Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (готовый вариант).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать

2. Вимірювання температури

Датчиком тем­ператури називають пристрій, який перетворює температуру в будь-яку іншу величину (електричну, механічну тощо).

Залежно від будови й конструкції датчики температури по­діляють на механічні, манометричні, розширення, термоелек­тричні, опору й пірометри випромінювання. Орієнтовні межі зміни температури, при яких датчики використовуються найефективніше, подано в табл. 1.

Виходячи з температурних меж використання датчиків тем­ператури, можна зробити висновок, що в закладах ресторанного господарства для автоматизації теплових апаратів можуть бути використані механічні, манометричні, термоелек­тричні й термометри опору. Термометри розширення не можна застосовувати: ртутні через те, що їх не дозволяється вводити в технологічні апарати підприємств громадського харчування, термометри з органічними рідинами через низьку верхню межу температури, а пірометри випромінювання через високу темпера­турну межу.

Механічні термометри поділяють на біметалеві й дилатометричні.

Біметалевий сприймаючий елемент являє собою пластину або спіраль, зроблену з двох металів, які характеризуються різними значеннями коефіцієнта розширення. При зміні температури біметалева пластина або спіраль деформується, приводячи в рух вказівну стрілку або елемент, який перетворює переміщення в електричний сигнал.

Метал з малим коефіцієнтом розширення називають пасив­ним. Як пасивний метал використовують залізонікелеві сплави (ЗН-36 —35—37% нікелю й 64% заліза; ЗН-42 —42% нікелю й 58% заліза). Метал з великим коефіцієнтом розширення на­зивають активним. Як активний метал використовують хромо­нікелеву й молібденонікелеву сталі, латунь, бронзу та інші сплави.

Біметалеві елементи прості за конструкцією, порівняно не­дорогі й придатні для роботи в широкому діапазоні темпе­ратур.

В закладах ресторанного господарства біметалеві дат­чики використовують у терморегуляторі ТР-1, регуляторі потужності БРМ-1, захисних газових клапанах та інших пристроях,призначених для підтримання на заданому рівні температури в теплових апаратах або виконання ролі захисних і блокувальних пристроїв.

Таблиця 1

Орієнтовні межі зміни температури для різних датчиків температури

Ділатометричний сприймаючий елемент складається з стержня й трубки, зроблених з металів, які характеризуються різними значеннями коефіцієнта лінійного розширення, напри­клад, з сплаву ЗН-36 (інвар) і латуні. Ці метали стикаються в одній точці, тому при зміні температури кінець стержня пере­міщується відносно кінця трубки. Зміна цієї відстані спричи­няється до зміни положення контактів електричного кола, яке живить нагрівальні елементи теплових апаратів. Дилатометричні сприймаючі елементи використовують у терморегуляторах ТР-170, ТР-200, ТРД-1, ТЧДЗ та інших приладах, які засто­совуються для підтримання температури на певному рівні в смажильних шафах побутових електроплит і апаратах, де необ­хідно регулювати температуру рідини або газу.

Манометричний сприймаючий елемент виконують у вигляді термобалона (термопатрона), герметично сполученого з пруж­ним елементом — сильфоном або мембраною. Термопатрон за­повнюють рідиною або газом. Для .цього застосовують спирт, ртуть, насичену пару, інертний газ. Термопатрон сполучається з пружним елементом безпосередньо або за допомогою капіляр­ної трубки.

При зміні температури навколишнього середовища зміню­ється тиск у системі, завдяки чому пружний елемент перемі­щується. Це переміщення передається на покажчик температу­ри або на систему контактів, які керують електричним колом.

В закладах ресторанного господарства широко засто­совують манометричні термометри, сигналізуючі типу ТС і електроконтактні типу ЗКТ. Ці прилади мають герметичну термоcистему, яка складається з термобалона, капіляра й трубчас­тої одновиткової пружини. Два датчики температури забезпечують сигналізацію про досягнення мінімальної й максималь­ної температури, а також трипозиційне регулювання.

Манометричні датчики можна застосовувати у схемах регу­лювання температури в теплових апаратах з різними видами нагрівання. Для регулювання температури нагріву в смажильних і кон­дитерських шафах застосовують манометричні терморегулятори типу ТР, які являють собою регулятори прямої дії й застосо­вуються без проміжних елементів, бо сумарна потужність трьох контактів становить 4500 вт. Терморе­гулятори типу ТР не мають індикато­рів. Необхідну температуру нагріву задають поворотом спеціальної ручки. Промисловістю випускаються термо­регулятори типу ТР з такими діапа­зонами регульованих температур, °С: 50—100, 100—150, 150—200, 100—350.

Рис 17 - Схема включення