Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kyivska obl_2009.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
18.76 Mб
Скачать

4.3.4. Радіаційний стан поверхневих вод

Радіологічною лабораторією ДЗ”Київська облСЕС МОЗ” досліджено в 2009 р. 38 проб води, з них 30 з поверхневих водойм, 8 - питної. Перевищень вмісту радіонуклідів в досліджених пробах не реєструвалось.

4.4. Екологічний стан Азовського та Чорного морів

4.5. Якість питної води та її вплив на здоров’я населення

На виконання Указу Президента України «Про стан безпеки водних ресурсів та якість питної води в містах та селах України» від 04.02.2003р.№75/2003 санітарно-епідеміологічною службою області проводиться постійний моніторинг якості питної води джерел централізованого та децентралізованого водопостачання населених пунктів.

Під наглядом санітарно-епідеміологічної служби області знаходиться 806 водопроводів, з них 59 – комунальних, 212 – відомчих та 535 – сільських. Із загальної кількості комунальних водопроводів чотири – з поверхневих джерел водопостачання: з річки Рось – водопроводи міст Біла Церква, Богуслав, Миронівка, з р. Десна – водопровід міста Бровари. Решта 802 водопроводи - з 2063 артезіанських свердловин.

Якість питної води за мікробіологічними показниками в області становила 3,5 % нестандартних проб води у 2009р. проти 3,3 % в 2008 році та за санітарно-хімічними показниками 19,5% нестандартних проб проти 18,5 % у минулому році. Найвищі показники нестандартних проб води за мікробіологічними показниками відмічалися в Білоцерківському, Баришівському, Яготинському, Васильківському, Миронівському, Переяслав–Хмельницькому, Києво-Святошинському, Кагарлицькому, Рокитнянському районах; за санітарно-хімічними у Бородянському, Києво-Святошинському, Фастівському, Таращанському, Васильківському, Кагарлицькому, Рокитнянському, Ставищенському районах.

Нестандартні проби води виявлялись на комунальних водопроводах міст Баришівки, Вишгорода, Василькова, Переяслав – Хмельницького, Боярки, Яготина, Білої Церкви. У 2009 році за мікробіологічними показниками досліджено 8331 пробу питної води із них нестандартних 130 (1,5 %), за санітарно-хімічними 2662 проби із них нестандартних 448 (16,8 %).

Досліджено 2866 проб питної води за мікробіологічними показниками на відомчих водопроводах із них нестандартних 128 – 4,4% та 2094 проб за санітарно-хімічними показниками із них нестандартних 479 – 22,8%. Нестандартні проби води виявлялись на водопроводах Васильківського, Кагарлицького, Вишгородського, Києво-Святошинського, Рокитнянського, Яготинського, Фастівського районів.

За 12 місяців 2009 року досліджено 5770 проб питної води за мікробіологічними показниками з сільських водопроводів із них нестандартних 337 – 5,8 % та 2954 проб за санітарно-хімічними показниками із них нестандартних 582 –19,7%. Найбільша кількість на сільських водопроводах Баришівського ( в сс. Бзів, Морозівка, Пасічне), Яготинського (в сс. Засупоївка, Двірківщина, Годунівка), Рокитнянського ( в сс. Савинці, Ромашки, Ольшаниця, Телешівка, Синява), Миронівського (в сс. Олександрівка, Пиї, Потік, Владиславка, Юхни, Яхни, Тувинці, Росава, Зеленьки, Пустовіти), Васильківського (в с. Бугаївка, Устинівка, Барахти, Плисецьке), Вишгородського (в с. Козаровичі і Демидів), Обухівського (в селах Підгірці, Безрадичі) районів. По вказаним незадовільним результатам лабораторних досліджень направлені приписи головам сільських рад по приведенню в належний стан джерел водопостачання з повторним лабораторним дослідженням проб води.

На якість питної води негативно впливає незадовільний технічний стан водопровідних споруд і мереж, їх зношеність, відсутність обладнання по знезалізненню питної води, необхідного комплексу очисних споруд. В даний час потребують покращення санітарно-технічного стану 56 водопроводів в Баришівському, Яготинському, Білоцерківському, Броварському, Вишгородському, Обухівському, Васильківському, Ставищенському, Таращанському, Бориспільському та інших районах. Найбільша кількість нестандартних проб питної води з централізованих систем водопостачання за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками реєструється на сільських водопроводах, найменша на комунальних. Власники сільських систем водопостачання – сільські ради, не спроможні забезпечити водогони обладнанням по знезалізненню питної води. На вимогу санепідслужби в більшості районів області створюються організації по експлуатації водопровідно – каналізаційного господарства в сільській місцевості. Не створені такі організації в Бородянському, Таращанському, Тетіївському, Кагарлицькому, Рокитнянському, Сквирському, Ставищенському та інших районах.

На комунальних та відомчих водопроводах забезпечений необхідний запас дезінфікуючих засобів для проведення профілактичної дезінфекції води та водопровідних споруд.

Фахівцями санепідслужби області здійснюється санітарний нагляд за 2478 джерелами децентралізованого водопостачання, в т.ч. 1759 шахтними колодязями громадського користування, 31 каптажами та 688 трубчатими колодязями. За мікробіологічними показниками у 2009 році досліджено 3975 проб питної води з них не відповідало санітарним вимогам 613 проб, що становить 15,4 %, за санітарно-хімічними досліджено 2562 проби, не відповідало вимогам 934 проби -36,4%. Незадовільна якість питної води з децентралізованих джерел водопостачання пов’язана з забрудненням поверхневих вод в Обухівському, Баришівському, Богуславському, Білоцерківському, Васильківському, Києво-Святошинському, Кагарлицькому, Таращанському, Фастівському , Яготинському районах та м. Ірпінь.

На території області встановлені створи постійного спостереження в місцях рекреаційного водокористування населення, на водозаборах водопроводів господарсько-питного призначення, а також вище та нижче випусків стічних вод після очистки на очисних каналізаційних спорудах. Проби води поверхневих водойм досліджуються щоквартально по санітарно-хімічних, мікробіологічних, токсикологічних та вибірково вірусологічних і радіологічних показниках.

У 2009 році згідно наказу по санітарно-епідеміологічній службі області від 16.11.1998року №186 «Про здійснення моніторингу якості води р. Дніпро в межах Київської області» з 207 створів постійного спостереження на 33 річках досліджено 1318 проби води за мікробіологічними показникам, з них не відповідало санітарним вимогам 162 проби, що становить 12,2 % та 1983 за санітарно-хімічними показниками, не відповідало санітарним нормам 249 (12,5%) проб. Відхилення від гігієнічних вимог по хімічним показникам реєструється, в основному, по біохімічному споживанні кисню, окислюванності, залізу та мутності, по мікробіологічних – по числу лактозопозитивних паличок, в період цвітіння водойм в Білоцерківському, Бориспільському, Миронівському, Рокитнянському, Вишгородському, Богуславському районах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]