Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchet_o_солнечном_1_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

2.3 Охорона праці та техніка безпеки

Мета охорони праці - створення і підтримка безпечних, нешкідливих умов праці.

Структура охорони праці на підприємстві включає три головні напрями:

- Виробничу санітарію;

- Техніку безпеки;

- Протипожежний захист.

 Нормативна база охорони праці по сфері використання ділиться на три групи:

- Єдине законодавство;

- Галузеві нормативні акти;

- Міжгалузеві нормативні акти.

До єдиного законодавством належать Конституція України і Кодекс законів про працю. У них надано права громадян на безпечну працю, надаються певні пільги жінкам, інвалідам, неповнолітнім, особам, які працюють і навчаються одночасно.

Галузеві правила охорони праці - правила, що діють у межах даної області. Так, наприклад, для громадського харчування це вимоги техніки безпеки і санітарії на підприємстві.

Міжгалузеві правила охорони праці - правила, які діють і поза межами даної області.

Система стандартів безпеки праці на підприємствах харчування - це комплекс взаємопов'язаних стандартів, які містять вимоги, норми, правила, спрямовані на забезпечення безпеки, збереження здоров'я та працездатності робітників; вони зібрані в наступних гостей:

- ГОСТ 12.1.005-88. - Вимоги до приміщень підприємств

 громадського харчування;

- ГОСТ 12.2.005-88. - Вимоги до оснащення підприємств

 харчування;

- ГОСТ 12.3.005-88. - Вимоги до засобів захисту.

Державне управління за охороною праці здійснюють:

- Кабінет міністрів України;

- Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади;

- Державний комітет за наглядом за охороною праці;

- Місцева обласна адміністрація та місцеві Ради.

При влаштуванні на роботу працівник підписує договір, в якому є пункт про охорону праці. Якщо директор не виконує його, працівник може не виходити на роботу, а директор зобов'язаний виплачувати йому заробітну плату і не має права його звільнити.

Власник підприємства зобов'язаний створювати на робочих місцях умови роботи відповідно до вимог нормативних актів і забезпечувати права людей, які гарантовані законодавством про охорону праці.

Робочі зобов'язані знати і виконувати вимоги з охорони праці, передбачені колективним договором, своєчасно проходити медичний огляд, співпрацювати з дирекцією в питаннях удосконалення охорони праці.

Власник зобов'язаний інформувати працівників про стан охорони праці на підприємстві та аваріях. Ведеться єдина статистична звітність з охорони праці.

Згідно з 20 статтею Кодексу законів про охорону праці України, всі робочі при прийомі на роботу і в процесі роботи проходять на підприємстві інструктаж з питанням техніки безпеки.

Навчання охороні праці здійснюється відповідно з "Типовим положенням про навчання та інструктажі з охорони праці". Жодного працівника не допускають до роботи без інструктажу або навчання.

За характером і часом проведення інструктажі бувають:

- Вхідний (його мета - ознайомити з особливостями підприємства, його шкідливими факторами і заходами захисту від них);

- Первинний (його мета - ознайомити з особливостями робочого місця);

- Повторний (для поновлення знань, здійснюється 1 раз на 6 місяців);

- Позаплановий (здійснюється у разі нещасного випадку, отримання нового обладнання або іншого конкретного випадку);

- Цільовий (з робітниками, безпосередньо непов'язаними з роботою за спеціальністю, на роботи з нарядом-допуском, екскурсії по підприємству та інше).

Фінансування охорони праці здійснюється власником підприємства. Працівники не несуть жодних витрат на охорону праці. На підприємствах, в галузях і на державному рівні у встановленому Кабінетом міністрів України порядку створюються фонди з охорони праці; вони можуть створюватися і на місцевому рівні. Засіб цих фондів повинні витрачатися лише на охорону праці і вони піддаються оподаткуванню.

Догляд за станом охорони праці на підприємстві ділиться на нагляд (який здійснюється державою) і контроль (громадський).

Нагляд за дотриманням актів про охорону праці здійснюють:

- Державний комітет України за наглядом;

- Державний комітет України за ядерною і радіаційною безпекою;

- Органи пожежної безпеки;

- Санітарно-епідеміологічні служби.

Найвищий нагляд за вживанням і дотриманням норм охорони праці здійснюється Генеральним прокурором України та його підлеглими.

Громадський контроль здійснюють:

- Трудові колективи через обрані особи;

- Профспілки через своїх представників.

Згідно 49 статті Кодексу законів про охорону праці України, за недотримання вимог охорони праці передбачена дисциплінарна, адміністративна, матеріальна та кримінальна відповідальність.

Дисциплінарна відповідальність здійснюється у вигляді догани начальника підлеглому; адміністративна - покарання адміністративними органами, тобто штраф; матеріальна - в тому випадку, якщо через одного працівника підприємство несе збитки, він повинен їх відшкодувати.

На підприємстві виконуються правила пожежної безпеки. На кожному поверсі є вогнегасник. Всі оснащення має заземлення. Як запасний вихід може бути використаний вхід, через який завозять сировину.