Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рекреационное.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
106.9 Кб
Скачать

Вступ

Методичні рекомендації з курсу «Рекреаційне право» розроблено для студентів спеціальності «Правознавство» денної та заочної форми навчання.

Дисципліна «Рекреаційне право» базується на знаннях господарського, цивільного, адміністративного, екологічного, земельного, кримінального права та складається з двох частин: загальної та особливої. У загальній частині вивчаються: поняття та види рекреаційної діяльності; предмет та система рекреаційного права; суб’єкти рекреаційної діяльності; правовий режим рекреаційних ресурсів; державне регулювання рекреаційної діяльності; юридична відповідальність у рекреаційних відносинах. Особлива частина включає правове регулювання туристичної, курортної та лікувально-оздоровчої, культурно-розважальної, фізкультурно-оздоровчої діяльності; правове регулювання рекреаційних відносин у зарубіжних країнах.

Анотація дисципліни «Рекреаційне право»

Мета: засвоєння студентами теоретичних знань щодо системи та предмета рекреаційного права, державного регулювання рекреаційної діяльності, правового регулювання окремих видів рекреаційної діяльності (туристичної, санаторно-курортної, лікувально-оздоровчої, культурно-розважальної, фізкультурно-оздоровчої), формування умінь роботи з нормативно-правовими актами, що регулюють рекреаційні відносини, їх застосування у практичній діяльності, формування практичних навичок захисту прав суб’єктів рекреаційної діяльності, складання договорів, позовних заяв та інших документів, необхідних для здійснення рекреаційної діяльності та захисту прав суб’єктів рекреаційної діяльності.

Завдання дисципліни:

формування у студентів умінь орієнтуватися у системі нормативно–правових актів, що регулюють рекреаційні відносини;

ознайомлення студентів з видами рекреаційної діяльності та особливостями їх правового регулювання;

оволодіння студентами навичками застосування відповідних нормативно–правових актів, що визначають правовий статус суб’єктів рекреаційної діяльності, органів державного регулювання рекреаційним господарством;

набуття вмінь використання способів захисту прав суб’єктів рекреаційної діяльності та рекреантів;

оволодіння навичками складання договорів, позовних заяв та інших документів, необхідних для здійснення рекреаційної діяльності та захисту прав суб’єктів рекреаційної діяльності та рекреантів.

Предмет дисципліни: правове регулювання суспільних відносин, що складаються між суб’єктами господарювання та іншими суб’єктами рекреаційних відносин у процесі виробництва, реалізації та надання рекреаційних послуг, а також забезпечення цього процесу необхідними ресурсами.

Зміст обумовлений метою та завданнями дисципліни, базується на структурі законодавства у сфері рекреаційної діяльності та розкривається у темах (усього 10):

  1. Рекреаційна діяльність та її правове регулювання. Рекреаційне право

  2. Суб’єкти рекреаційної діяльності

  3. Правовий режим рекреаційних ресурсів

  4. Державне регулювання рекреаційної діяльності

  5. Юридична відповідальність в рекреаційних відносинах

  6. Правове регулювання туристичної діяльності

  7. Правове регулювання курортної та лікувально-оздоровчої діяльності

  8. Правове регулювання культурно-розважальної діяльності

  9. Правове регулювання фізкультурно-оздоровчої діяльності

  10. Правове регулювання рекреаційної діяльності у зарубіжних країнах