Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rivne_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.54 Mб
Скачать

5.4.4. Туризм як фактор впливу на довкілля

Рівненська область по праву може претендувати на один з найоригінальніших регіонів України. Рівненщина – глибоко історична земля, що повниться численними пам’ятками природи, архітектури, культури та унікальними об’єктами, аналогів яким нема у інших регіонах. Тут же є і приваблива етнографічна база для розвитку сільського туризму: майстри з ткацтва, лозоплетіння, різьби по дереву, народної вишивки. Збереглися унікальні зразки фольклору та народних звичаїв.

Рівненщина подарувала світу Пересопницьке Євангеліє, на якому присягають на вірність країні президенти України, першу у східних слов’ян академію в Острозі, Острозьку типографію і перший український „Буквар”. Вона славиться гучними іменами науковців, письменників та героїв визвольної війни.

В Рівненському обласному краєзнавчому музеї зберігається найдревніша українська ікона, написана в ХІІІ ст. – Богородиця Одигітрія. А на півночі області в урочищі „Юзефінська дача” до цих пір росте дуб князя Ігоря – найстаріший в Україні, чий вік перевищує 1300 років. В с. Сварицевичі (в єдиному місці в країні) зберігся древній дохристиянський обряд „Водіння куста”. Крім того, лише в рівненських селах можна побачити вулики -борті. Історія розвитку такого виду бджільництва перевищує навіть час зародження вищезгаданого обряду.

Найбільшим багатством Рівненської області є унікальне природне середовище. Територія має найбільший показник залісненості України (40%) та один з найбільших рівнів заповіданості території. До основних об’єктів природно-заповідного фонду України належить Рівненський природний заповідник, що є найбільшим в країні. Він складається з чотирьох масивів, які розташовані в різних районах області. До складу заповідника входять найкрасивіші озера українського Полісся: озера Сомине та Біле. На території області розташовані також 3 регіональні ландшафтні парки: „Надслучанський”, „Дермансько-Мостівський”, „Прип’ять-Стохід”.

Крім того, в області нараховується понад 3 тисячі пам’яток історії, архітектури та монументального мистецтва, 800 культових закладів, серед яких 242 – пам’ятки архітектури (69 – національного, 173 – місцевого значення). На території Рівненщини розташовано 15 монастирів, відомих далеко за межами області.

Для області також характерні унікальні замкові споруди, що у давні часи носили оборонне значення.

В області діють Державні історико-культурні заповідники м. Дубно та м. Острога, Державний історико-меморіальний заповідник „Поле Берестецької битви”.

Санаторно-оздоровчу мережу області складають понад 50 закладів: санаторії, оздоровчі комплекси, дитячі табори, будинки відпочинку. Найвідоміші серед них – санаторії “Червона калина”, “Горинь”, “Хрінники” та база відпочинку „Сосновий бір”.

Усе це - багатий та неповторний потенціал для розвитку усіх видів туризму, створення позитивного іміджу області.

Однак, інтенсивний розвиток сучасної туристичної індустрії, за умови нераціонального використання природних ресурсів, може спричинити погіршення екологічного стану об’єктів рекреації і туризму. Адже, туризм є широкою і надзвичайно охоплюючою практикою використання природи людиною. У зв’язку з цим, при розробці програм розвитку туризму та інших заходів щодо регулювання галузі туризму, все більша увага приділяється попередженню негативного впливу туристичної галузі на природне середовище.

Так, в області діє регіональна програма розвитку туризму до 2010 року, затверджена розпорядженням голови облдержадміністрації 15.11.2002 № 662, якою передбачено реалізацію заходів щодо розвитку та збереження туристичних регіонів і об’єктів області, раціонального та екологічно-збалансованого використання природного та історико-культурного потенціалу області для потреб туризму.

Крім того, пріоритетним напрямком розвитку туризму в області є сприяння розвитку сільського туризму, як інструменту виховання екологічної свідомості. Так, відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 02.08.2006 № 331 „Про затвердження заходів щодо державної підтримки розвитку сільського туризму в Рівненській області на 2006-2010 роки” реалізується ряд заходів щодо підтримки розвитку цього виду діяльності.

На Рівненщині вперше в Україні запроваджена практика мікрокредитування власників особистого селянського господарства на розвиток сільського туризму.

Послуги сільського туризму надають 80агросадиб у 15районах області.

З метою підтримки розвитку сільського туризму другий рік поспіль проведена акція „Відпочивайте на Рівненщині”.Протягом місяця в ефірі 6радіостанцій, 3телеканалів та на сторінках 7обласних газет подавалися рекламно-інформаційні матеріали про переваги відпочинку на Рівненщині.

З метою підтримки розвитку сільського туризму організовані та проведені виїзний навчальний тур для голів сільських та селищних рад в Закарпаття,виїзний навчальний тур в смт.Гриців Хмельницької області.

Створений та систематично оновлюється туристичний Інтернет-портал-tourizm.rv.ua.

Крім того, нові туристичні маршрути розробляються з урахуванням об’єктів інфраструктури сільського туризму.

Поширення екологічних знань передбачається й під час здійснення екскурсійної діяльності, зокрема під час проведення екскурсій для молоді та дітей шкільного віку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]