Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
коллизионные привязки...примеры.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
76.8 Кб
Скачать
  1. Lex rein setae (Закон места нахождения вещи):

- п. 5 ст. 27 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Правовідносини подружжя, що стосується їх нерухомого майна, визначаються за законодавством Договірної Сторони, на території якої знаходиться це майно.»

- п. 1 ст. 38 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Право власності на нерухоме майно визначається за законодавством Договірної Сторони, на території якої знаходиться нерухоме майно. Питання про те, яке майно є нерухомим, вирішується відповідно до законодавства країни, на території якої знаходиться це майно.»

- п. 2 ст. 38 Закону України «Про міжнародне приватне право» : «Належність майна до нерухомих або рухомих речей, а також інша класифікація майна визначаються правом держави, у якій це майно знаходиться.».

- п. 2 ст.45 Закону України «Про міжнародне приватне право» : «Право спадкування нерухомого майна визначається за законодавством Договірної Сторони, на території якої знаходиться це майно.»

- п. 5 ст. 25 Договору між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах: «Майнові стосунки подружжя щодо нерухомого майна визначаються законодавством та підлягають компетенції судів тієї Договірної Сторони, на території якої знаходиться це майно.»

4. Lex loci actus (Закон места совершения акта):

А) Закон места заключения договора (Lex loci contractus):

- п. 1 ст. 39 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Форма угоди визначається за законодавством місця її здійснення.»

- ст. 41 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Права та обов'язки сторін по угоді визначаються за законодавством місця її здійснення, якщо інше не передбачено угодою сторін.»

Б) Закон места исполнения договора (Lex loci solutions):

В) Закон места заключения брака (Lex loci celebrationis):

- п. 1 ст. 30 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «По справах про визнання шлюбу недійсним застосовується законодавство Договірної Сторони, що у відповідності зі статтею 26 цієї Конвенції застосовувалося при укладені шлюбу.»

Г) Закон места причинения вреда (Lex loci delicti commissi):

- п. 1 ст. 296 Кодексу торговельного мореплавства України: «Відносини, пов'язані з відшкодуванням збитків від зіткнення суден у внутрішніх водах або територіальному морі, регулюються законодавством держави, де сталося зіткнення.»

- п. 1 ст. 278 Кодексу торговельного мореплавства України: «Відносини, пов'язані із загальною аварією, регулюються законодавством держави, в порту якої судно закінчило рейс після події, що спричинила загальну аварію, якщо інше не встановлено угодою сторін.»

- ст. 5 Кодексу торговельного мореплавства України: «У разі заподіяння судном шкоди, що не передбачена статтями 296 і 314 цього Кодексу, відшкодування завданих збитків регулюється законодавством держави, де мала місце дія або інша обставина, що стала підставою для вимоги про відшкодування шкоди…»