Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
релігієзнавство посібник.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

121

Міністерство освіти і науки молоді та спорту України

Донецький національний університет

Кафедра філософії

Релігієзнавство

Навчально-методичний посібник

Автор-укладач Білецький В.В.

Донецьк 2012

ББК 86.2я73

Релігієзнавство: навчально-методичний посібник /Автор-укладач Білецький В.В. Донецьк, Східний видавничий дім. - 104 с.

Книга є навчально-методичним посібником, орієнтованим на сучасні стандарти викладання дисципліни «Релігієнавство» у вузах, зокрема у Донецькому національному університеті. Вона рекомендована студентам всіх факультетів, спеціальностей і форм навчання, які вивчають предмет «Релігієзнавство». Посібник також може бути використаний у середніх навчальних закладах (гімназіях, ліцеях, коледжах тощо), в яких ця наукова дисципліна викладається факультативно. Специфіка компонування посібника пояснюється прагненням дотримуватися міждисциплінарного принципу вітчизняної освіти, а також поліфаховістю ДонНУУ.

This educational manual is lectures Course of Religious studies, which orient on teaching program of this scientific discipline in higher institutes, in particular in Donetsk national university. The educational manual is recommended for students of all departments who study Religious studies. The book also can be used as an educational manual in high schools, lyceums and colleges, in which given scientific discipline teaches. Specific of lectures course character is accounted by aspiring to employ interdisciplinary approach in teaching of students, and also by profile of Donetsk national university.

Книга является учебно-методическим пособием, ориентированным на современные стандарты преподавания дисциплины «Религиеведение» в вузах, в частности в Донецком национальном университете. Она рекомендована студентам всех факультетов, специальностей и форм обучения, которые изучают предмет «Религиеведение». Пособие также может быть использовано в средних учебных заведениях (гимназиях, лицеях, колледжах и т.п.), в которых данная научная дисциплина преподается факультативно. Специфика компоновки пособия объясняется стремлением применить междисциплинарный принцип отечественного образования, а также многопрофильностью ДонНУ.

Рецензенти:

Білокобильський О.В., доктор філософських наук, профессор, профессор кафедри філософії Донецького національного технічного університету;

Попов В.Ю., кандидат філософських наук, доцент, доцент кафедри філософії Донецького національного університету.

Видання навчально-методичного посібника ухвалено на засіданні кафедри філософії ДонНУ (протокол № 8 від 22 березня 2012 року)

© Білецький В.В. 2012

Зміст

ПЕРЕДМОВА

Розділ 1. Конспект лекцій

Тема 1. Визначення віри. Релігія як форма світогляду, її структура

Тема 2. Проторелігійність. Міфологічний світогляд, його форми

Тема 3. Національні релігійні системи

Тема 4. Світові релігії

Тема 5. Нетрадиційні релігійні системи

Розділ 2. Методичні матеріали. Робоча програма курсу

2.1. Вступ до програми ………..

2.2. Навчальна програма курсу …………………………………………..

2.3. Перелік рекомендованих літературних джерел………………….…

2.4. Модульне планування…….……………………………..……………

2.5. Плани семінарських, практичних занять………………………………

2.6. Організація самостійної роботи студента …………………………….

2.7. Організація поточного, модульного, підсумкового контролю ..…

Стислий словник релігієзнавчих термінів

Додатки

Передмова

Феномен релігійних вірувань – чим би він не пояснювався, об’єктивно існує протягом тисячоліть.

В глобальній історії людства сакральні питання завжди здійснювали вплив на економічну, політичну, культурно-мистецьку, побутово-дозвільну та іншу діяльність соціумів, громад, окремих індивідів. Протягом плину історичних періодів цей вплив то гостро інтенсифікувався, то був неявним, але існував постійно.

Релігії обумовлюють стиль, символіку і тематичну спрямованість царин мистецтва, диктують необхідність конкретного ставлення до партнерів по спілкуванню, нюанси сімейного життя, прояснюють на індивідуальному рівні причину виникнення і детермінанти життя, алгоритмізують посмертне існування тощо. При цьому апеляція завжди тяжіє до потужного, одвічно існуючого в людині первеня – ірраціонального, а конкретніше – до Credo (Віри), яка, почасти, ніяк не слабша за Ratio.

У зв’язку з цим, наочною є необхідність відповідної обізнаності сучасної молодої освіченої людини, яка бажає отримати високоякісну вищу освіту. Її достатня компетентність відносно природи, специфіки, структури конкретних релігій безумовно позитивно позначиться на фаховій діяльності, кар’єрному зростанні тощо.

Навпаки – ігнорування людиною релігійних моментів у правовій, мистецькій, політичній діяльності, менеджменті неодмінно призведуть до фіаско, бо зневажання ними означатиме низький фах, некультурність і некомпетентність.

На тлі глибоких змін, кризових і перехідних явищ в економічній, політичній і, особливо, духовній сферах життя нашого суспільства, інтерес до релігії різко зріс. Задовольняючи таку суспільну потребу, у школі, зокрема Вищій, передбачається викладання дисципліни «Релігієзнавство», яка є складовою частиною гуманітарної освіченості.

Саме цей курс має на меті просвітництво відносно вказаних вище аспектів релігійних систем. Крім цього, він мусить допомогти здійснити вільне і свідоме самовизначення у релігійній світоглядній позиції, сприятиме встановленню комфортного духовного клімату взаєморозуміння, толерантності і гармонізації взаємин між представниками різних релігійних та нерелігійних світоглядів, закріпленню громадянської злагоди і стабільності в суспільстві.

Посібник побудовано за традиційною схемою – після викладу текстів лекцій, подано комплекс необхідних методичних матеріалів.

Щодо порад стосовно користування даним посібником, то після ознайомлення з конкретною лекцією, студентові рекомендується проконтролювати засвоєння інформації шляхом самостійних відповідей на контрольні запитання, які подано після тексту кожної лекції.

Після цього, для поглиблення знань і повноцінної підготовки до самостійної роботи, необхідно ознайомитися з матеріалами інших посібників та підручників, бо даний навчально-методичний посібник ніякою мірою не виключає важливості інших джерел інформації. Для зручності укладач посторінково вказав рекомендовані фрагменти деяких інших навчальних видань.

Розділ 2. «Методичні матеріали. Робоча програма курсу» містить всю необхідну інформацію про модульне планування курсу, організацію самостійної роботи, систему оцінювання знань студента. Крім цього, у посібнику подано загальний перелік літературних джерел, корисних для самостійного опрацювання студентами і стислий словник релігієзнавчих термінів.

Тут слід зауважити, що автор-укладач врахував перспективну можливість і бажаність відновлення за даною дисципліною практики семінарів, які відмінено на момент створення даного посібника. Тому тут містяться і відповідні детальні плани до цих семінарів, на яких студент зможе швидше здобути бали за накопичувальною системою, проявити себе у якості активного суб’єкту навчального процесу.

Якщо ж курс семінарських занять не передбачатиме, то самостійна робота студента буде зводитися до якісного виконання індивідуального завдання, про що також детально написано у відповідних розділах.

Підсумовуючи викладене, укладач висловлює надію, що курс не буде складним для засвоєння, і буде корисним для студентів різних факультетів та форм навчання, розширить їх ерудицію, стимулюватиме самостійний науковий пошук, сприятиме зростанню професіоналізму і формуванню в них комплексної, неупередженої, толерантної фахової рефлексії феноменів, пов’язаних з релігійністю.