Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
коллизионные привязки...примеры.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
76.8 Кб
Скачать
  1. Lex venditoris (Закон страны продавца):

- п. 1 ст. 8 Конвенції про право, застосоване до договорів міжнародної купівлі-продажу товарів: «У тій мірі, в якій право, що застосовується до договору купівлі-продажу, не було вибрано сторонами відповідно до статті 7, договір регулюється правом держави, де на момент укладення договору продавець має своє комерційне підприємство.»

  1. Lex voluntatis (Закон, избранный лицом, осуществившим сделку):

- ст. 7 Конвенції про право, застосоване до договорів міжнародної купівлі-продажу товарів: «Договір купівлі-продажу регулюється правом, вибираним сторонами. Угода сторін про такий вибір має бути явно виражене або прямо випливати з умов договору та поведінки сторін, розглядаються в їх сукупності. Такий вибір може обмежуватися частиною договору.»

- п. 1 ст. 32 Закону України «Про міжнародне приватне право»: «Зміст правочину може регулюватися правом, яке обрано сторонами, якщо інше не передбачено законом.»

  1. Lex flagi, lex banderae (Закон флага):

- п. 3 ст 296 Кодексу торговельного мореплавства України: «Якщо всі судна, що зіткнулися, плавають під одним прапором і не зачіпають інтересів третьої сторони, застосовується законодавство держави прапора цих суден незалежно від того, де відбулося зіткнення.»

- ст. 5 Кодексу торговельного мореплавства України: «У разі заподіяння судном шкоди, що не передбачена статтями 296 і 314 цього Кодексу, відшкодування завданих збитків регулюється ... якщо шкода заподіяна у відкритому морі, - законодавством держави, під прапором якої плаває судно.»

  1. Lex fori (Закон суда):

- п. 2 ст. 28 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Якщо один з подружжя є громадянином однієї Договірної Сторони, а другий - іншої Договірної Сторони, застосовується законодавство Договірної Сторони, установа якої розглядає справу про розірвання шлюбу.»

- п. 1 ст. 326 Кодексу торговельного мореплавства України: «Правила цієї глави застосовуються у разі рятування морських суден, що знаходяться в небезпеці, а також у випадку порятунку морськими судами суден внутрішнього плавання або будь-яких інших плаваючих об'єктів або таких, що буксируються, незалежно від того, в яких водах мало місце рятування, у тому випадку, коли розгляд спору з питань рятування відбувається в Україні.»

- п. 4 ст. 27 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Якщо особи, зазначені в пункті 3 цієї статті, не мали спільного проживання на територіях Договірних Сторін, застосовується законодавство Договірної Сторони, установа якої розглядає справу.»

  1. Proper law of the contract (Закон наиболее тесной связи):

- п. 2 ст. 32 Закону України «Про міжнародне приватне право»: «У разі відсутності вибору права до змісту правочину застосовується право, яке має найбільш тісний зв'язок із правочином.»

- п. 2 ст. 16 Закону України «Про міжнародне приватне право»: «Якщо фізична особа є громадянином двох або більше держав, її особистим законом вважається право тієї з держав, з якою особа має найбільш тісний зв'язок, зокрема, має місце проживання або займається основною діяльністю.»