.030509 «Облік і аудит»

Протокол № __

від «___» _____________2012 р.

Рівне 2012

Методичні вказівки та робоча програма до проведення виробничої аналітичної практики на базі підприємств (крім бюджетних та кредитних установ) для студентів 3 курсу за напрямом підготовки 6.030509 «Облік і аудит» / І.Д.Лазаришина, Н.В. Мельничук, М.М. Мосійчук. – Рівне: НУВГП, 2012. – 30 с.

Упорядники: Лазаришина І.Д., д.е.н., професор,

Мельничук Н.В., ст. викладач,

Мосійчук М.М., ст. викладач.

Відповідальна за випуск: Лазаришина І.Д., д.е.н., професор, завідувач кафедри обліку та аудиту

ЗМІСТ

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Мета і завдання виробничої аналітичної практики...............

Керівництво і організація виробничої аналітичної практики..................................................................................................

Робоча програма та структура залікового кредиту з виробничої аналітичної практики ………...............................

Організація виконання звіту з виробничої аналітичної практики на базі підприємств..….............................................

Вимоги до оформлення звіту з виробничої аналітичної практики……………………………………………………….Оцінювання звіту з виробничої аналітичної практики….....

Список рекомендованої літератури…………………………..

Додатки……………………………………………....................

3

4

6

8

24

25

28

30

© Лазаришина І.Д., Мельничук Н.В., Мосійчук М.М., 2012

© НУВГП, 2012

  1. Мета і завдання виробничої аналітичної практики

Ринкові умови господарювання породжують спектр гострих соціально-економічних проблем, вимагаючи нагальної розробки нових і вдосконалення вже існуючих систем, методів, методик, прийомів та інших засобів управління, спрямованих на підвищення його ефективності. Важливе значення при цьому належить економічному аналізу, з допомогою якого формується необхідна інформація для прийняття управлінських рішень. Саме аналітичне обґрунтування управлінських рішень сприяє отриманню суб'єктом господарювання максимально можливого економічного результату за умови оптимального використання всіх видів ресурсів. Особливо актуальною постає ця проблема в зв'язку з ростом дефіциту сировини, посиленням конкуренції, глобалізацією бізнесу, збільшенням підприємницьких ризиків.

Ринкові умови господарювання зобов'язують економістів, бухгалтерів, аналітиків оволодівати сучасними методами економічного аналізу, адже саме кваліфіковані кадри можуть грамотно оцінити діяльність підприємства і розробити пропозиції необхідні для нормального його функціонування. Іншими словами вони повинні вказати, що треба зробити для зміцнення досягнень і позитивних тенденцій у роботі, а також для усунення недоліків і втрат.

Економічний аналіз – це система спеціальних знань для дослідження зміни і розвитку економічних явищ у їх взаємозв’язку та взаємообумовленості, що визначаються суб’єктивними та об’єктивними причинами з метою забезпечення цільового управління ними.

Виробнича аналітична практика є частиною навчального процесу і відповідно до навчального плану за напрямом 6.030509 «Облік і аудит» проводиться у кінці шостого семестру.

Мета виробничої аналітичної практики полягає у здобутті теоретичних знань з економічного аналізу у виробничих умовах, виробленні у студентів навичок самостійного аналізу і узагальнення числового матеріалу та підготовці їх до роботи за спеціальністю.

Тривалість практики – три тижні.

Основними завданнями виробничої аналітичної практики є:

  1. дослідження техніко - економічної характеристики підприєм-ства;

  2. ознайомлення із джерелами інформації для економічного аналізу – фінансовою та статистичною звітністю;

  3. вивчення особливостей організації і методики економічного аналізу на підприємстві;

  4. розробка конкретних пропозицій щодо покращення організації і методики економічного аналізу на підприємстві -об’єкті виробничої практики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]