Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект(укр).doc.part.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.7 Mб
Скачать

3.6. Температуропровідність

Температуропровідність характеризує швидкість поширення температури й визначається по формулі:

α=λ/cδ (м2/c)

де: λ - теплопровідність Вт/ (м∙К); δ - гадана щільність, кг/м3; с - теплоємність, Дж / (кг∙ °К).

Характеристика теплофізичних властивостей вогнетривів наведена в таблиці 3.3

3.7. Електропровідність вогнетривів

Електропровідність вогнетривів має особливе значення в електронагрівальних агрегатах. Тому важливо знати електричні властивості вогнетривів і зміни їх з підвищенням температури.

Більшість вогнетривких виробів при звичайній температурі не проводять електричного струму, а деякі з них застосовують як електричні ізолятори. Однак при нагріванні вогнетривких виробів їхній електричний опір значно зменшується.

3.8. Пористість вогнетривів

Вогнетривкі вироби є пористими тілами. Стійкість вогнетривів проти шлакорозїдання залежить від пористості виробу. Зі збільшенням пористості вогнетривів значно зростає поверхня їхнього контакту з розплавом і різко падає стійкість вогнетривів проти шлакорозїдання.

Вогнетриви, використовувані у вакуумних печах, повинні мати мінімальну пористість для того, щоб зменшити непродуктивну роботу вакуумних насосів по відкачці газу з їхніх пор.

Розмір пор, їхня структура й кількість у вогнетривких виробах різноманітні:

  • у легковагих вогнетривах пористість досягає 60...75%,

  • для більшості вогнетривких виробів вона перебуває в межах 15...28%,

  • у плавлених виробів зменшується до 10% і навіть до нуля.

Пористість обпалених виробів являє собою комбінацію невеликих об'ємів, зв'язану між собою капілярами, або повністю ізольованих друг від друга малих об'ємів, заповнених газом. Тому можна розглядати:

  • загальну або істотну пористість, під якою розуміється сума всіх пор, що є у виробі;

  • гадану, або відкриту пористість, тобто відношення об'єму, зайнятого у виробі порами, що повідомляються між собою, і навколишнім середовищем, до загального об'єму вогнетриву, вираженому в %;

  • закриту пористість, що являє собою суму пор, ізольованих один від одного й від оточуючого вогнетрив середовища.

Величина пор вогнетривких виробів коливається в досить широких межах, від декількох міліметрів до молекулярних розмірів.

Пори, зв'язані між собою й зовнішнім середовищем капілярами, спричиняють просочування вогнетривких виробів розплавами. Пористість вогнетривів тісно пов'язана з водопоглиненням і водопроникністю, шлакопроникністю й газопроникністю. Визначення пористості вогнетривів досить складно, тому пористість їх визначають через водопоглинення.

З.9. Газопроникність вогнетривів

Газопроникність вогнетривких виробів залежить від структури вогнетриву, від температури й тиску, при яких відбувається дія газу, від величини й характеру пор. Газопроникність вогнетривів перебуває в прямій залежності від кількості наскрізних пор.

Пористість і газопроникність вогнетривких виробів особливого значення набувають у металургії кольорових, рідких і благородних металів, де втрата кожного грама коштовного металу має дуже велике значення.