Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
коллизионные привязки...примеры.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
76.8 Кб
Скачать

Коллизионные привязки (формулы прикрепления)

  1. Lex personalis (Личный закон физического лица):

А) Закон гражданства (Lex patriae, lex nationalis):

- п. 1 ст. 23 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Дієздатність фізичної особи визначається законодавством Договірної Сторони, громадянином якої є ця особа.»

- п. 1 ст. 21 Договору між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах: «Правоздатність та дієздатність фізичної особи визначається законодавством тієї Договірної Сторони, громадянином якої є ця особа.»

- п. 2 ст. 24 Договору між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах: «Умови укладення шлюбу визначаються для кожної із осіб, що вступають до шлюбу, законодавством Договірної Сторони, громадянином якої вона є.»

- п. 3 ст. 33 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Обов'язок прийняти опікунство або піклування встановлюється законодавством Договірної Сторони, громадянином якої є особа, призначувана опікуном або піклувальником.»

- п. 1 ст. 37 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Усиновлення або його скасування визначається за законодавством Договірної Сторони, громадянином якої є усиновитель у момент подачі заяви про усиновлення або його скасування.»

Б) Закон места жительства (Lex domocilii):

- п. 1 ст. 32 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Правовідносини батьків і дітей визначаються за законодавством Договірної Сторони, на території якої постійно проживають діти.»

- п. 2 ст. 32 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «По справах про стягнення аліментів з повнолітніх дітей застосовується законодавство Договірної Сторони, на території якої має місце проживання особа, що претендує на одержання аліментів.»

- п. 2 ст. 23 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Дієздатність особи без громадянства визначається за правом країни, у якій він має постійне місце проживання.»

- п. 1 ст. 38 Договору між Україною і Литовською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Провадження по справах про успадкування рухомого майна, за винятком випадків, передбачених пунктом 2 цієї статті, провадять установи Договірної Сторони, на території якої спадкодавець мав останнє постійне місце проживання.»

  1. Lex societatis (Закон национальности юридического лица):

А) Критерий «инкорпорации» юридического лица (закон места регистрации устава):

- п. 2 ст. 25 Закону України «Про міжнародне приватне право»: «Для цілей цього Закону місцезнаходженням юридичної особи є держава, у якій юридична особа зареєстрована або іншим чином створена згідно з правом цієї держави.»

- п. 2 ст. 21 Договору між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах: «Правоздатність юридичної особи визначається законодавством Договірної Сторони, на території якої вона заснована.»

- п. 1 ст. 46 Закону України «Про міжнародне приватне право»: «До засновницького договору, що є установчим документом юридичної особи з іноземною участю, застосовується право держави, у якій буде створена юридична особа.»

Б) Критерий «оседлости» юридического лица (по месту нахождения административного центра):

- п. 3 ст. 25 Закону України «Про міжнародне приватне право»: «За відсутності таких умов або якщо їх неможливо встановити, застосовується право держави, у якій знаходиться виконавчий орган управління юридичної особи.»

В) Критерий национальности юридического лица (основное место фактического осуществления деятельности юридического лица):