Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Водопост-Пособие по лабораторному практикуму-Гл...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

12.3. Функціональна схема й принцип роботи аналізатора

Аналізатор конструктивно складається з датчика, який може занурюватись у речовину, що аналізується, блока вимірювання, з’єднаних між собою електричним проводом довжиною 6,5 м. Електричний відсік датчика виконано герметичним. Блок вимірювання виконано водозахисним. Кріплення та ущільнення кабелю з датчиком і блоком вимірювання виконуються хомутами та гумовими сальниками. Для зручності роботи в стаціонарних умовах аналізатор необхідно встановлювати з нахилом за допомогою відкидної ніжки.

Блок вимірювань складається з двох частин: блока живлення, у якому встановлюють шість елементів типу «373», і блока вимірювання, з’єднаних між собою чотирма гвинтами. Блок вимірювань складається з передньої панелі, корпусу, всередині блока встановлені печатні плати перетворювача напруги, аналогово-цифрового перетворювача, блока індикації й перемикача П2К.

На передній панелі розташовані: екран цифрового табло; кнопки перемикання каналів вимірювань — О2, tºС, рН, кнопка контролю напруги живлення «Un» і кнопка вмикання приладу «ВКЛ». На боковій панелі блока розташовані виведені під «шліц» регулювальні резистори КАЛІБРОВКА: рН і О2.

Датчик складається з пластмасового корпусу, вставлених у нього термометрів опору, чутливого елемента О2, допоміжного електрода ЕВ-18, скляного вимірювального електрода ЕС-43-18, кріплення й ущільнення яких виконують гайками, шайбами й гумовим кільцями.

Для захисту електродів від механічних ушкоджень їх розміщують у металевому корпусі, який за допомогою гайки закріпляють на корпусі датчика. У верхній частині корпусу за допомогою гайки, закріпляється кришка, яка герметизує відсік, де встановлюються печатні плати. Печатні плати встановлені на направляючих стійках і закріплені гвинтами. Герметичність електричного відсіку забезпечується гумовими кільцями.

Конструкцію чутливого елемента О2 для вимірювання масової концентрації розчиненого у воді кисню показано на рис. 12.1. Комбінований платиново-срібний електрод 1 розташований у корпусі 2 і щільно притиснутий ободком свого ковпачка до гумової втулки 10 накидною гайкою 9.

При цьому торець електрода притискається до газопроникної плівки 3 (фторопласт Ф4МБ), яка закріплюється до торця корпусу притискною шайбою 4 і гайкою 5. У боковій поверхні стінки є отвори, закриті гумовою трубкою 6, яка закріплюється на корпусі вініпластовими втулками 7 і металевими кільцями 8. Отвори й гумова трубка виконують роль компенсатора від впливу зовнішнього тиску речовин, що аналізуються. У внутрішню порожнину чутливого елемента О2 залито розчин 0,7 моль/л КСl.

Для контролю величини рН як вимірювальний електрод застосовується скляний електрод «ЄС-43-18» (рис. 12.2). Корпус 4 вимірювального електрода виготовлено зі скляної трубки. Активною частиною електрода є кулька зі спеціального електродного скла 10. Електрод з’єднується з датчиком за допомогою штирового контакту 9. Як допоміжний використовують хлорсрібний електрод «ЄВ-18» (рис. 12.3).

12.4. Принцип дії аналізатора