Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rivne_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.54 Mб
Скачать

Перелік видів тварин, що охороняються, і які з’явились чи зникли в Рівненському природному заповіднику за 2006-2008 роки

Всі наведені раритетні види тварин регулярно (постійно або спорадично) реєструються на території Рівненського природного заповідника та є характерними для регіону, тому поява нового виду в інвентаризаційному списку є наслідком лише детальніших досліджень, а не появою виду в регіоні. Виняток становить лише очеретянка прудка (ЧКУ, Берн(ІІ), ЄЧС, МСОП), яка вже близько 8 років поспіль не реєструвалась на території заповідника. Причиною може бути порушення гідрологічного режиму місць гніздування, в тому числі болота Сира Погоня. Проте для остаточного висновку необхідне проведення спеціальних досліджень.

За останній 2009 рік вперше було достовірно підтверджено перебування вусача мускусного, льодовичника Вествуда та тонкочеревця перев’язаного, які занесені до ІІІ видання Червоної книги України (2009).

Також за останні 3 роки на території РПЗ також були знайдені 2 види, що є новими для фауни України, зокрема жук стафілін Stenus kiesenwetteri Rosh., та нічний метелик – совка Syngrapha microgamma (Hubner). Це свідчить про те, що масиви Рівненського природного заповідника є актуальними для проведення фауністичних досліджень – необхідним є інвентаризація фауни безхребетних тварин, вивчення якої на даній території в попередні десятиліття практично не проводились.

Таблиця 5.19. Охорона та відтворення тваринного світу

Район

Усього видів тварин, занесених до Червоної книги України

Кількість видів тварин, занесених до Червоної книги України, які відтворено на територіях та об’єктах ПЗФ, екз., назва

Кількість популяцій видів тварин, занесених до Червоної книги України, які зникли, од., назва

Володимирецький (Білоозерський масив)

18 видів

Сарненський (Масив Сомине)

20 видів

Рокитнівський (Масив Сира Погоня)

26 видів

Дубровицький (Масив Переброди)

24 види

Таблиця 5.20. Кількість видів фауни, яким загрожує небезпека

Назва виду

Кількість видів

Види, яким загрожує небезпека

2005

2006

2007

2008

39

17

25

36

39

5.3.4. Хвороби диких тварин, причини, заходи профілактики та боротьби з ними

На території Рівненської області протягом 2009 року реєструвалися наступні хвороби диких та сільськогосподарських тварин:

- лейкоз великої рогатої худоби.

Станом на 01.01.2009 року в області залишалось 3 неблагополучні господарства по лейкозу великої рогатої худоби, які протягом року були оздоровлені;

  • лептоспіроз великої рогатої худоби.

В 2009 році в області зареєстровано 1 неблагополучний пункт по лептоспірозу великої рогатої худоби в Березнівському районі, де, згідно вимог чинної інструкції, проводився комплекс заходів щодо оздоровлення;

- сказ тварин.

Протягом 2009 року в області було зареєстровано 15 випадків захворювання різних видів тварин на сказ, а саме: котів - 3; лисиць – 6, собак – 4, куниці – 1, великої рогатої худоби – 1.

В 14 неблагополучних пунктах по сказу тварин проведені оздоровчі заходи згідно чинної інструкції про заходи щодо боротьби із даним захворюванням та знято карантинні обмеження. В одному неблагополучному пункті проведено оздоровчі заходи та знято карантинні обмеження в січні 2010 року.

Для профілактики інфекційних, інвазійних захворювань тварин і птиці проводяться щеплення та обробки.

На 2009 рік спеціалістами головного управління ветеринарної медицини в Рівненській області складено план діагностичних досліджень, профілактичних щеплень та обробок проти інфекційних та інвазійних хвороб тварин, який виконано в повному обсязі.

З метою вивчення епізоотичної ситуації та недопущення занесення на територію області грипу птиці, губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби, трихінельозу всеїдних, лептоспірозу, а також інших захворювань здійснюється постійний контроль.

На даний час область утримує благополуччя по туберкульозу, бруцельозу, сибірці, лістеріозу, чумі свиней, брадзоту овець та ряду інших інфекційних захворювань тварин і птиці.

Таблиця 5.21. Регулювання чисельності хижих та шкідливих для мисливста тварин для запобігання поширення інфекційних хвороб, зокрема сказу, 012, у 2009 році:

Хижі та шкідливі для мисливства тварини

Добуто, голів

Вовки

14

Лисиці

1336

Єнотовидні собаки

6

Бродячі собаки

506

Сірі ворони

1324

Сороки

559

Граки

147

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]