Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект(укр).doc.part.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.7 Mб
Скачать

3.10. Зміна об'єму вогнетривів

Під час роботи при високих температурах вогнетривкі вироби в кладці печей змінюють об'єм. Зміна об'єму вогнетривів обумовлюється наступними явищами:

  • термічним розширенням;

  • усадкою або ростом;

  • деформацією під навантаженням.

При нагріванні вогнетривів до 1000°С їхні розширення дуже малі й не перевищують десятих часток відсотка. При нагріванні наступає усадка. При вторинному випалі шамотних виробів усадка в них не з'являється доти поки температура нагрівання не перевищить температуру його попереднього випалу й тільки з подальшим підвищенням температури в шамотному виробі знову з'явиться додаткова усадка.

Усунення додаткової усадки в шамотних виробах може бути досягнуто випалом при максимальній температурі, що передбачається в робочих умовах плавки.

Додаткова усадка вогнетривів у кладці печі супроводжується збільшенням швів, при цьому зв'язок між виробами порушується, що приводить до руйнування всієї кладки. Тому, для робочих температур вище 1300 о С не рекомендується в печах робити зводи із шамоту.

Протилежне явище спостерігається в динасових виробах, у яких з підвищенням температури, об'єм збільшується під впливом термічного розширення й додаткового росту.

Динасові вироби мало змінюють об'єм в інтервалі температур при яких відбувається тільки термічне розширення й різко змінюють свій об'єм у межах температур, при яких відбувається перетворення одних кристалічних форм кремнезему в інші.

З.11. Точність розмірів і форми вогнетривких виробів

При будівництві печей необхідно враховувати форму й точності розмірів вогнетривів, що грають дуже важливу роль при кладці стін, зводів і інших елементів грубних пристроїв.

В основному вогнетривкі вироби можуть бути розділені на дві основні групи:

  • нормальна цегла;

  • фасонні вироби.

До нормальної цегли відноситься так звана пряма цегла, яка має форму паралелепіпеда, а також поздовжний і поперечний клин. Нижче наведені розміри й форми вогнетривів (табл.3.4.)

Формат

Великий формат, мм

Малий формат, мм

Пряма цегла:

Шамот, динас і напівкислий

250-123-65

230-113-65

Клин поздовжній і поперечний

123-65-55 -MS

230-113-65- 45"

Прямий магнезитовий і хромомагнезитовий

230-115-65 -45"

Фасонні вогнетривкі вироби, залежно від конструктивних особливостей трубних елементів, можуть мати досить різноманітні форми.

3.12 Міцність при високих температурах.

3.12.1. Температура деформації під навантаженням

Для даних випробувань готують із вогнетриву зразок у формі циліндра висотою 50мм, діаметром 35,7мм, із площею підстави 10см2. Цей зразок поміщають у піч і при нагріванні випробовують тиском.

Величина навантаження повинна становити 0,19 МН/м2 (2кгс/см2) поперечні перерізи для зразка в первісному стані.

При випробуваннях установлюють температуру початку деформації зразка й температуру, при якій стиск вогнетриву досягає 40% первісної висоти зразка.