Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекц_я 3.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
29.11 Кб
Скачать

Лекція 3. Правове регулювання торгівлі послугами в рамках сот

  1. Поняття та класифікація послуг

  2. Способи поставки послуг

  3. Ціль та основні принципи ГАТС

  4. Структура ГАТС

  5. Основні обовязки, які застосовуються у сфері торгівлі послугами

  6. Зобовязання допоміжного характеру

  7. Винятки з ГАТС

Кожного дня ми беремо участь у торгівлі послугами(оплачуємо проїзд в транспорті, коритсуємось телефоном, інтернетом, дивимось телебачення тощо.) У сучасному світі світова торгівля товарами стала ключової сферою торгово-політичних інтерсів держав. Торгівля послугами починаючи з 60-х років почала стрімко зростати і витісняти промислове виробництво як основне джерело благ. На сьогодні частка торгівла послугами в економічно розвинутих країнах становить близько 70% сукупного валового прибутку в економічно розвинутих країнах.

На сьогодні міжнародна торгівля товарами становить бл. 1/3 світової торгівлі і ця частка постійно зростає.

Це зумовлено передусім технічним прогресом, зростання частки послуг в економіці країн розвитком і поширеннм транснаціональних корпорацій.

На початку 80-х рр до предмету переговорів уругувайського раунду включається також питання торгівлі послугами та розроблюється Генеральна угода з торгівлі послугами(ГАТС), яка набуває чинності 1 січня 1995 року.

1. Поняття та класифікація послуг

Під поняттям послуга слід розуміти певну корисну для споживача дію.

Тобто послуга є тим, чим торгують але не є товаром Послуги є як правило нерухомі і не можуть зберігатись і споживач, як правило, повинен бути присутнім при її виготовленні. Процес надання послуги є невіддільним від результату. Послуги на думку більшрсті досліднгиків представляють зміну матеріальних умов чкоїсь економічної одиниці.

Вони можуть мати матеріальний результат(наприклад послуги стоматолога у вигляді пломби), або не мати його(наприклад проїзд у транспорті).

В ГАТС також не закріплено визначення послуг, але використовується класифікатор послуг, які об’єднані у 12 груп. Самих послуг там 160 видів.

1.Ділові послуги(25 видів);

2. Будівельні та інжирінгові послуги(5)

3.Дистрибюторські послуги(5)

4. Послуги у сфері освіти(5)

5. Послуги у сфері навколишнього середовища(4)

6. Фінансові послуги та страхування(17)

7. Послуги в сфеоі охорони здоровя та соціального забезпечення(4)

8. Туристичні послуги(4)

9. Рекреаційні, спортивні та культурні(5)

10. Транспортні

11. Послуги у галузі Зв’язку

Кожен із секторів поділяється на підсектори. Так, сектор послуг поділяється на підсектори. Так, ділові послуги поділяються на професійні, послуги у сф. Досліджень та розробок, послуги з нерухомим майном, ком. Послуги, послуги оренди.

ГАТС поширюється на всі види послуг, крім тих, які поставляються при виконанні функцій держави. Такі послуги в угоді визначені як такі, що надаються на некомерційній основі та за відсутності конкуренції. Так держава часто сама стає орендарем, операторомтелекомун. Звязків, перевізнико, постач. Електроенергії тощо, але на ці послуги угода не поширюється.