Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рекреационное.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
106.9 Кб
Скачать

Система оцінювання знань студентів з дисципліни за 100–бальною шкалою

Поточний контроль (max 100 балів)

Загальна кількість балів

(пункт 5 + пункт 10)

Заліковий модуль 1

Сума балів за заліковий модуль 1

Заліковий модуль 2

Сума балів за заліковий модуль 2

Організаційно–навчальна робота студента в аудиторії

Індивідуальна робота

Самостійна робота

Залікова модульна робота 1

Організаційно–навчальна робота студента в аудиторії

Індивідуальна робота

Самостійна робота

Залікова модульна робота 2

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

30

30

35

20

15

70

100

Критерії оцінювання знань

У рамках курсу «Рекреаційне право» оцінюється робота студентів за наступними напрямками: робота на практичному занятті, виконання письмових практичних завдань, виконання самостійної роботи студента. Під час відповідного попереднього практичного заняття викладач конкретизує перелік завдань, необхідних для виконання на наступне заняття.

Вхідний контроль проводиться в письмовій формі та спрямований на встановлення рівня володіння студентами раніше вивченим матеріалом щодо правового регулювання діяльності суб’єктів господарювання, захисту прав споживачів. Семестровий контроль проводиться у формі заліку, який складається з оцінки засвоєння студентами навчального матеріалу на основі результатів виконання ними конкретних видів робіт на практичних заняттях.

1. Робота на практичних заняттях. Форма проведення практичних занять розрізняється в залежності від сформульованого перед студентами завдання: співбесіда, організація договірної роботи, аналіз фактичних відносин та їх правова оцінка під час практичного заняття, доповіді під час круглого столу*. Усні відповіді оцінюються з урахуванням правильності відповіді, матеріалів, що були застосовані при підготовці до відповіді (наукова література, матеріали періодичного друку, мережі Інтернет, тільки лекції). Аналіз фактичних відносин оцінюється виходячи з правильності та повноти застосування відповідних нормативно–правових актів, судової та господарської практики.

2. Виконання письмових практичних завдань: схеми, таблиці, письмові юридичні консультації, задачі. Виконання цього виду роботи оцінюється викладачем залежно від правильності, повноти та аргументованості відповіді, посилання на конкретні статті нормативно–правових актів. При оцінці результатів письмової юридичної консультації також береться до уваги аналіз судової та господарської практики.

*Правила проведення круглого столу.

Під час практичного заняття може проводитися круглий стіл із зазначеної у методичних рекомендаціях теми. Круглий стіл починається та закінчується за оголошенням викладача і проводиться у три етапи. Загальний час проведення круглого столу – 20 хвилин, з яких: вступна доповідь – до 5 хвилин; обговорення у групі – до 12 хвилин; резюме – до 3 хвилин.

За запропонованою темою два студенти–доповідача (які заздалегідь зареєструвалися у викладача для виступу за конкретною темою круглого столу) готують коротку до 5 хвилин доповідь та виступають під час практичного заняття. Доповідь повинна мати характер вступу до відповідної теми, розкривати зміст основних позицій, точок зору на проблемні питання у відповідній галузі та містити стислий аналіз існуючих рішень (напрямків вирішення) окремих проблем наукового та/або практичного характеру.

Наступним кроком є обговорення теми у групі, під час якого студенти усієї академічної групи аргументують ту чи іншу позицію, обґрунтовують застосування обраного варіанту подолання недоліків у законодавстві або практиці його застосування, чи пропонують власне рішення. Студенти можуть використовувати заздалегідь підготовлений матеріал.

Заключним етапом круглого столу є стисле резюме з теми, яке проголошують студенти–доповідачі, а також певні висновки робить викладач.

Самостійна робота студента.

Самостійна робота студента оцінюється з урахуванням таких чинників як: наявність письмово виконаних завдань, конкретність відповідей на поставлені питання, відсутність помилок при підготовці завдань, наявність посилань на конкретні нормативно–правові акти.

Організація поточного, модульного, підсумкового контролю знань:

Оцінювання поточної роботи студента за кожним модулем здійснюється наступним чином:

  1. систематичність та активність роботи на практичних заняттях – в межах 30 балів за першим заліковим модулем та 35 балів за другим заліковим модулем включаючи:

  • систематичність підготовки до практичних занять – 0, 3, 7 балів;

  • участь у проведенні практичних занять, активність при обговореннях та дискусіях на практичних заняттях (включаючи доповнення до виступів, уточнення та виправлення озвучених відповідей інших студентів) – 0, 3, 7 балів

  • рівень знань, продемонстрований у відповідях на питання з тем, винесених для розгляду на семінарське заняття або продемонстрований при розв’язанні практичних завдань – 0, 4, 8 балів;

  • виступи на семінарських заняттях з доповіддю або презентацією – 0, 4, 8 балів.

  1. виконання студентом завдань для самостійної роботи – в межах 20 балів включаючи:

  • робота має повне, розгорнуте, правильне та обґрунтоване викладення матеріалу; виявляє високі знання студентом усієї програми навчальної дисципліни, його вміння користуватися різноманітними методами наукового аналізу суспільних і правових явищ, виявляти їх характерні риси та особливості – 0, 5, 10 балів;

  • автор опрацював значне коло нормативно–правових та літературних джерел (10 або більше), врахував останні зміни у чинному законодавстві, узагальнив досвід практики і на цій основі дав власне доказове, аргументоване бачення поставленої проблеми – 0, 3, 5 балів.

  • стиль викладення матеріалу чіткий, стриманий, зручний для сприйняття. У роботі відсутні граматичні і синтаксичні помилки. Рівень мовної культури роботи високий. Зміст викладено в рамках визначеного обсягу. Робота оформлена у відповідності з встановленими вимогами – 0, 3, 5 балів.

  1. виконання залікової модульної роботи – в межах 15 балів

Залікова модульна робота проводиться у формі написання письмової контрольної роботи. Тривалість написання контрольної роботи – 45 хвл. (на останньому практичному занятті). Рекомендована кількість варіантів – 10.

Кожний варіант містить 3 завдання:

  1. теоретичне питання (0–5 б.);

  2. практичне завдання (0– 5 б.);

  3. 10 тестових завдань (кількість балів за вірну відповідь на одне тестове завдання – 0,5 б.).

Результати залікової модульної роботи визначаються наступним чином:

Вид завдання

Кількість балів

Критерії оцінки відповіді

Теоретичні питання

5 балів

Студент виявив вільну орієнтацію в програмі навчальної дисципліни, знання назв і змісту передбачених програмою нормативно–правових актів, знання та вірне розуміння змісту правових норм, їх характерних рис та особливостей, знання основних понять і категорій, спроможність давати правильні їх тлумачення, логічно і граматично правильно викладати думки.

3 бали

Студент у цілому відповів на поставлене питання, однак відповідь містить хоча б один з таких недоліків: наявні помилки та/або неточності при розкритті предмету питання, змісту окремих понять та категорій, некоректні формулювання їх визначень, містить невірні назви нормативно–правових актів, помилки при розкритті їх змісту; є неповною; не є аргументованою, не містить посилань на джерела (у разі необхідності); дещо порушена логіка викладення матеріалу.

0 балів

Студент не відповів на поставлені запитання, або відповідь є неправильною, не розкриває сутності питання, або допущені грубі змістовні помилки, які свідчать про відсутність знань у студента, або їх безсистемність та поверховість, невміння сформулювати думку та викласти її, незнання загальних положень програми дисципліни.

Практичні завдання

5 балів

Студент правильно вирішив ситуацію на основі діючого законодавства, вірно обґрунтував рішення з посиланням на конкретні норми законодавчих актів, логічно і послідовно аргументує і викладає свою точку зору.

3 бали

Студент надав загалом правильну відповідь, проте вона містить хоча б один з таких недоліків: є неповною; містить незначні помилки щодо аргументації рішення або перелік аргументів не є вичерпним; в обґрунтуванні рішення відсутні посилання на нормативно–правові джерела або посилання є помилковим, або помилка допущена у назві нормативно–правового чи іншого джерела без викривлення його змісту.

0 балів

Студент не вирішив ситуації, або вирішив її невірно, або неправильно обґрунтовує своє рішення, або неспроможний його аргументувати.

Тестові завдання

5 балів

Студент вирішив 100% тестових завдань абсолютно правильно і повно

3 бали

Студент вирішив від 50% до 85% тестових завдань абсолютно правильно і повно.

0 балів

Студент не вирішив 50% тестових завдань або вирішив їх не вірно, або відповідь на них є неповною.

Залік виставляється за результатами роботи на практичних заняттях та за підсумками зарахованих залікових балів.

Максимальна кількість балів, які студент може одержати під час вивчення спецкурсу «Рекреаційне право», складає 100.

Для отримання заліку студент повинен набрати не менше 50 % від максимальної кількості балів по кожному модулю курсу і його окремим елементам за умови присутності не менше ніж на 80 % практичних та лекційних заняттях.

При отриманні студентом протягом семестру менше 50 % від максимальної кількості балів по кожному модулю і його окремим елементам, а також пропуску більше 20 % занять без поважної причини, викладач має право дати студенту додаткові завдання, виконання яких є обов'язковою умовою отримання заліку.

Студенти, що не були присутніми на практичному занятті, зобов’язані виконати письмово завдання з відповідного практичного заняття, що помічені зіркою (*) та усно захистити їх викладачу до першої наступної атестації з курсу.

У випадку відсутності студента на двох чи більше практичних заняттях, він повинен окрім обов’язкових завдань підготувати реферат (обсяг 2–3 сторінки, шрифт Т.N.R. 14, інтервал 1,5) відповідно до наведеного нижче списку з переліком використаної літератури.

Оцінювання знань студентів заочної форми навчання здійснюється на основі результатів роботи на практичних заняттях (max 10 б), виконання самостійної роботи (max 90 б) та під час проведення заліку (max 90 б) у випадку невиконання самостійної роботи. Залік проводиться у формі усного опитування.

Шкала оцінки

Оцінка за шкалою ECTS

Оцінка за бальною шкалою, яка використовується в ДонНУ

Оцінка за національною шкалою

А

90–100

5 (відмінно)

B

80–89

4 (добре)

С

70–79

4 (добре)

D

60–69

3 (задовільно)

E

50–59

3 (задовільно)

FX

30–49

2 (незадовільно) з можливістю повторного складання

F

0–29

2 (незадовільно) з обов'язковим повторним вивченням дисципліни