Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції з історії україни.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

§15 Україна у період національно-визвольних змагань...

Наприкінці листопада 1920 р. червоне командування схвалює рішення про знищення махновської армії. При­водом для розгортання військових дій проти Махна було звинувачення отамана у невиконанні рішення про перехід його армії на Кавказ. Проте провести операцію раптово не вдалося, бо червоноармійці не хотіли воювати проти колишніх союзників, іноді навіть переходили на бік мах­новців. Боротьба точилася практично до осені 1921 р. і супроводжувалася черговою хвилею «червоного терору». 28 серпня 1921 р. Н.Махно з невеликим загоном пере­йшов кордон України і був інтернований на території Ру­мунії.

Після розгрому врангелівців і придушення махновсько­го руху громадянська війна в Україні практично заверши­лася. Для українців вона означала поразку національно-демократичних сил у боротьбі за державність та неза­лежність, установлення в УСРР більшовицького режиму. На західноукраїнських землях національно-визвольний рух також потерпів поразку, і цей регіон був розчленова­ний іноземними державами.

Останньою спробою Директорії підняти повстання проти більшовиків в Україні був другий зимовий похід^бойо­вої групи, створеної з інтернованих вояків УНР у листо­паді 1921 р. 4 листопада близько 2 тис. бійців під команду­ванням генерала Ю.Тютюнника перейшли радянсько-польський кордон. Бійці були погано озброєні, без належ­ного військового спорядження, тому були розбиті регуляр­ними частинами Червоної Армії. Вирішальний бій відбув­ся 21 листопада біля містечка Базар на Житомирщині. Кінна дивізія Г.Котовського оточила повстанців. Пропо­зицію здатися в обмін на життя вони відхилили. Під час бою більшість українських вояків загинули, а 350 полоне­них більшовики засудили на смерть і розстріляли.

Основними причинами поразки української революції 1917-1921 рр. були відсутність єдності у таборі національ­но-демократичних сил, нестача досвіду державного

145

Я. М. Шабала Історія України

будівництва, прорахунки українського політичного про­воду у внутрішній політиці, втручання іноземних держав, у тому числі і військове, з метою не допустити відроджен­ня української державності.

Українська революція 1917 - 1921 рр. була важливим етапом у боротьбі українського народу за свою дер­жавність і незалежність. Вона викристалізувала ідею ук­раїнського національного державотворення, дала важливі історичні уроки. Основними з них є такі: для створення української незалежної держави необхідні єдність національно-патріотичних сил і підтримка їх народом; державотворчі процеси мають супроводжуватися пози­тивними соціально-економічними перетвореннями, по­кращенням життєвого рівня народу; для утвердження не­залежності української держави потрібна конструктивна зовнішня політика і підтримка з боку впливових держав.

Культура і духовне життя в Україні у 1917-1921 рр. Події української революції 1917-1920 рр. справили значний вплив на всі сфери життя українського суспільства, у тому числі і на розвиток культури. Основним чинником, який зумовив духовне і культурне піднесення в Україні, була боротьба за відродження української державності. Питан­ня національно-культурного будівництва стало невід'ємною складовою частиною українського державо­творення. Разом із тим політична нестабільність, жорсто­ка воєнно-політична боротьба, іноземна інтервенція, еко­номічна розруха були гальмівними чинниками для розвит­ку культури в Україні.

Одним із основних напрямів культурного будівництва за часів Центральної ради, Гетьманату і Директорії, скла­довою частиною культурно-освітньої політики більшо­виків було налагодження системи освіти. Так, Централь­на рада за відносно короткий термін (із березня до осені 1917 р.) відкрила понад 5 тис. українських шкіл, близько 100 гімназій, народні університети в Києві, Харкові, Одесі, науково-педагогічну академію та інші заклади. Іетьмансь-

146