Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Водопост-Пособие по лабораторному практикуму-Гл...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

1.2. Визначення запаху

За характером запахи поділяють на дві групи:

  • запахи природного походження: землистий, торф'янистий, гнильний, трав'янистий, болотний, дерев'янистий, ароматичний, рибний, запах цвілі, сірководневий тощо;

  • запахи штучного походження: хлорний, оцтовий, фенольний, бензиновий, камфорний тощо.

Інтенсивність запаху визначають за п'ятибальною шкалою:

0 — запаху немає;

1 — дуже слабкий;

2 — слабкий;

3 — помітний;

4 — чіткий (виразний);

5 — дуже сильний.

Характер та інтенсивність запаху визначають за кімнатної температури або за температури 60…65°С у колбі, накритій годинниковим склом або притертою пробкою.

Хід роботи

100 мл аналізованої води за температури 20°С наливають у колбу місткістю 150…200 мл з широким горлом, закривають, струшують, обертаючи, відкривають і визначають характер та інтенсивність запаху.

Порогова концентрація запаху — це концентрація визначуваної речовини в розчині при максимальному розбавлянні, коли запах ще відчутний.

  1. Для визначення порогу запаху 200 мл аналізованої водії переносять у конічну колбу місткістю 400…500 мл, додають 200 мл води без запаху (її готують так: пропускають воду крізь колонку з активованим вугіллям; можна додати 0,6 г вугілля на 1 л води, перемішати й профільтрувати крізь шар вати в кімнаті, де немає запахів). Розбавляючи поступово в 2 рази, досягають порогової концентрації, коли запах перестане відчуватися у двох найбільших розбавляннях.

  2. У кілька колб, заздалегідь ополоснутих водою для розбавляння, що не має запаху, вносять 200, 100, 65, 50, 40, 33, 25, 20 мл аналізованої води й водою для розбавляння доводять об'єм до 200 мл. Ставлять контроль. Колби закривають.

Починаючи з найбільшого розбавляння, струшують колби і визначають характер та інтенсивність запаху.

Якщо аналізують дуже забруднені води, кількість досліджуваної води може становити 16, 8, 4, 2, 1 мл.

Інтенсивність запаху U аналізованої води обчислюють за формулою

U=200/V,

де V — об'єм проби, взятий для приготування суміші, в якій виявлено відчутний запах, мл.

Контрольні запитання і завдання

  1. Чи може нафтовий запах води мати природне походження?

  2. У яких процесах утворюється гідрогенсульфур? Чи може він поліпшити стан водойми, у воді якої значний вміст важких металів?

  3. Чи впливає кольоровість води на процеси, що відбуваються у водоймі, та гідробіонти і як саме?

Лабораторна робота № 2 визначення зависей та розчинених речовин

Зависі — це часточки мінерального й органічного походження (глина, мул, органічні високомолекулярні сполуки тощо) розміром понад 0,1 мкм. Їх вміст характеризує кілька величин.

2.1. Визначення прозорості води

Прозорість води залежить від кількості й ступеня дисперсності зависей, її виражають у сантиметрах водяного стовпа, крізь який видно лінії завтовшки 1 мм, що утворюють хрест (за «хрестом») або шрифт № 1 (за Снілленом). Для визначення прозорості води безпосередньо у водоймі застосовують диск Секкі — металевий диск діаметром 20 см, поділений на чотири сектори, два з яких пофарбовано в чорний, а два — в білий колір, з'єднаний з тросиком, що має позначки (рис. 2.1).

Рис. 2.1. Диск Секкі

Обладнання і матеріали: диск Секкі; аркуш білого паперу з нанесеним «хрестом» або шрифтом № 1; циліндр Геннера.

Хід роботи

Вимірювання проводять у затінку або в похмуру погоду. Диск Секкі занурюють у воду доти, доки він стане невидимим. Записують глибину занурення. Потім диск повільно підіймають, фіксуючи глибину, на якій його стане видно. Середній з трьох вимірів і буде прозорістю води за диском Секкі. Одночасно ця глибина приблизно означатиме глибину літоралі, тобто прибережної смуги, на дні якої можуть рости рослини.