Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рекреационное.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
106.9 Кб
Скачать

Навчальна програма курсу

Тема 1. Рекреаційна діяльність та її правове регулювання. Рекреаційне право

Рекреаційна діяльність як основа рекреаційного господарства. Рекреаційне господарство як предмет правового регулювання. Рекреаційні відносини: поняття, класифікація, суб’єкти та об’єкти. Загальна характеристика рекреаційного законодавства. Рекреаційне право: поняття, принципи, методи, система. Співвідношення рекреаційного права з іншими галузями права.

Тема 2. Суб’єкти рекреаційної діяльності

Поняття суб’єктів рекреаційної діяльності та їх види. Створення суб’єктів рекреаційної діяльності. Права та обов’язки суб’єктів рекреаційної діяльності. Припинення суб’єктів рекреаційної діяльності чи такої діяльності.

Договір як основна форма взаємовідносин суб’єктів рекреаційної діяльності. Захист прав та інтересів суб’єктів рекреаційної діяльності.

Споживачі рекреаційних послуг. Захист прав споживачів рекреаційних послуг.

Тема 3. Правовий режим рекреаційних ресурсів

Поняття рекреаційних ресурсів та їх види. Створення (набуття режиму) рекреаційних ресурсів. Види та форми використання рекреаційних ресурсів. Розпорядження рекреаційними ресурсами.

Правовий режим природних рекреаційних ресурсів; поняття, види, набуття режиму, використання, розпорядження, припинення режиму.

Тема 4. Державне регулювання рекреаційної діяльності

Принципи державного регулювання рекреаційним господарством. Система органів державного управління рекреаційною діяльністю. Компетенція органів державного управління рекреаційною діяльністю. Економічний механізм забезпечення рекреаційної діяльності: фінансування рекреаційної діяльності; страхування у рекреаційній діяльності; оподаткування рекреаційної діяльності. Ліцензування та сертифікація в рекреаційній діяльності. Контроль за здійсненням рекреаційної діяльності.

Тема 5. Юридична відповідальність у рекреаційних відносинах

Поняття та особливості відповідальності у рекреаційних відносинах. Види порушень у рекреаційних відносинах. Господарсько–правова відповідальність у рекреаційних відносинах. Цивільно–правова відповідальність у рекреаційних відносинах. Відшкодування моральної шкоди у рекреаційних відносинах. Еколого-правова відповідальність. Адміністративно-правова відповідальність у рекреаційних відносинах. Кримінально-правова відповідальність у рекреаційних відносинах.

Тема 6. Правове регулювання туристичної діяльності

Поняття та види туристичної діяльності. Законодавство про туризм. Організація здійснення туристичної діяльності. Майнова основа здійснення туристичної діяльності. Порядок надання туристичних послуг. Договори у сфері надання туристичних послуг, порядок їх укладання. Форми та способи захисту прав туристів. Порядок розгляду спорів з питань надання туристичних послуг.

Тема 7. Правове регулювання курортної та лікувально–оздоровчої діяльності

Поняття та види курортної та лікувально–оздоровчої діяльності. Законодавство про курортну та лікувально-оздоровчу діяльність. Організація здійснення курортної та лікувально-оздоровчої діяльності. Майнова основа здійснення курортної та лікувально-оздоровчої діяльності. Порядок надання курортних та лікувально-оздоровчих послуг. Форми та способи захисту прав споживачів курортних та лікувально-оздоровчих послуг.