Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рекреационное.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
106.9 Кб
Скачать

Тема 5. Юридична відповідальність у рекреаційних відносинах Теоретичні питання (кількість балів за одне питання – 2):

  1. Поняття та особливості відповідальності у рекреаційних відносинах.

  2. Види порушень у рекреаційних відносинах.

  3. Господарсько-правова відповідальність у рекреаційних відносинах.

  4. Цивільно-правова відповідальність у рекреаційних відносинах. Відшкодування моральної шкоди у рекреаційних відносинах.

  5. Еколого-правова відповідальність у рекреаційних відносинах.

  6. Адміністративно-правова відповідальність у рекреаційних відносинах.

  7. Кримінально-правова відповідальність у рекреаційних відносинах.

Практичні завдання (кількість балів за одне завдання – 3):

1. За матеріалами періодичного друку підібрати приклади порушення законодавства у сфері рекреації та підготувати консультацію щодо можливих видів відповідальності з посиланнями на необхідні нормативно–правові акти*.

2. На підставі аналізу законодавства у галузі рекреації скласти таблицю «Відповідальність за порушення прав рекреантів»*:

№ п/п

Вид правопорушення

Вид та форма відповідальності

Правова підстава відповідальності

Рекомендовані нормативно–правові акти до теми: 2, 7–10, 16–18, 25, 31, 33, 61.

Рекомендована література: 3, 19, 22, 31, 42, 56, 57, 59 .

Тема 6. Правове регулювання туристичної діяльності Теоретичні питання (кількість балів за одне питання – 2):

  1. Поняття та види туристичної діяльності.

  2. Правова основа здійснення туристичної діяльності.

  3. Організація здійснення туристичної діяльності.

  4. Майнова основа здійснення туристичної діяльності.

  5. Порядок надання туристичних послуг.

  6. Форми та способи захисту прав споживачів туристичних послуг.

Практичні завдання (кількість балів за одне завдання – 3):

1. Туристична фірма «Аеросвіт» та Сидоров уклали договір про надання туристичних послуг вартістю 3000 євро та визначили у договорі, що він вступає у силу з моменту підписання сторонами. У вказаний у договорі строк Сидоров грошові кошти не вніс, внаслідок чого туристична фірма не змогла реалізувати замовлені для Сидорова тури, зазнала збитків та не виконала свої зобов’язання перед туроператором, з яким вперше уклала угоду.

Фірма звернулася до суду з позовною заявою до Сидорова про відшкодування майнової та моральної шкоди, до якої включила, окрім вартості путівки, суму штрафу, передбаченого договором за несвоєчасне виконання зобов’язання та витрати на міжміські телефонні переговори, факс з фірмою–туроператором.

Дайте правову оцінку ситуації:

1. Назвіть особливості договірних відносин на надання туристичних послуг.

2. Чи є порушення у цій ситуації та яких норм законодавства?

3. Які особливості має майнова відповідальність за порушення законодавства про туризм?*

2. Теплохід при поверненні з круїзу по Середземному морю в Одесу сів на мілину, внаслідок чого 5 туристів отримали тілесні ушкодження, а у шести – ушкоджено багаж.

Громадяни звернулися до пароплавства з вимогою про відшкодування завданої їм шкоди, у чому їм було відмовлено, оскільки пароплавство не укладало договорів з туристами.

Дайте консультацію туристам про можливості захисту їх прав:

1. Особливості страхування при реалізації туристичних послуг.

2. Назвіть види порушень, допущених у цій ситуації, та відповідні норми законодавства, які їх передбачають.

3. Хто є суб’єктом відповідальності?

4. Підготуйте позовну заяву від імені громадян*.

3. Клієнт туристичної фірми «Сан» Іванов придбав путівку до Італії строком 15 днів. За 3 тижня до відльоту туристична фірма попередила Іванова телефонним дзвінком про те, що посольство Італії через якусь причину відмовляє у видачі візу на в’їзд до країни, і що, за його бажанням, тур буде можливий з простроченням на 10 днів.

Іванов від туру відмовився та звернувся з позовом про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої фірмою. Ця шкода, за думкою Іванова, полягає в тому, що він втратив можливість зустріти Різдво в Римі, яка трапилася йому саме в цьому році, та такої можливості у нього більше не буде. Туристична фірма заявила, що відмова посольства у наданні візи є форс–мажорною обставиною та її вини у неналежному виконанні договору про надання туристичних послуг немає, тому повернувши вартість путівки Іванову І.С., від відшкодування іншої шкоди відмовилася.

1. Назвіть права та обов’язки суб’єктів туристичної діяльності щодо зміни умов надання послуг.

2. Чи є вказана в умові завдання обставина форс-мажорною?

3. Вирішить справу*.

4. Губанова звернулася до туристичної фірми «Сіті» за отриманням туристичних послуг – організація проведення туристичного туру (круїзу) на лайнері «Жасмин «4». В офісному приміщенні цієї компанії їй були надані послуги, пов’язані з бронюванням зазначеного туру (круїзу), за що Губанова передала грошові кошти в розмірі 7180 грн. В підтвердження передачі грошових коштів туристична фірма надала квитанцію до прибуткового касового ордеру та додаток до договору про надання туристичних послуг, у якому перелічено всі істотні умови туристичного туру: кількість днів відпочинку, назва круїзу та лайнеру, умови харчування та розташування, загальна вартість туру, попередня оплата вартості туру тощо.

За два дні до туру Губанова звернулася до туристичної фірми з метою отримати необхідні документи для виїзду, але туристична фірма повідомила, що тур через незалежні від неї обставини не відбудеться. В той саме день вона особисто прийшла до офісу з вимогою негайно повернути сплачені за круїз кошти та компенсувати затрати, понесені у зв’язку з придбанням автобусних квитків (27, 42 грн.). Представник туристичної фірми відмовив задовольнити грошові вимоги Губанової та зауважив, що фірма є туристичним агентом та пропонує туристичний продукт, розроблений туристичним оператором ТОВ «Компанія «Писанка-ТУР». Саме з цим туроператором фірма уклала договір, відповідно до якого вся відповідальність за ненадання туристичних послуг лежить на туроператорові – ТОВ «Компанія «Писанка-ТУР». Туристична фірма «Сіті» діяла як турагент, за дорученням та від імені туроператора. Окрім цього, з Губановою було укладено не договір про надання туристичних послуг, а тільки додаток до нього.

Дайте правову оцінку ситуації:

1. Назвіть права та обов’язки туроператора та турагента.

2. Чи законні аргументи представника туристичної фірми «Сіті»?

3. Яким чином Губанова О.І. може захистити свої права?

4. Складіть позовну заяву від імені громадянки Губанової О.І.*

5. У Шевченківський районний суд м. Києва звернувся громадянин Мальцев з позовом до ТОВ «Туристична фірма «САМ» про захист прав споживачів та відшкодування матеріальної та моральної шкоди. Свої позовні вимоги позивач мотивував тим, що між ним та туристичною фірмою було укладено договір про надання туристичних послуг. Відповідно до умов договору, відповідач зобов’язався забезпечити відпочинок відповідно до виставлених вимог: відпочинок у м. Кемер (Турція), готель рівня 3 зірки, сніданок та вечеря – шведський стіл, наявність тенісного корту. Тривалість туру – 10 ночей. Розміщення в готелі «CANAN», одномісний номер, послуги у номері: кондиціонер, душ, телефон, балкон. Вартість послуг склала 12 789 грн. В обмін на оплату Мальцеву було видано туристичний ваучер.

При прибутті на місце відпочинку позивача поселили у напівпідвальне приміщення у зв’язку з відсутністю вільних місць. На наступний день власник готелю запропонував Мальцеву оселитися у пансіонаті «CANER», що знаходився у двох кварталах від готелю, з вимогою в пансіонаті тільки спати, а в готель приходити на сніданок та вечерю. Мальцев був вимушений погодитися на такі умови, але звернувся з претензіями щодо невиконання вимог договору про надання туристичних послуг до іноземного партнера відповідача. Іноземний партнер нічого не відповів.

Представник відповідача проти висунутих вимог заперечував, оскільки на його думку виконав всі умови договору, а позивач не надав ніяких доказів у підтвердження своїх позовних вимог.

Дайте правову оцінку ситуації:

1. Назвіть істотні умови договору про надання туристичних послуг.

2. Чи є порушення умов договору про надання туристичних послуг з боку туристичної фірми? Відповідь аргументуйте з посиланням на відповідні норми законодавства.

3. Чи полягає позов задоволенню?

4. Які докази може надати позивач у підтвердження своїх позовних вимог?

Рекомендовані нормативно–правові акти до теми: 7, 8, 10, 14, 16, 20, 34, 45, 47, 53–55, 58–61, 64, 72.

Рекомендована література: 3, 4, 6, 7, 22–24, 28, 31, 39, 42, 44, 49, 55, 56, 58–61, 63, 65, 67, , 75–76, 82, 86–88, 91–95, 100, 103–105, 108, 111–122.