Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кнм продкурсу метод1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
432.13 Кб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Чому для наукового тексту важлива логічна послідовність викладу думки?

  2. Поясніть сутність формули логічності: тема+рема = висловлювання.

  3. Обгрунтуйте роль використання іменникових частин мови в науковому тексті.

  4. Обмотивуйте, чому для наукового тексту характерний прямий порядок слів у реченні.

Тема 2: Поняття тексту та дискурсу. Загальна структура наукового тексту.

Ключові слова: науковий текст, тема, підтема, архітектоніка.

Рекомендації щодо порядку опрацювання навчальних матеріалів та підготовки до семінарського заняття

1. Опрацюйте лекційний матеріал та рекомендовану літературу.

2. Підготуйте тези або опорний конспект по питаннях, які виносяться на семінарське заняття.

МЕТА: охарактеризувати структуру та архітектоніку наукового тексту, пояснити роль використання різних типів зв’язку між частинами тексту

Методи оцінювання: усне опитування, виконання завдань.

Результати навчання: знати та вміти аналізувати структуру наукового тексту, визначити слова –логізми (словосполучення, сполучення слів).

План семінарського заняття

  1. Структура наукового тексту.

  2. Визначення теми і підтеми тексту.

  3. Архітектоніка наукового тексту.

  4. Паралельні та ланцюгові зв'язки, що поєднують частини тексту.

Література

Основна: 13, 18, 21, 22, 25, 26

Додаткова: 4, 6, 7

Завдання 1. Визначіть загальний смисл тексту, виділіть його смислові частини, ключові слова, смислові зв’язки, що поєднують частини тексту..

Викладачеві вищого навчального закладу, незалежно від його посади чи наукового звання, весь час доводиться мати справу зі створенням власних текстів. Це і читання та поціновування значної кількості текстів своїх колег, а також аспірантів, студентів. Це передусім наукові статті, лекції, навчально-методичні комплекси, навчальні підручники і посібники. Сюди ж відносимо різні кваліфікаційні роботи.студентів, дисертації аспірантів, докторантів тощо. Такі тексти мають різне цільове призначення, різну знакову природу й характер інформації, а отже, і свою специфіку щодо структурної і змістової побудови. Знаючи цю специфіку, можна легко засвоїти різноманіття прийомів творення текстів у конкретиці різноманіття їхніх типологічних ознак. (М. Тимошик).

Завдання 2. Визначіть тему та підтеми тексту. З’ясуйте, за допомогою якого зв’язку (паралельного чи ланцюгового) поєднано частини тексту.

Основні ознаки права:

  • правові норми встановлюються державою в офіційних актах;

  • норми права охороняються в необхідних випадках примусовою силою державного апарата;

  • право являє собою єдину систему норм, яка обов’язкова для всього населення, що проживає на території певної держави;

  • право виражає загальну і індивідуальну волю громадян держави в їх гармонійній взаємодії.

Право — це система норм і принципів (правил поведінки), встановлених або визнаних (санкціонованих) державою в якості регуляторів суспільних відносин, які формально закріплюють міру свободи, рівності і справедливості у відповідності до суспільних, групових і індивідуальних інтересів (волі населення країни) і забезпечуються всіма мірами легального державного впливу, в тому числі примусу. Розрізняють:

об’єктивне право — сукупність загальнообов’язкових правил поведінки, виражених в системі юридичних норм, що утримуються в законах і підзаконних нормативних актах.

суб’єктивне право — це право, що належить конкретній особі, тобто надана даній особі законом можливість певного варіанта поведінки в конкретних правовідносинах. Суб’єктивне право забезпечує учасникам правовідносин певну міру свободи дії із врахуванням їх можливостей проявляти самостійність і ініціативу.

Завдання 3. Прочитайте міркування вчених. Що варто взяти до уваги, шліфуючи мову і стиль наукової роботи? Обґрунтуйте свою думку.

Як можна домогтися поліпшення стилю викладу наукового матеріалу дисертації?..

Секрет поліпшення стилю дисертантом полягає в тому, щоб уважно читати художні книги та вивчати їх... Дозвольте собі вивчити дві — Біблію і Шевченка. Пийте з цих джерел...

Якщо дотримуватися цих порад, то поступово, непомітно, але неминуче ваша манера мовлення та виклад думок на папері стануть більш красивими, витонченими та стилістично грамотними... (А. Зосімов, В. Голік).

Завдання 4. Відредагуйте науковий текст.

Темп генерації знань став настільки високим, що випускник вищого навчального закладу тільки тоді зможе творчо підійти до розробки сучасних наукових концепцій, коли безпосередньо бере участь у їхній розробці. Принцип сполучення наукової праці з навчанням стає діючим фактором формування фахівця. Участь студентів у науковій праці, уведення дослідницьких елементів у різні форми навчальних занять є ефективним засобом подолання відомого протиріччя між масовим характером підготовки у ВНЗ і потребами розвитку в кожного студента самостійності й ініціативи.

Прищеплення студентам цих багато в чому нетрадиційних і складних умінь та навичок вимагає повного перегляду системи підготовки майбутніх фахівців, що має торкнутися усіх сторін навчально-виховного процесу.