Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
релігієзнавство посібник.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Тематичний модуль 1.

Тема 1. Визначення віри. Релігія як форма свідомості, її структура

Поняття віри взагалі і релігійної зокрема. Релігія як специфічна форма світогляду, її сутнісні ознаки (культ, релігійні дії та організація). Тлумачення феномену релігійності з позиції соціології, філософії та богослов’я.

Релігієзнавство в системі наук. Об'єкт та предмет релігієзнавства. Основні категорії Релігієзнавства і їх предметне поле. Класифікація релігійних систем.

Тема 2. Міфологічний світогляд, його форми

Міфологічний світогляд як основа релігійного. Базові характеристики міфологічного світогляду і причини виникнення віри у надприродне. Синкретизм раціо- та віри, інтемпоральність міфу тощо.

Форми реалізації міфологічного світогляду: тотемізм, табу, магія, фетишизм та анімізм – їх наукове сутнісне тлумачення. Релікти міфологічного світогляду у сучасної людини.

Тема 3. Національні релігійні системи

Логіка формування національних релігійних систем, їх якісні оціночні ознаки. Динаміка розвитку національних релігій – на прикладі систем Давнього Єгипту і античності (антропоморфізм, ієрархізація, вибудування генеалогії, функціональної специфіки пантеону).

Індуїзм. Концепція Брахми і Атману. Ієрархія ілюзорних світів. Сансара. Карма. Система Йога. Мета реінкарнації. Індуїзм як політеїстична релігійна система, спрямована на індивідуальний духовний прогрес.

Національні релігії Китаю. Основи національних релігій Китаю.

Даосизм. Концепція Дао. Принципи даосизму.

Конфуціанство. Сутність конфуціанства як філософсько-етичного вчення. Принципи конфуціанства. Причини його популяризації.

Іудаїзм. Концепція надприродного, Завіту. Соціально-політична роль іудеїв за релігійним віровченням. Стисла характеристика релігійних текстів. Базові релігійні свята, їх сакральний зміст. Характеристика релігійної спільноти іудеїв.

Тематичний модуль 2.

Тема 4. Світові релігії.

Причини виникнення феномену світових релігій.

Буддизм як модифікація індуїзму. Легенда про Будду. “Чотири шляхетні істини”. “Шляхетний восьмирічний шлях порятунку” Будди. Морально-етичні норми буддизму. Монастирі і сангха. Трипітака - ядро буддистської канонічної літератури. Напрямки буддизму. Тхеравада (хінаяна) і махаяна. Вчення про Бодхісаттв.

Іслам. Виникнення ісламу, причини його популяризації. Тези вчення Мухаммеда. П’ять „стовпів віри” ісламу: шахада, салят, саум, закят, хадж. Культ в ісламі. Коран - священна книга мусульман. Сунна. Організація ісламу. Базові свята. Умма у сучасному світі. Напрямки у ісламі.

Християнство. Виникнення християнства. Нікео-Царградський Символ віри – базові загальнохристиянські догми. Вчення про Трійцю. Культові дії – таїнства і свята. Причини розколу християнства на православ’я і католицизм. Додаткові догмати католицизму. Filioque. Вчення про непогрішність Папи. Католицький догмат про чистилище. Вчення про Діву Марії в католицизмі. Культові особливості католицизму. Організація католицької церкви. Реформація в Європі й ранній протестантизм. Доктринальні особливості протестантизму. Догмат про приречення. Культ і організація протестантизму. Соціально-політична доктрина протестантизму. Пізній протестантизм (баптизм, адвентизм, п’ятидесятництво тощо).