Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга= Безпека в надзвичайних ситуаціях та циві...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
882.18 Кб
Скачать

Космічні небезпеки

Космос — один з елементів, які впливають на земне життя. Розглянемо деякі небезпеки, які загрожують людині з космосу.

Астероїди - це малі планети, діаметр яких коливається у межах 1-1000 км. Найбільші астероїди: Церера з діаметром 913 км, Паллада — 608 км, Веста — 538 км. На сьогодні відомо близько 300 космічних тіл, які можуть пересікати орбіту Землі. Всього за прогнозами астрономів у близькому космосі існує приблизно 300 тисяч астероїдів та комет.

Розрахунки показують, що удар астероїда діаметром близько 1 км супроводжується виділенням енергії, яка в десятки разів перевищує весь ядерний потенціал, що існує на Землі. В історичний період відмічено лише декілька випадків, коли падіння космічного тіла завдавало серйозних збитків, — востаннє у 1908 році Тунгуським метеоритом. І все ж зустріч нашої планети з такими небесними тілами становить серйозну загрозу для всієї біосфери. Вчені вважають, що загибель динозаврів, в свій час, пов'язана з наслідками зіткнення Землі з гігантським астероїдом.

У 1994 році відбулася унікальна астрономічна подія: осколки комети Шумейкера-Леви зіткнулись з Юпітером. Ця подія нагадала всім про існування проблеми кометної та астероїдної небезпеки. Вірогідність зіткнення астероїдів із Землею оцінюється 105 - 108 ,тому у багатьох країнах ведуться роботи з проблеми астероїдної безпеки.

Основним засобом боротьби з астероїдами та кометами, які зближуються з Землею, є ракетно-ядерна технологія. Передбачається розробити систему планетарного захисту від астероїдів та комет, що ґрунтується на двох принципах захисту, а саме: зміна траєкторії небезпечного космічного об'єкта (НКО) або руйнування його на декілька частин. Ця система повинна виявляти НКО за рік-два до його наближення до Землі та застосовувати у випадку небезпеки міжконтинентальні балістичні ракети з ядерною боєголовкою для знищення або зміни його траєкторії. Сучасний рівень космічних технологій дозволяє створювати такі системи перехоплення.

Інші космічні фактори. Як відмічалось, на розвиток стихійних лих, зокрема землетрусів, суттєво впливає сонячна активність. Сонце має 11-річний цикл активності. Під час максимальної активності на Землі спостерігається північне сяйво не тільки у звичайних для цього явища областях (до 23° від Північного та Південного полюсу), а на значних відстанях від цих зон, наприклад у Парижі, Києві.

Крім 11- річного циклу, вченими нещодавно виявлено пульсацію Сонця з періодом 2 год. 40 хв., що характеризується радіальною зміною нашого світила з амплітудою приблизно 10 км та відповідною зміною яскравості. Пульсація та плями на сонці є причиною збільшення потужності електронного вітру і потоків інших заряджених частинок, що є причиною магнітних бур на Землі, які, в свою чергу, впливають на розвиток природних процесів та самопочуття людей, що прямо пов'язано з виникненням надзвичайних ситуацій.

До проявів сонячної активності дуже чутливі, як і всі електронні прилади, космічні штучні супутники, за допомогою яких забезпечується зв'язок, ведуться спостереження за погодою тощо. Людство все більше залежить від стабільності їх роботи, оскільки збої у роботі супутників призводять до серйозних матеріальних втрат, що викликані невчасним прогнозом надзвичайної ситуації чи пов'язані з біржовою діяльністю тощо.

Уже розпочато створення системи позаземних сонячних обсерваторій, які будуть забезпечувати моніторинг та прогноз сонячної активності.