Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції етика діл.спілк..docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
669.28 Кб
Скачать

2 . Особливості ділового етикету.Правила ділового етикету Основні правила ділового етикету

Правила вітання:

  • ввічливість;

  • першим вітається той, хто зайшов у приміщення (незалежно від чину, рангу, віку). Присутні не повинні відповідати хором і підводитися (як у школі);

  • при зустрічі з групою людей необов'язково подавати всім руку. Якщо ви зупинились і подали руку знайомому, який розмовляє з одним чи декількома незнайомими вам людьми, слід також привітатися з ними і відрекомендуватися;

  • традиційно першим вітається нижчий за посадою, молодший за віком з вищим за посадою чи старшим за віком, останньому надається право вибору, подавати руку чи ні.

Однак дуже приємно, коли керівник першим вітається з жінкою, літньою людиною чи підлеглим.

Вітаючись на вулиці із знайомим, необхідно зробити ле­гкий уклін. Знімати рукавичку при рукостисканні не обов'язково, але якщо це зробив ваш знайомий, то ви зо­бов'язані наслідувати його приклад.

Першим вітається молодший за віком або соціальним станом, чоловік - з жінкою. Жінка першою вітає жінку, ста­ршу за себе, а також жінку без супроводу, якщо сама йде з чоловіком. За умови рівного статусу краще вітатись першим. Це говорить про вихованість.

Незалежно від соціального стану першим вітається той, хто заходить до приміщення. Якщо в кімнаті багато людей, достатньо обмежитись загальним поклоном. Вітаються і об­мінюються рукостисканням лише з тими, до кого прийшли.

Якщо в робочий кабінет керівника заходить відвідувачка, він встає, виходить з-за столу, вітає її і пропонує сісти.

Прийшовши в гості, чоловік найперше вітається з господи­нею, а потім з іншими людьми в міру необхідності і етикету.

Жінка, відповідаючи на привітання чоловіка, як правило, не встає. Але господиня, вітаючи гостя, встає - до цього її зо­бов'язує етикет гостинності.

Чоловік завжди встає, коли до приміщення заходить жін­ка, і стоїть, поки вона не сяде.

У громадських місцях - театрі, кафе - якщо жінка піді­йшла до чоловіка і заговорила з ним, він має встати і розмов­ляти з нею стоячи.

Правила звертання:

  • у діловій обстановці звертатися слід на "ви" (називаючи ім'я та по батькові або прізвище);

звертання на "ти" цілком можливе при товариських взаємовідносинах і в офіційній обстановці. У ділових розмовах, а також до старших за себе, до свого начальника звертаються, називаючи ім'я і по батькові.

Керівникам фірм, начальникам відділів не слід вимагати від підлеглих звертатись до них, лише називаючи ім'я. Таке панібратство може привести до зниження дисципліни в коле­ктиві.

Під час офіційних зустрічей, на урочистих прийомах, ко­ли необхідно виявити повагу до соціального статусу людини, представляючи її, називають звання і титули. Однак в діло­вому спілкуванні, якщо це не професійне представлення, звання і титули вживаються дуже рідко.

Культурні, виховані люди, спілкуючись між собою, най­частіше звертаються один до одного на "ви". На "ти" зверта­ються до дітей 12-16 років та до близьких знайомих. Однак є певні винятки.

Давні знайомі, які у звичайній обстановці один з одним на "ти", не дозволяють собі цього в офіційній обстановці. Ке­рівні працівники в присутності службовців мають звертатись один до одного на "ви". На "ви" слід звертатись до підлеглих, особливо старших за віком.

У ділових людей, взагалі культурних, вироблена певна процедура прощання. Якщо ви збираєтесь йти, треба дочека­тись паузи в розмові, встати і сказати усім: "До побачення", подякувати за приємну зустріч, висловити побажання щодо подальшого спілкування.

З багатолюдних зустрічей йдуть, як правило, непомітно, не привертаючи уваги інших гостей. Але треба попрощатися

з господинею. Не слід намагатись, щоб кожний помітив, що ви прощаєтесь. Справа в тому, що ваше прощання може під­штовхнути інших гостей піти раніше.

  • Звернення на «ти» цілком можливе при товариських взаємовідносинах і в офіційній обстановці.

Правила знайомства:

  • при зустрічі з незнайомими людьми відрекомендуйтеся особисто або попросіть людину, яка організувала зустріч, відрекомендувати вас;

  • якщо ви гість, відрекомендуйтеся першим;

  • молодших за віком жінок і чоловіків слід рекомендувати старшим;

  • неодруженого чоловіка знайомлять з одруженим, а незаміжню жінку -із заміжньою;

• нижчого за посадою рекомендують вищому за посадою.

Наше спілкування з людьми починається із знайомства. А щоб познайомити людей, їх треба представити один одно­му.

Молодшого за віком представляють старшому, нижчого за суспільно-діловим станом - більш високому за службово-діловим рангом, новоприбулого - присутнім, чоловіка завжди представляють жінці (за винятком, коли чоловік є главою держави, членом королівської сім'ї, церковним ієрархом). У ділових стосунках вік і стать відіграють меншу роль: головне - посада тих, що знайомляться.

Чоловік представляє свою дружину. Представляти тре­ба так, як, на вашу думку, ті, що знайомляться, мають потім звертатися один до одного. "Ольга, моя дружина. Це Сер­гій". Або: "Оля, це Микола Іванович Петренко". Представ­ляючи людей тільки на ім'я, задають тон їх дружнього спі­лкування.

Знайомлячи людей, ви виявляєте рівень своєї культури. Тому не слід забувати про тактовність. Не варто представля­ти людину так: "Микола Петренко, син академіка Петренка".

Це неприємно для присутніх і для того, кого представляють. Можливо, у нього є і власні заслуги.

Представляючи людей, іноді слід повідомити про них де­які дані, які полегшили б подальше ділове або дружнє спіл­кування. "Дмитро Іваненко очолює фірму з продажу автомо­білів". "Іван Микитенко щойно прибув з Канади".

Виявляючи повагу до гостя, йому представляють членів сім'ї, починаючи з дружини. Однак батькам представляють гостя. Господар знайомить гостей одного з одним. Якщо гість прийшов із незнайомим чоловіком, то він представляє його господареві та іншим гостям. Якщо гостей дуже багато, но­воприбулого представляють тим, хто знаходиться поряд.

Після того, як вас представили, чоловік зобов'язаний тро­хи поклонитися, жінка - кивнути головою.

Для рукостискання першим простягає руку той, кому представили нового знайомого. Жінка під час знайомства першою простягає руку, старший - молодшому. Жінка може не простягати чоловікові руку, але якщо він це зробив пер­шим, має відповісти йому тим же.

Обоє 'язки чоловіків стосовно жінок:

  • на вулиці чоловіку бажано йти ліворуч від жінки, місце праворуч вважається більш почесним і безпечним;

  • вирушаючи машиною на ділову зустріч, чоловік відкриває праві задні дверцята і допомагає жінці сісти першою (традиційно за водієм), а потім сідає поруч із жінкою;

  • першим із автомашини виходить чоловік і допомагає вийти жінці;

  • якщо чоловік сам керує машиною, то спочатку він допомагає своїй супутниці сісти на переднє сидіння, а потім займає місце водія;

  • чоловік відкриває двері перед жінкою;

  • чоловік допомагає жінці підійматися і спускатися сходами, під­тримуючи її;

• чоловік допомагає жінці одягти і зняти верхній одяг.

Відносини з приводу грошей:

• в усі часи та у всіх народів поважалися точність, чесність, обо­ в'язковість. Якщо ви не можете повернути гроші у строк, слід завчасно попередити, а не чекати нагадування кредитора

У кожній ситуації проявляється рівень культури людини: її обізнаності, вихованості.

Правила поведінки і ввічливості.

Звичайно, ділові люди проявляються в ділі. Але про май­бутнього партнера ділова людина хоче знати якомога більше, мати певне загальне враження. Зокрема, про його культуру, вихованість. Саме з цих ніби побічних рис часто складається уявлення про ділову людину і робиться відповідний висно­вок: варто чи не варто мати з нею справу.

Ділову людину хочуть побачити в невимушеній обстано­вці. А таким місцем може бути прийом, театр, концертний зал. Тому, буваючи в цих людних місцях, ділова людина зав­жди має пам'ятати, що до неї дехто може придивлятися з ме­тою ведення майбутніх ділових справ. З цією ж метою діло­вих людей запрошують у гості.

Правила поведінки за столом регламентують ряд вимог, які бажано не порушувати. Сідаючи за стіл, не слід здіймати зайвий шум, турбувати сусідів. Спочатку допоможіть сісти вашій сусідці справа, присунувши їй стілець, тоді сідайте са­мі. За столом треба сидіти прямо, трохи спираючись на стінку стільця. Стілець не треба присувати близько до стола, але й відсувати далеко теж не слід. Від того, як ви сидите, залежать ваші рухи, постава в цілому. Салфетку засувають за верхній ґудзик сорочки чи піджака лише у фільмах чи виставах. Це правило давно застаріло. Тепер тканинну салфетку кладуть на коліна. Нею губи не витирають - для цього використову­ють паперові салфетки. Встаючи, салфетку кладуть справа від тарілки, або на місце, де стояла тарілка.

їсти починають після господиня. Чоловіки починають їс­ти тоді, коли почали їсти жінки, які сидять поряд з ними. Ви-

делку тримають у лівій руці, ніж - у правій. Лікті мають бути притиснені до боків.

За столом не користуються гребінцем. За столом не слід розмовляти "через сусіда". Розмовляючи з сусідом, не повер­тайтесь до нього усім корпусом, інакше ви будете сидіти спи­ною до другого сусіда.

Без особливої потреби не рекомендується виходити з-за столу до закінчення обіду.

Закуски, які стоять на столі, передаються з рук у руки, їжу із загального тарелю не згрібають на свою тарілку через край, не беруть своєю виделкою, а користуються прибором, який лежить на ньому.

Не рекомендується накладати багато їжі, а також розми­нати, перемішувати її в тарілці.

Від порції м'яса відрізають по одному шматочку. Ніж і виделку не тримають вертикально.

Ні в якому разі не можна їсти з ножа. Це грубе порушен­ня правил поведінки за столом.

Хліб беруть зі спільної тарілки рукою, кладуть на свою тарілку, а їдять, відламуючи по кусочку.

Цукор в чашці розмішують, не стукаючи ложечкою і не розливаючи чай на блюдце. Після цього ложку кладуть на блюдце. Не слід: просувати палець в ручку чашки, розмочу­вати в чашці печиво або бублики, класти в чай варення.

Кружальце лимона кладуть в чай, ложечкою витискають сік, а залишок виймають і кладуть на блюдце. Кусковий цу­кор беруть щипцями, а за їх відсутності - рукою, не торкаю­чись інших кусочків. Цукор-пісок беруть тільки тією ложеч­кою, яка є в цукерниці.

Торти, бісквіти їдять десертною ложечкою. Печиво, пи­роги, слоєні вироби рекомендується їсти, тримаючи в руках і відламуючи кусочками.

Алкогольні напої до супів, борщів не подаються. Якщо поруч сидить жінка, п питають, що ш налити - горілки, ко­ньяку, вина - білого чи червоного. Спиртне наливають, не доливаючи приблизно на сантиметр до краю. Під час нали­вання треба зупинитись, якщо цього просить жінка. При першому розливанні рекомендується кілька крапель вилити в свій келих - якщо в пляшці можуть бути кусочки корка.

Жінці, яка сидить справа, спиртне наливають лівою ру­кою.

Якщо за столом гостей небагато, вино, горілку розливає господар.

Від спиртних напоїв можна відмовлятись. У чарку з не­допитим спиртним доливати не слід.

Стукатись чарками не обов'язково. На офіційних прийо­мах це взагалі не робиться. Стукаються з ближчим сусідом. Не слід тягтись через стіл, дуже нахилятись.

Якщо старший запропонував тост за молодшого, той зо­бов'язаний підійти до нього, щоб стукнутися. Келих трима­ють за ніжку або нижню частину.

За здоров'я гостя рекомендується пити до дна. Вино, ко­ньяк, лікер п'ють малими ковтками, смакують.

На вулиці чоловік йде зліва від жінки, старшого чоловіка, вищого за рангом.

У приміщення чоловік входить за жінкою, відкривши їй двері. У ресторани, кафе, бари чоловік входить першим.

Молодший пропускає в дверях старшого, господар - гос­тя, гість - господиню. Якщо старший пропускає молодшого першим, не слід сперечатися біля дверей. Першими слід про­пустити тих, що виходять з приміщення.

Піднімаючись сходами, чоловік йде за жінкою, спускаю­чись - перед нею.

У транспорті не рекомендується обговорювати службо­ві та інші справи, голосно розмовляти, афішувати людину на ім'я і прізвище. Чоловік першим виходить з автобуса, трам­вая, поїзда, допомагаючи зійти дамі. На ескалаторі метро, при підйомі і під час спуску чоловік стоїть на дві-три сходинки нижче жінки.

У кафе, ресторані чоловік допомагає дамі сісти. За ве­ликим столом чоловік сидить зліва, за маленьким - навпроти дами. Страви в меню може вибирати жінка або довірити цю справу чоловікові. Але замовлення робить чоловік. Страви не нюхають. Рахунки слід перевіряти.

У театр або концертний зал входять урочисто, у свят­ковому одязі, за 20-30 хвилин до початку. У гардеробі чоло­вік допомагає дамі роздягтися. Потім роздягається сам. Но­мерки залишає у себе. У зал глядача першим заходить і першим йде до своїх місць чоловік. Між рядами крісел про­ходять обличчям до тих, хто сидить в ряду. Чоловікам, які сидять у кріслах з відкидними сидіннями, слід встати, пропу­скаючи людей. Чоловік сідає зліва від своєї дами. Під час дії на сцені не слід коментувати, взагалі голосно розмовляти. Дама виходить із зали першою, чоловік - за нею.

Час від часу перед культурною людиною постає необхід­ність виступити перед присутніми. Це можуть бути збори, нарада, мітинг. Виступи бувають експромтом і підготовлені.

Культурна людина завжди може сказати кілька слів, ви­голосити невелику промову. При цьому варто дотримуватись певних рекомендацій:

  • промови-експромти, як правило, мають бути короткі, однією-двома фразами викладається суть і дається коротке об­грунтування;

  • привернути увагу аудиторії можна несподіваним запитан­ням, афоризмом, цитатою;

  • уникайте спеціальних термінів, які можуть бути незрозумі­лі слухачам;

  • закінчення має бути ефектним, наприклад, закликом до дії.

Якщо ви готуєтесь до виступу, його бажано написати або Добре продумати. Промовець повинен говорити голосно, але не кричати, не розтягувати слів, але й не сипати словами.

Контрольні запитання:

  1. Дайте визначення понять «етикет» та «етика».

  2. Які види етикету види відомі?

  3. Дайте характеристику етикету як особливій формі поведінки?

  4. Назвіть норми етикету.

  5. Назвіть основні правила ділового етикету.

  6. Дайте характеристику правилам ввічливості та звертання.

  7. Назвіть правила знайомства.

  8. Які типові порушення етикету вам доводилось спостерігати в діловій і повсякденній поведінці людей?