Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kyivska obl_2009.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
18.76 Mб
Скачать

6.2. Основні чинники антропогенного впливу на земельні ресурси

Порушення та рекультивація земель

Таблиця 6.3.

Землі

2000

2005

2006

2007

2008

2009

Порушені, тис. га

-

3,8

3,8

3,8

3,8

3,8

% до загальної площі території

0

0,1

0,1

0,1

0,1

0,1

Відпрацьовані, тис. га

-

1,8

1,3

1,3

1,3

1,3

% до загальної площі території

0

0,06

0,05

0,05

0,05

0,05

Рекультивовані, тис. га

-

-

-

-

-

-

% до загальної площі території

0

-

-

-

-

-

6.3. Якість ґрунтів

Якість землі - характеристика земельних ділянок, що визначається з метою встановлення їхньої придатності для використання у різних сферах життя суспільства. Через багатоманітність функції землі її якість оцінюють за різними критеріями.

Якість землі фіксується у державному земельному кадастрі, що містить сукупність відомостей і документів про якісний та кількісний стан земельних ресурсів, правовий режим земельних ділянок, їх розподіл між власниками та користувачами.

Важливих напрямів оцінки якості землі є бонітування ґрунтів, тобто порівняльна оцінка їх якості за основними природними властивостями, що мають сталий характер і істотно впливають на врожайність сільськогосподарських культур, вирощуваних у конкретних природно-кліматичних умовах. Бонітування ґрунтів проводиться за 100-бальною шкалою. Вищим балом оцінюються фунти з кращими властивостями, які мають найбільшу природну продуктивність.

Також передбачається здійснення економічної оцінки землі, тобто її оцінки як природного ресурсу та засобу виробництва в суспільстві та лісному господарстві, а також як просторового базису в суспільному виробництві за показниками, що характеризують продуктивність земель, ефективність їх використання та дохідність з одиниці площі. Економічна оцінка земель різного призначення проводиться для порівняльного аналізу ефективності їх використання в умовних кадастрових гектарах або в грошовому виразі. Дані економічної оцінки земель є основою грошової оцінки земельних ділянок різного цільового призначення. Грошова оцінка земельних ділянок визначається на рентній основі. Залежно від призначення та порядку проведення грошова оцінка земельних ділянок може бути нормативною і експертною. Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, економічного стимулювання раціонального використання й охорони земель тощо. Експертна грошова оцінка використовується при укладенні та виконанні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок (купівля-продаж, дарування, міна, застава тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]