Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософія методичка.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
373.61 Кб
Скачать

Т. 8.: Філософія суспільства

План лекції:

  1. Суспільство як особлива сфера буття.

  2. Спрямованість (напрямок) суспільного розвитку.

  3. Форми організації суспільного розвитку.

Семінар: Філософський аналіз суспільства:

  1. Суспільство як особлива сфера буття.

  2. Джерела та спонукальні сили суспільного розвитку.

  3. Малі та середні та великі суспільні групи.

Мета: Розглянути природу, закони та принципи розвитку суспільства. З’ясувати джерела та спонукальні сили суспільного розвитку. Встановити основні характеристики малих, середніх та великих соціальних груп.

Основні поняття: суспільство, мала соціальна група, велика соціальна група, клас, нація, народ, середня соціальна група.

Методичні вказівки до семінару:

  1. Студент повинен розуміти, що суспільство – це раціонально організована спільнота людей, об’єднаних спільною спрямованістю інтересів, взаємною угодою в розумінні принципів колективного існування. Цим суспільство відрізняється від спільності – органічного об’єднання людей пов’язаних єдиним походженням, родинними зв’язками, єдністю долі (сім’я, рід, плем’я, народ) та від держави – раціонально організованого апарату управління суспільством.

  2. Студент має пояснити, що суспільству як цілісній системі притаманні два види джерел розвитку: внутрішній та зовнішній. Перший стає можливим у зв’язку з єдністю та активізацією усіх елементів соціальної структури, а другий реалізується в наслідок оволодіння природними ресурсами та джерелами енергії. Як людина так і суспільство перебувають на межі природного та соціального. Завдяки самосвідомості людина намагається подолати природне, вийти за його межі, що породжує соціальне. Ще одним джерелом розвитку соціального є індивідуальна неповторність людей, які прагнучи подолати свою обмеженість, відчуженість і залежність, повинні вступати у спілкування з іншими. Саме в спілкуванні полягає виток суспільного буття. Спілкування стає можливим коли Я протистоїть Ти. Студент повинен пояснити поняття соціальна дія, соціальний статус, соціалізація, соціальна роль.

  3. Студент повинен пояснити, що основною структурною одиницею суспільств є соціальні групи – спільноти людей, які об’єднані навколо спільної діяльності, інтересів, цінностей, соціальної належності. Виділяють такі соціальні групи: малі (сім’я, сусіди), середні (жителі регіону, робітники підприємства, ), великі (страти, класи, нації, народності). Для прикладу необхідно охарактеризувати націю. Вона формується завдяки єдності кількох чинників: географічного (), антропологічно-етнічного (), культурного (), історичного (), морально-психологічного ().

Питання для самостійної роботи:

  1. Що є визначальним для людського суспільства згідно з натуралізмом, ідеалізмом, матеріалізмом?

  2. Суспільство як єдність природного, історичного, індивідуального.

  3. Теорії аграрного, індустріального, постіндустріального і технотронного суспільств.

Методичні вказівки до семінару:

  1. Студент повинен пояснити, що існує декілька філософських позицій в тлумаченні суспільства. Згідно натуралізму розвиток суспільства визначається природними чинниками (Гумельов). Згідно ідеалізму сутність суспільства покладається у духовно-ідеальних процесах (Гегель). Згідно матеріалізму природа суспільних процесів має виробничо-економічний характер (Маркс). Зрештою студент повинен розуміти, що усі представлені підходи є редукціоністськими, адже усю багатоманітність суспільних процесів зводять лише до одного фактору.

  2. Протилежну позицію займає підхід згідно якого суспільство постає єдністю природного, історичного, індивідуального. Природні процеси (біологічні, географічні, кліматичні) виступають основою для формування суспільства. Історичні процеси (культура в розвитку) обумовлюють загальний динамізм і культурну зумовленість розвитку суспільства. Наявність індивідуального аспекту свідчить про те, що суспільство складається з окремих осіб, які разом утворюють нову спільноту. Як висновок студент повинен пояснити зв’язок усіх названих компонентів.

  3. В сучасній філософії розвиток суспільства уявляється таким, що проходить декілька етапів: аграрний, індустріальний, постіндустріальний. Усі вони концентруються на формуванні суспільства через розвиток виробництва. На першому етапі домінують землеробство, скотарство та дрібне ремісництво. Виробництво не відіграє вирішальної ролі в розвитку суспільства. На індустріальному етапі велике промислове виробництво починає відігравати вирішальну роль в формуванні суспільних процесів. В постіндустріальному суспільстві разом з великими промисловими підприємствами важливу роль відіграють невеликі корпоративні об’єднання робітників. Нарешті деякі дослідники виділяють навіть технотронне суспільство в якому виключну роль будуть відігравати глобальні електронні технічні засоби (Інтернет).