Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рекреационное.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
106.9 Кб
Скачать

Тема 7. Правове регулювання курортної та лікувально-оздоровчої діяльності Теоретичні питання (кількість балів за одне питання – 2):

  1. Поняття та види курортної та лікувально-оздоровчої діяльності.

  2. Правова основа здійснення курортної та лікувально-оздоровчої діяльності.

  3. Організація курортної та лікувально-оздоровчої діяльності.

  4. Правовий статус суб’єктів курортної та лікувально–оздоровчої діяльності.

  5. Порядок надання курортних та лікувально-оздоровчих послуг.

  6. Форми та способи захисту прав споживачів курортних та лікувально-оздоровчих послуг.

Практичні завдання (кількість балів за одне завдання – 3):

1. Назаренко приїхав у санаторій «Азов» за путівкою на 24 дня. Через 3 дня санаторій зачинився для проведення аварійних ремонтних робіт та всіх відпочиваючих переселили у інший санаторій, який за соціально-побутовими умовами та медичним обслуговуванням нижче, ніж санаторій «Азов».

Назаренко звернувся до адміністрації санаторію «Азов» з вимогою про відшкодування матеріальної шкоди, завданої в результаті вищевказаних обставин, оскільки вартість путівки у санаторій «Азов» у 1,5 рази вище, ніж у іншому санаторію. У відшкодуванні шкоди йому було відмовлено.

Підготуйте консультацію та необхідні документи для захисту прав Назаренко:

  1. Дайте правову оцінку вказаній ситуації.

  2. Вкажіть способи захисту прав відпочиваючих.

  3. Які документи потрібні Назаренко для подання позову?

  4. Підготуйте позовну заяву від імені Назаренко*

2. Ветеран війни Сватенко відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» отримав безкоштовну путівку на санаторно-курортне лікування» у санаторій «Яворів». Після прибуття на місце представник санаторію розмістив його у адміністративну кімнату, оскільки у санаторії не було вільних місць. Окрім цього, він попередив, що Сватенко повинен буде харчуватися за власні кошти, оскільки санаторій не отримав відповідні компенсації з державного бюджету за надання місць для пільгових категорій громадян.

Дайте правову оцінку ситуації:

  1. Чи законні дії представника санаторію?

  2. Чи має право Сватенко на захист, передбачений Законом України «Про захист прав споживачів» за неналежне надання послуг з санаторно-курортного лікування?

  3. Які пільги на санаторно-курортне лікування передбачено законодавством України?*

3. Дирекція будинку відпочинку «Промінь», розташованого у межах зеленої зони міста, уклала договори про оренду частини приміщень будинку відпочинку під офіси, частини господарських будівель під гаражі та склади.

Прокурор міста вказав дирекції на незаконність укладених договорів через порушення цільового використання майна будинку відпочинку та поставив вимогу розірвати вказані договори.

Дирекція відмовилася виконати вимоги прокурора, пояснюючи свої дії відсутністю фінансування діяльності будинку відпочинку, а також своїм правом на оперативне управління майном будинку відпочинку, що є об’єктом комунальної власності.

Прокурор звернувся з позовом про визнання укладених договорів недійсними та поставив вимогу звільнити директора від займаної посади.

1. Назвіть особливості правового режиму майна суб’єктів рекреаційної діяльності.

2. Вкажіть порядок та джерела фінансування рекреаційної діяльності.

3. Чи правомірні вимоги прокурора?

4. Яким буде рішення суду?

4. На підставі аналізу законодавства у сфері рекреації охарактеризувати правовий статус Публічного акціонерного товариства «Укрпрофздравниця»*.

5. На підставі аналізу законодавства у сфері рекреації викласти порядок створення курортів державного та місцевого значення*.

Рекомендовані нормативно–правові акти до теми: 4–9, 15, 16, 19, 24, 29, 49, 53, 54, 55, 58, 59, 61, 63, 70, 71.

Рекомендована література: 5, 18, 30, 35–37, 40, 45, 47, 51, 57, 62, 74, 77, 80, 81, 89, 90, 101, 109.