Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кнм продкурсу метод1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
432.13 Кб
Скачать

Тема 1: Особливості писемного наукового мовлення. Лексичні, морфологічні та синтаксичні засоби наукового стилю

Ключові слова: науковий текст, лексика, синтаксис наукового мовлення

Рекомендації щодо порядку опрацювання навчальних матеріалів та підготовки до семінарського заняття

1. Опрацюйте рекомендовану літературу.

2. Підготуйте опорний конспект з питань, які виносяться на семінарське заняття.

МЕТА: проаналізувати лексичні, морфологічні та синтаксичні засоби наукового стилю

Методи оцінювання: усне опитування, виконання завдань.

Результати навчання: знати та вміти аналізувати лексичні, морфологічні та синтаксичні засоби в текстах наукового стилю

План семінарського заняття

  1. Морфологічні особливості наукового тексту.

  2. Засоби логічного висловлення думки в науковому тексті .

  3. Особливості вираження підмета, присудка в науковому тексті.

  4. Роль однорідних членів речення у науковому тексті.

Література

Основна: 8, 10, 17, 18, 26

Додаткова: 2, 4, 5, 9

Завдання 1. Підготуйте зразок наукового тексту, визначте у ньому лексичні, морфологічні та синтаксичні засоби наукової мови.

Завдання 2. Поділіть текст на абзаци. Проаналізуйте лексичні та синтаксичні засоби наукового тексту. Поясніть особливості вираження підмета і присудка.

Комп’ютер – електронна програмована цифрова машина;електронний пристрій для виконання складних обчислень і перетворення даних, керований спеціальними програмами. Складається зосібна із процесорів, внутрішньої і зовнішньої пам’яті. Разом із периферійними пристроями утворює комп’ютерну систему. Розрізняють комп’ютери мейн фрейми (великі), мінікомпютери, персональні комп’ютери, а також суперкомпютери, призначені для виконання особливо складних обчислень. Прогрес у галузі електроніки уможливив мініаритизацію комп’ютерів та їх значне поширення. Завдяки розвитку комп’ютерних мереж пересічні користувачі одержують доступ до програм та інформації, накопичених у архівах у цілому світі, а також до нових технологій розповсюдження інформації.

Завдання 3. Поясніть роль використання іменників у науковому тексті. Знайдіть однорідні члени речення та визначте їхню роль у науковому тексті.

Продуктивні сили — це система суб'єктивних (людина) і речових (засоби виробництва) елементів, що виражають активне ставлення людей до природи. У процесі праці освоюються природні ресурси, відтворюються умови існування людей, відбувається соціальний розвиток.

Продуктивні сили — це сукупність трудових ресурсів і засобів виробництва. У свою чергу, предмети праці включають природні ресурси — вугілля, руду й сировинні матеріали (сировину), як-от бавовник, зерно, пластмаси, цебто матеріали, піддані якійсь обробці. Поняття засобів виробництва включає машини й устаткування, будівлі й споруди, засоби транспорту й зв'язку, а також землю, бо цей природний ресурс має свої виразні особливості. Головною складовою продуктивних сил є праця. Робоча сила характеризується кількістю (чисельністю працівників) і якістю (статево-віковим складом, рівнем кваліфікації, рівнем освіти, традиціями та навичками). Роль праці як складової зростає з розвитком продуктивних сил: підвищуються вимоги до якості трудових ресурсів.