Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези СРС з ПРАВА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
782.34 Кб
Скачать

6. Вищими спеціалізованими судами є:

  1. Вищий господарський суд України;

  2. Вищий адміністративний суд України;

  3. Інші відповідні вищі спеціалізовані суди.

Вони складаються з суддів, голови суду та його заступників. У них можуть утворюватися судові палати з розгляду окремих категорій справ у межах відповідної судової юрисдикції. Для вирішення організаційних питань діє Президія відповідного вищого спеціалізованого суду. Для вирішення загальних питань діє його Пленум.

7. Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України, який здійснює правосуддя та забезпечує однакове застосування законодавства усіма судами загальної юрисдикції.

СРС

Тема: Загальна характеристика фінансового права.

1. Фінанси – це суспільні відносини, що виникають із приводу мобілізації, розподілу, перерозподілу та використання грошових коштів. Вони поділяються на публічні (відносини з приводу грошових коштів держави та органів місцевого самоврядування) і приватні (відносини, які виникають в ході мобілізації, розподілу та використання грошових коштів різних суб’єктів економічної діяльності (домогосподарства, юридичні особи тощо).

Фінансове право – сукупність правових норм, що регулюють суспільні відносини у сфері мобілізації, розподілу та використання органами державної влади та місцевого самоврядування грошових коштів із метою забезпечення виконання покладених на ці органи завдань і функцій.

Предмет фінансового права – суспільні відносини, які виникають у ході фінансової діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, і мають публічно-правовий характер.

Система фінансового права складається із загальної та особливої частин. Особлива частина складається з інститутів права, які регулюють окремі напрямки фінансової діяльності (бюджетне, податкове, банківське та валютне). Базовою ланкою є фінансово-правова норма.

Суб’єкти фінансового права – держава, адміністративно-територіальне утворення, юридичні особи та фізичні особи.

Бюджет – 1. Це централізований фонд коштів для держави в цілому або органу місцевого самоврядування (з економічної точки зору); 2. Це закон держави, прийнятий вищим органом законодавчої влади (на місцях – нормативний акт, прийнятий органами місцевого самоврядування), яким затверджуються основні фінансові плани формування і використання коштів для держави або її окремих територій (з юридичної точки зору).

Бюджет – фінансовий план утворення і використання фінансових ресурсів держави, розподіл її доходів і видатків.

Бюджет складається з прибуткової (закріплені законом надходження на користь держави або муніципального органу) і видаткової (використання коштів на передбачені в бюджетах цілі і завдання) частин.

Бюджетна система України включає Державний бюджет України, республіканський бюджет АР Крим і місцеві бюджети. Всі питання бюджетної системи України регулюються Законом України «Про бюджетну систему України» від 29.06.1995р.

Бюджетний процес – регламентована нормами права діяльність, пов’язана зі складанням, розглядом, затвердженням бюджетів, їх виконанням і контролем за їх виконанням, розглядом звітів про виконання бюджетів, що становлять бюджетну систему України.

Контроль за використанням коштів Державного бюджету України від імені Верховної Ради України здійснює Рахункова палата.

Систему оподаткування становить сукупність податків і зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів, що справляються у визначеному законами України порядку.

Податок – це обов’язковий, індивідуально безоплатний платіж до бюджету, що сплачується фізичними та юридичними особами в порядку та терміни, визначені в податковому законодавстві.

З правової точки зору не існує різниці між поняттями «податок» і «збір», але з економічної – основна різниця між ними полягає в цільовому характері останнього.

Систему оподаткування України становлять загальнодержавні та місцеві податки і збори.

Види податків і зборів

За формою оподаткування

За об’єктом оподаткування

Прямі

Непрямі

Прибутки

Власність

Споживання

Платник податку – суб’єкт податкових правовідносин, на якого за наявності об’єкта оподаткування покладено певний комплекс податкових обов’язків і прав, установлених законодавством.

З 01.01.2011р. вступив в силу Податковий кодекс України (прийнятий 02.12.2010р.)