Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези СРС з ПРАВА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
782.34 Кб
Скачать

4. Джерела (форми) права – це встановлені державою або визнані нею офіційно документальні форми виявлення та закріплення норм права.

Види джерел права

Правовий звичай

Нормативно-правовий акт

Правовий прецедент

Правовий договір

Правовий звичай – це правила поведінки, які узвичаїлися через багаторазове застосування протягом тривалого часу існування суспільства і які санкціоновані й забезпечені державою.

Правовий прецедент – це судове або адміністративне рішення з конкретної юридичної справи, яке стає загальнообов’язковим під час розгляду аналогічних справ у майбутньому.

Правовий (нормативно-правовий) договір – двостороння або багатостороння угода правотворчих суб’єктів з урегулювання тієї або іншої життєвої ситуації, результатом якої є нова норма права.

Нормативно-правовий акт – офіційний письмовий документ компетентних органів держави, який містить правові норми і має загальний обов’язковий характер.

Тема. Поняття і структура правової системи.

1. Система права – внутрішня структура права, виражена в єдності та погодженні чинних правових норм. Складається з підсистем права:

- публічне право – регулює відносини між державними органами та державою і суспільством, особою;

- приватне право – регулює відносини між приватними фізичними та юридичними особами.

3.

Система права

ПРАВО

Галузі права

Інститут права

Норми права

4. Система права та система законодавства співвідносяться між собою як зміст і форма.

Система законодавства – це взаємопов’язана і взаємодіюча сукупність всіх нормативно-правових актів, що діють на території певної держави. Законодавство є формою існування права: норми права втілюються в законах та інших нормативно-правових актах.

Структура системи законодавства – це її внутрішня організація, яка виявляється в її поділі на галузі та інститути законодавства.

Закон – це нормативно-правовий акт законодавчого органу влади, який ухвалюється з дотриманням особливої законодавчої процедури, регулює найважливіші суспільні відносини і має вищу юридичну силу.

Підзаконні акти – це нормативно-правові акти, які видають державні органи в межах своїх повноважень на підставі та відповідно до закону.

Нормативно-правовий акт – це офіційний письмовий документ, який приймається уповноваженим органом держави та встановлює, змінює або скасовує правові норми.

Індивідуальний правовий акт – це юридичний документ, що приймається компетентним органом держави в конкретних випадках правовідносин.

5. Система права в Україні складається з галузей права:

Галузі права складаються з інститутів права (наприклад, інститут громадянства входить до галузі конституційного права). Кожен інститут права складається з норми права.

Галузь права – це сукупність правових норм, що становлять самостійну частину системи права та своїм особливим методом регулюють якісно однорідну сферу суспільних відносин.

Інститут права –це система юридичних норм, що регламентують певну сторону однорідних відносин, які складають особливу частину галузі права.

Норма права – це формально визначене, обов’язкове для всіх правило поведінки, яке встановлює та охороняє держава.

Норма права складається з:

  • гіпотези – припущення, умови в яких має виконуватися певне правило;

  • диспозиції – саме правило поведінки, вказівка на те, якою поведінка має бути в умовах, визначених гіпотезою;

  • санкції – примусові або заохочувальні заходи, які може застосувати держава у випадку порушення або належного виконання правової норми відповідно.