Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_я 4.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
26.77 Кб
Скачать

Лекція 4

Правове регулювання торгівельних аспектів прав інтелектуальної власності

  1. Поняття та види прав інтелектуальної власності

  2. Загальна характеристика Угоди по торгових аспектах прав інтелектуальної власності (ТРІПС)

  3. Сфера дії ТРІПС: авторські і суміжні права та права промислової власності

  4. Винятки з ТРІПС

  5. Співвідношення ТРІПС та інших угод у сфері захисту прав інтелектуальної власності

Права інтелектуальної власності настільки поширились у нашому повсякденному житті, що напевне кожен з нас порушував їх. Купівля неліцензованих дисків з музикою, фільмами, купівля неліценційного програмного забезпечення тощо. Створення результатів інтелектуальної власності вимагає значних затрат часу і зусиль, а підробка і незаконне копіювання навпаки – здійснюється дешево і швидко.

  1. Поняття та види прав інтелектуальної власності

В загальному1 під інтелектуальнолю власністю розуміють виключні права на результати інтелектуальної діяльності та прирівнювані до них засоби індивідуалізації юридичних осіб, товарів та послуг.

Сам термін може вводити в оману, оскільки ПІВ не повязане з речовими правами і права на результати інтелекктуальної власності не є матеріальними обєктами, але вони можуть бути повязані з їх матеріальними носіями(наприклад касети компакт-диски). Самі права інтелектуальної власності разом їх матеріальними носіями можуть бути предметом цивільно-правових угож , але після їх продажу самі виключні права залишаються. Проте, якщо виключні права мають грошовий вираз, то вони також можуть бути обєктом цивільно-правових угод – наприклад ліцензійні договори чи договори на уступку патентів.

В системі прав інтелектуальної власності виділяють 2 групи прав:

1) авторські та суміжні з ними права

2) права промислової власності

Авторські права - особисті немайнові права автора, не потребують спеціальної реєстрації.Повязані зі створенням та використаннямтворів науки, літератури та інших видів творчої діяльності і повязані з їх результатом.

До суміжних прав відносять права виробників фонограм, права виконавців фонограм, організацій ефірного та кабельного мовлення на виконання чи постановку, які не зкаписані на фонограму, але включені в передачу в ефір або по кабелю

Нприклад право на трансляція бою «Кличко-Пітер Самюель», трансляцію «Євробачення» або футбольних матчів.

Під ПРОМИСЛОВОЮ ВЛАСНІСТЮ СЛІД РОЗУМІТИ ПРОМИСЛОВЕ ВИКОРИСТАННЯ ТА ПАТЕНТНИЙ ЗАХИСТ ВИНАХОДІВ, КОРИСНИХ МЕДЕЛЕЙ ТА ПРОМИСЛОВИХ ЗРАЗКІВ.

Винаходи- технічне рішення в будь-якій галузі, яке відносится до продукта(присторою, речовини, мікроорганізму, рослин, тварин) або способу(процесу здійснення дій над матер. Обєктом за допомогою інших матеріальних засобів.)

Патентами завіряються пріоритет та авторство винаходів, корисних меделів та промислових зразків та виключне право на них, яке охороняється законом.

Корисні моделі - нові технічні рішення, які відносяться до пристрою. Не вважаються км ті, які стосуються лише зовнішнього вигляду та естетики, а також ті, що суперечать суспільним інтересам та принципам гуманності і моралі.

Промислові взірці – художньо-конструкторське рішення виробу промислового чи ремісничого виробництва, яке визначає його зовнішній вигляд. Промисловий взірець повинен бути новим та оригінальним.

Товарний знак – позначення, яке використовується для індивідуалізації товару тобто будь-яке позначенні чи поєднання позначень(кольорів) які здатне відрізнити товари чи послуги однієї форми від товарів чи послуг іншої. а знак обслуговування – для індивідуалізації послуги.