Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m078219.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
401.92 Кб
Скачать

Міністерство освіти І НАУКИ України

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

Кафедра економічної теорії

078-219

ЗБІрник задач

ДЛЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ НЕЕКОНОМІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ

ДЕННоЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ З ДИСЦИПЛІНИ “ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ”

Затверджено

методичною радою

факультету економіки

Протокол №_ _____

від "____"______ _____2006 р.

Рівне-2006

Збірник задач для практичних занять та самостійної роботи студентів неекономічних спеціальностей з дисципліни "Економічна теорія" / А.Ф. Косік. - Рівне: НУВГП, 2006. - 35 с.

Упорядник: Алла Федорівна Косік, кандидат економічних наук, доцент

Відповідальний за випуск: Г.Е. Гронтковська, кандидат економічних наук, доцент, завідувач кафедри економічної теорії

З М І С Т

стор.

Передмова .........................................................................................................................3

Розділ 1. Просте товарне виробництво. Теорія вартості. Гроші........................... 4

Розділ 2. Капітал. Теорія додаткової вартості........................................................... 7

Розділ 3. Нагромадження капіталу............................................................................. 9

Розділ 4. Оборот капіталу.......................................................................................... 11

Розділ 5. Теорії граничної корисності, виробничих можливостей і

граничної продуктивності факторів виробництва................................... 13

Розділ 6. Основи теорії попиту і пропонування........................................................16

Розділ 7. Теорії витрат, прибутку і ціноутворення.................................................... 18

Розділ 8. Відтворення суспільного капіталу............................................................. 25

Відповіді до задач............................................................................................................ 26

Символи та формули для розв’язку задач.................................................................... 27

Передмова

Мета даного збірника задач і розрахунково-графічних робіт – дати можливість глибше засвоїти теоретичний матеріал дисципліни “Основи економічної теорії”, навчити студентів самостійно користуватись різними методами економічного аналізу.

Структура збірника охоплює базові теми економічної теорії, що відображають концепції різних економічних шкіл та напрямків економічної думки.

За методикою розв’язання задачі поділяються на два типи: розрахункові, які розв’язуються за допомогою формул, і розрахунково-графічні, відповіді на які можна одержати, побудувавши графіки функцій. Всередині розділів задачі розташовані за принципом зростаючої складності.

Розв’язування задач є складовою частиною роботи студентів на семінарських заняттях, а також самостійної роботи студентів. Задачі можуть використовуватись для проведення поточного контролю знань, частина з них входить до екзаменаційних білетів.

В кінці додаються відповіді до задач, за якими студент може перевірити правильність розв’язку. У спеціальному додатку наведені символи і формули, які потрібно використовувати при розв’язанні задач.

Розділ I. Просте товарне виробництво.

Теорія вартості. Гроші

  1. Четверо гончарів роблять глечики: перший за робочий день виробляє 10 глечиків, другий – 7, третій – 8, а четвертий – 5. Працюють по 10 годин на день. Вартість матеріалів умовно приймаємо за нуль.

Визначте, скільки коштує глечик в годинах робочого часу? Які наслідки матиме торгівля для кожного з гончарів? Що таке суспільно-необхідний робочий час?

  1. Три групи виробників випускають однаковий товар. Індивідуальні витрати робочого часу на виробництво одиниці товару складають: в першій групі – 1 год., в другій – 2 год., а в третій – 3 год. Перша група виробляє 10 млн. одиниць товару, друга – 160 млн., а третя – 30 млн.

Визначте суспільно необхідний для виробництва одиниці товару робочий час. Чим визначається величина вартості товару?

  1. Ціна 1 виробу становить 4 грн. Робочий день – 10 годин. Як зміниться денна виручка товаровиробника, якщо індивідуальні затрати праці на один виріб знизяться з 2,5 до 2 годин ? Що таке продуктивність праці?

  1. Припустимо, що 1 г золота втілює 2 години суспільно-необхідного робочого часу, а машина – 500 годин. У золотодобувній і машинобудівній промисловості продуктивність праці підвищилась в 2 рази.

Підрахуйте, яка ціна на машину в золоті встановилася після цих змін? Що таке мінова вартість і вартість? Яка різниця між цими поняттями?

  1. На ринку за 1 вівцю дають 4 мішки зерна. Як зміниться мінова вартість вівці, якщо продуктивність праці в землеробстві зросла у 2 рази, а в тваринництві – у 4 рази? Який товар виступає в ролі еквівалента? В якій формі виступає інший товар?

  1. Ціна одиниці товару – 100 г золота. Продуктивність праці в галузі, де виробляють товар, підвищилась у 2 рази, а продуктивність праці в золотодобувній промисловості збільшилась у 3 рази.

Якою стане ціна одиниці даного товару після цих змін? Чим відрізняються економічні наслідки зростання продуктивності праці від наслідків збільшення інтенсивності праці?

  1. Нехай на ринку продаються пшениця і кава. Ціна 1 тонни пшениці – 80 грн., а 1 кг кави – 1,6 грн. Покажіть мінову вартість одної тонни кави, якщо в еквівалентній формі виступає пшениця. Які історичні форми вартості ви знаєте?

  1. За 1 сокиру ремісники вимінюють у фермерів 6 бушелів зерна. Визначте нову мінову вартість сокири, якщо ремісники підвищили продуктивність праці на 50%, а у фермерів внаслідок посушливого літа урожай скоротився у 2 рази. Якими показниками вимірюється рівень продуктивності праці?

  1. За 8 годин рибалка виловив 16 кг риби. Припустимо, що 1 година суспільно - необхідного робочого часу втілює вартість 10 г золота. Вартість знарядь лову умовно не враховуємо.

Визначте, скільки коштує весь улов, а також 1 кг риби у грамах золота. Яким стане обсяг продукції, а також його вартість за той самий час, якщо інтенсивність праці рибалки підвищиться в 2 рази? Як зміниться вартість 1 кг риби? Що таке інтенсивність праці і як вона впливає на вартість всієї продукції, виробленої за той самий час? на вартість одиниці продукції?

  1. Користуючись умовою задачі 9, визначте, як зміниться обсяг продукції, вартість всього улову, а також 1 кг риби, якщо продуктивність праці рибалки зросте у 2 рази. Як впливає продуктивність праці на вартість одиниці продукції? Поясніть.

  1. За 10 годин виловлено 20 кг риби, витрачено 80 одиниць праці. Вартість знарядь лову приймаємо за нуль. Визначте вартість всієї виловленої за той же час риби в одиницях праці, а також вартість 1 кг риби за наступних змін:

    1. інтенсивність праці збільшилась у 2 рази;

    2. продуктивність праці зросла у 2 рази;

    3. продуктивність та інтенсивність праці зростають у 2 рази одночасно.

Перерахуйте фактори, що впливають на продуктивність праці. *

  1. За 8 годин гончар виробляє 20 глечиків. Нехай 1 год. суспільно-необхідного робочого часу втілює вартість 10 грн. Вартість засобів виробництва не враховуємо. Визначте вартість всього випуску глечиків за робочий день і одного глечика. Як зміниться обсяг випуску, вартість всієї продукції, виробленої протягом робочого дня, а також вартість 1 глечика, якщо продуктивність та інтенсивність праці одночасно зростуть у в 2 рази?*

  1. Протягом робочого дня кооператив шиє 50 пар рукавичок загальною вартістю 200 грн. Нова вартість складає 50 грн. В результаті вдосконалення виробництва продуктивність праці зросла в 2 рази.

Визначте вартість всієї партії рукавичок, вироблених за робочий день, а також вартість 1 пари. Що таке нова вартість?*

  1. За певний час виробляється 100 метрів дроту загальною вартістю 100 грн. З них 90 грн. складають матеріальні витрати. Визначте:

    1. Як зміниться обсяг продукції за той же час, а також вартість всього обсягу випуску і 1-го метра дроту, якщо інтенсивність праці зросте у 1,5 рази?

    2. Якою буде вартість всієї продукції, виробленої за той же час, а також вартість 1 метра дроту, якщо продуктивність праці зросте у 2 рази? Як зміниться співвідношення між новою і старою вартістю в структурі вартості одиниці товару при зростанні продуктивності праці?*

  1. За 10 годин виробляється 200 т паперу. Вартість, перенесена з засобів виробництва, дорівнює 100 грн., 1 година суспільно-необхідної праці створює нову вартість, яка оцінюється в 10 грн.

Визначте вартість 1 тонни паперу. Обчисліть вартість всієї партії паперу, виготовленого за той же час, а також вартість однієї тонни, якщо одночасно зросли: продуктивність праці – у 2 рази, а інтенсивність – у 1,5 рази. Якою працею визначається величина вартості товару?*

  1. Протягом 8 - годинного робочого дня підприємство випускає 20 тонн мінеральних добрив. При цьому з засобів виробництва переноситься вартість у 100 грн., а 1 година суспільно-необхідної живої праці створює вартість, яка оцінюється в 10 грн.

Визначте загальну вартість денного випуску і вартість 1 т міндобрив. Як зміняться ці величини, якщо одночасно зросли: продуктивність праці – у 2 рази, а інтенсивність – у 1,5 рази за незмінної тривалості робочого дня? Що таке стара вартість?

  1. Число зайнятих виробництвом товару зросло в 3 рази, суспільна продуктивність праці збільшилась в 1,8 рази, а інтенсивність – в 1,5 рази. Як змінилась нова вартість всього продукту, виготовленого за той самий час? Які фактори впливають на величину вартості товару?

  1. Ціна сукні – 50 фунтів стерлінгів. Як зміниться ціна, якщо суспільно-необхідні затрати робочого часу на виробництво сукні скоротяться в 1,2 рази, а в обіг буде випущено в 2,4 рази більше грошей? Що таке інфляція?

  1. Нехай в одній країні діє золотий стандарт. Золотий вміст грошової одиниці зменшився у 1,5 рази, а вартість золота зросла у 1,5 рази. Як при цьому зміняться ціни товарів? Що таке ціна?

  1. У 1958 р. золотий вміст 1 долара США становив 0,888 г золота. В той самий час 1 долар дорівнював 50 бельгійським франкам. Обчисліть, яким був масштаб цін в Бельгії. Що таке масштаб цін?

  1. Сума цін проданих товарів і послуг – 1000 одиниць; сума цін товарів, проданих в кредит – 200 одиниці, сума платежів, за якими настав термін оплати – 300 одиниць, сума взаємно погашених платежів – 140 одиниць. Середнє число оборотів однойменних грошових одиниць – 3. Визначте кількість грошей, необхідних для обігу. Які зв’язки показує закон обігу?*

  1. Яка маса грошей може забезпечити товарообіг і оборот послуг на суму 2200 млн. грн., якщо в кредит продано товарів на суму 90 млн. грн.; платежі, термін оплати яких наступив, складають 60 млн. грн.; взаємно зараховано підприємствами 50 млн. грн., а грошова одиниця робить 4 обороти на рік. Які функції виконують гроші? Який зв’язок показує закон грошового обігу?*

  1. Сума цін проданих за рік товарів і послуг – 20 млрд. золотих доларів. Продано в кредит товарів на суму 200 млн. дол. золотом, сума платежів до оплати становить 300 млн., а взаємно погашено платежів на суму 140 млн. золотом. Середнє число оборотів одного долара в рік – 5. Скільки залишиться в обороті золотих доларів, якщо випустити в обіг 1442 млн. дол. паперових грошей? Дайте визначення грошей.

  1. Сума цін товарів, які реалізуються, складає 300 млн. ф. ст. Сума платежів, що взаємно погашаються – 44 млн. ф. ст., сума цін товарів, проданих в кредит – 60 млн.; платежі, термін сплати яких наступив - 34 млн. Грошова одиниця обертається 2 рази на рік. Що відбудеться з грошима, якщо їх знаходиться в обігу 230 млн. ф. ст. при умові: а) в обігу – золоті монети; б) в обігу паперові гроші. Що таке гроші? Які функції виконують паперові гроші?

Розділ 2. Капітал. Теорія додаткової вартості

  1. Протягом дня найманий робітник виробляє товар вартістю 120 дол. Затрати на сировину – 70 дол., знос обладнання – 20 дол. Денна вартість робочої сили – 15 дол.

Визначте норму додаткової вартості, а також величину необхідного робочого часу при 8 – годинному робочому дні. Як ділиться робочий день найманого робітника? Що таке необхідний робочий час?

  1. Робочий день – 8 годин. За цей час робітник виготовляє товар вартістю 30 дол. При цьому витрачається сировини на 20 дол., знос обладнання становить 6 дол. Денна вартість робочої сили – 2 дол.

Визначте величину необхідного робочого часу при 8 – годинному робочому дні. Що показує норма додаткової вартості? Що таке додатковий робочий час?

  1. Денна вартість робочої сили становить 8 дол. За 1 годину робітник створює вартість у 3 дол.; переробляє за день засобів виробництва на 30 дол. Робочий день триває 8 годин.

Знайдіть вартість продукту, виготовленого робітником протягом робочого дня. Визначте норму додаткової вартості. Як визначається денна вартість робочої сили?

  1. На підприємстві виробляється продукція вартістю 100 тис. дол. На сировину, матеріали, напівфабрикати було витрачено 55 тис. дол. Вартість зношених за цей час знарядь праці 15 тис. дол. Робітникам у вигляді зарплати виплачено 10 тис. дол.

Визначте норму додаткової вартості. Що таке додаткова вартість?

  1. Костюм коштує 40 дол. На нього пішло 3 м. тканини по 5 дол. за метр. Знос швацької машини склав 1 дол. Вартість підкладки, ґудзиків і т.п. всього 9 дол.

Визначте величину нової вартості, створеної робітниками при виготовленні костюма. Визначте масу додаткової вартості, якщо ступінь експлуатації становить 200%. На які частини поділяється нова вартість, створена живою працею найманого робітника?

  1. Авансований капітал дорівнює 1000 дол. в т.ч. постійний капітал – 800 дол. Робочий день – 10 годин. Протягом 1 год. робітник абстрактною працею створює вартість, рівну 50 центам. Денна вартість робочої сили – 2 дол.

Визначте масу додаткової вартості, створеної на даному підприємстві протягом робочого дня. Яку роль у створенні вартості відіграють конкретна і абстрактна праця?

  1. На один автомобіль корпорації “Дженерал Моторз” витрачалось матеріалів і комплектуючих виробів на суму 950 дол. Знос засобів виробництва складав 550 дол., а заробітна плата – 460 дол. Норма додаткової вартості – 200%.

Скільки коштує автомобіль? З яких елементів складається вартість товару, створеного на капіталістичному підприємстві?*

  1. На виробництво авансовано 900 тис. ф. ст., в т.ч. на засоби виробництва – 780 тис. ф. ст. У виробництві зайнято 400 робітників.

Визначте масу нової вартості, створеної одним робітником, якщо ступінь експлуатації становить 200%. Що таке експлуатація? У чому полягають особливості капіталістичної експлуатації?

  1. Капіталіст придбав річний запас сировини на суму 1000 дол.; машину, яка працює 5 років, вартістю 2000 дол. і найняв робітників, річна вартість яких становить 2000 дол. За рік робітники виготовляють 100 виробів. Норма додаткової вартості склала 150%.

Визначте, скільки коштує 1 виріб. Яка маса додаткової вартості присвоєна капіталістом за рік? Що таке постійний капітал?

  1. Денна вартість робочої сили складає 5 ф. ст. Всього за день робітник створює 10 ф. ст. нової вартості. Вартість спожитого капіталу 25 ф. ст.

Визначте вартість виготовленої продукції і ступінь експлуатації робітника. Що таке змінний капітал?

  1. Спочатку робочий день тривав 10 годин, причому додатковий робочий час був на 1 годину більший, ніж необхідний. Нехай одна година праці створює вартість 2 дол. За рахунок подовження робочого часу капіталісту вдалося одержати додатково 6 дол.

Визначте, на скільки процентів зросла норма додаткової вартості? Які методи збільшення додаткової вартості існують?

  1. Раніше ткач працював на 6 станках і одержував 150 дол. за годину праці. Тепер він працює на 10 станках і одержує зарплату 170 дол./ год. Яку суму додаткової вартості приносить щогодини додатково один ткач внаслідок зростання інтенсивності праці? Який вид додаткової вартості можна одержати внаслідок зростання інтенсивності праці?

  1. Робочий день триває 10 годин. За цей час наймані робітники виготовляють продукт вартістю в 100 тис. дол. На сировину і матеріали витрачено 50 тис. дол., вартість зношених машин – 20 тис. дол., денна вартість робочої сили – 10 тис. дол.

Визначте, на скільки процентів зміниться ступінь експлуатації найманої праці, якщо тривалість робочого дня зросте на 1 годину. Що таке абсолютна додаткова вартість? Якими шляхами вона одержується?

  1. Спочатку робочий день тривав 10 годин, протягом яких кожен робітник створював нову вартість у 30 дол. Ступінь експлуатації досягає 200%.

Визначте, якою стане норма додаткової вартості, якщо при тій же оплаті робочий день скоротився на 1 год., а інтенсивність праці підвищилась на 50%. Яким методом досягнуто виробництво додаткової вартості?

  1. Нехай за одну годину абстрактною працею створюється вартість у 2 дол. Денна вартість робочої сили в результаті зростання суспільної продуктивності праці знизилась з 10 дол. до 8 дол.

Скільки годин складає необхідний робочий час після зростання продуктивності праці? Який вид додаткової вартості одержується в результаті зростання суспільної продуктивності праці?

  1. Нова вартість, створена робітниками, становить 100 тис. дол. Ступінь експлуатації була рівна 100%. В результаті зростання суспільної продуктивності праці вартість робочої сили знизилась на 20%. Як змінилася ступінь експлуатації робітників? За рахунок чого одержується відносна додаткова вартість?

  1. Ринкова вартість зошита – 52 цента. Перенесена вартість дорівнює 40 центів. Ступінь експлуатації – 200%. Визначте надлишкову додаткову вартість в одному зошити, якщо продуктивність праці на підприємстві зросла в 2 рази. Як змінилась загальна маса додаткової вартості, яку одержав капіталіст з кожного зошита? Що таке надлишкова додаткова вартість?

Розділ 3. Нагромадження капіталу

  1. Авансований капітал – 10 тис. дол. Витрати на постійний капітал – 8 тис. дол. Норма додаткової вартості – 100 %. Через скільки років буде витрачений весь початковий капітал, якщо вся маса додаткової вартості витрачається на особисте споживання капіталіста-підприємця, а виробництво відновлюється у незмінному масштабі? Чим відрізняється просте відтворення від розширеного?

  1. Авансований капітал – 1000 ф. ст., постійний капітал – 800 ф. ст., норма додаткової вартості – 100%. Через скільки років початково авансований капітал перетвориться у капіталізовану додаткову вартість? Що таке відтворення? Які види відтворення існують?

  1. Авансований капітал – 100 тис. дол. Постійний капітал – 50 тис. дол. Ступінь експлуатації – 150%. На нагромадження щорічно виділяється 52,5 тис. дол.

Визначте норму нагромадження. Що таке нагромадження капіталу?

  1. Найманий робітник своєю працею створює нову вартість у 300 дол. Норма додаткової вартості – 200%.

Якою є вартість всієї продукції, якщо органічна будова капіталу 6:1? Що показує органічна будова капіталу?

  1. Нова вартість – 100 дол., ступінь експлуатації – 100%. В результаті зростання суспільної продуктивності праці вартість робочої сили знизилась на 30%. Як зміниться розмір нагромадження, якщо норма нагромадження буде 50%? Як визначається норма нагромадження?

  1. Постійний капітал – 200 тис. дол., змінний капітал – 100 тис. дол., норма додаткової вартості – 100%. Чому буде дорівнювати вартість продукту на 3-ій рік, якщо у фонд нагромадження щоразу буде відраховуватись 3/5 виробленої в даному році додаткової вартості за незмінної органічної будову капіталу? Що таке концентрація капіталу?

  1. Авансований капітал складає 200С + 100V. Його величина в ході нагромадження зросла втричі. Органічна будова зросла до 4:1. Співставте темпи зростання попиту на робочу силу з темпами зростання авансованого і постійного капіталу. Які наслідки це викликає? Що таке нагромадження?

  1. На виробництво товару затрачено 100 тис. дол. капіталу. Його органічна будова 4:1. Норма додаткової вартості дорівнює 100%. Визначте розміри капіталу на початок другого року при розширеному відтворенні, якщо капіталізується половина додаткової вартості. Поясніть суть розширеного відтворення.

  1. Капітал у 100 тис. дол. подвоївся через 10 років. За цей період середньорічна додаткова вартість склала 15 тис. дол. В якій пропорції вона розпалась на споживану і нагромаджувану частини? В які ресурси вкладається додаткова вартість, яка йде на нагромадження?

  1. На виробництво товару витрачено капітал у 200 тис. дол. Його органічна будова 4:1, норма додаткової вартості дорівнює 100%. Визначте розміри капіталу на початок другого року:

а) при простому відтворенні;

б) при розширеному відтворенні, якщо на зростання виробництва йде половина додаткової вартості.

Чому зростає органічна будова капіталу? Які наслідки викликає цей процес?

  1. Авансований капітал – 100 дол., його органічна будова – 4:1 при ступені експлуатації 200%. Для розширення виробництва капіталіст ділить додаткову вартість на капітал і доход в пропорції 1:3. Як зміниться величина нагромадження при підвищенні ступеня експлуатації до 300%. Що таке централізація капіталу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]