Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (готовый вариант).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать

4. Вимірювання лінійних розмірів виробів

Пристрої для автоматичного контролю лінійних розмірів виробів можна класифікувати за різними ознаками. Найважливішими з них є такі:

  • наявність або відсутність впливу контролюючого пристрою на технологію обробки виробу, яка визначає величину розміру

  • наявність або відсутність, а також місце перетворення первинного імпульсу

  • ступінь автоматизації контролю

Залежно від наявності або відсутності впливу на технологію обробки виробу контролюючі пристрої можна поділити на дві групи: пристрої активного контролю й пристрої пасивного кон­тролю.

Пристрої активного контролю діють на механізми, які вхо­дять до складу технологічної лінії по обробці виробу, зміню­ючи перебіг технологічного процесу (його параметри).

Розрізняють такі різновиди систем активного контролю.

1. Пристрої для контролю розмірів виробу, які припиняють обробку виробу, як тільки він набуде певних розмірів, або автоматично змінюють режим обробки у відповідний момент. Ці пристрої можуть контактувати з вимірюваним виробом або ґрунтуватись на інших принципах (пристрої безконтакт­ної дії).

У пристроях, в яких використовується контактний метод контролю, первинний вимірювальний орган має вимірювальний наконечник, який тим або іншим способом притискується до по­верхні контрольованого виробу. Загальними недо­ліками контактних прист­роїв є спрацювання кон­тактних наконечників і можливість пошкодження поверхні виробу, труд­нощі або неможливість використання контактних пристроїв при великих швидкостях обробки ви­робу або при високій температурі обробки.

Всі ці недоліки можна усунути при застосуванні безконтакт­ного методу контролю, здійснюваного за допомогою пневматич­них, оптичних, екранних, радіаційних та індуктивних датчиків.

2. Підналадчики — контрольні пристрої, в яких оброблений виріб надходить у вимірювальну систему. У разі невідповідно­сті розмірів виробу технічним умовам виробляється сигнал, який передається у виконавчий орган пристрою, що змінює па­раметри технологічної машини,коректуючи тим самим розміри дальших виробів. Звичайно сигнал на зміну технології виробляється після того, як вимірювальний пристрій перевірить кілька виробів, усуваючи тим самим вплив випадкових факторів різного роду.

3. Блокувальний й захисні пристрої, які припиняють перебіг технологічного процесу, зупиняючи машини або припиняючи по­дачу сировини або напівфабрикатів у тих випадках, коли на вимірювальний пристрій надходить сировина, напівфабрикати або готові вироби, що за розмірами не відповідають технічним умовам. Звичайно такі пристрої призначаються для того, щоб запобігти пошкодженню устаткування й створенню умов небез­пеки для обслуговуючого персоналу.

Блокувальні й захисні пристрої мають вимірювальний орган, який контролює розмір виробу до його обробки або після неї, а також виконавчий орган, що діє на той або інший апарат, який входить до складу технологічного потоку.

У пристроях з електричним перетворенням також використо­вують кілька методів перетворення:

  • метод активного опору, при якому при зміні розмірів виро­бу змінюється активний, опір електричного кола, що й сприй­мається відповідним пристроєм

  • електроконтактний метод ґрунтується на замиканні або роз­миканні контактів залежно від розміру виробу

  • індуктивний метод базується на зміні повного опору індук­тивної котушки або коефіцієнта взаємоіндукції залежно від роз­міру виробу

  • ємнісний метод ґрунтується на зміні ємності залежно від розміру виробу

  • п’єзоелектричний метод ґрунтується на появі елект­ричних зарядів на гранях деяких кристалів (кварц) під дією сили вздовж електричної або механічної осі кристала; діюча сила, а отже, й величина зарядів пов’язана з розмірами виробу.

Метод активного опору й п’єзоелектричний метод застосову­ють дуже рідко.

У пристроях з пневматичним перетворенням використовуєть­ся зв’язок між тиском або витратою газу й розміром вихідного отвору — сопла, який залежить від розмірів виробу.

У пристроях з оптичним перетворенням найширше застосо­вують фотоелементи. Якщо зв’язати величину розміру виробу з величиною світлового потоку, що падає на фотоелемент, то пристрій, який реєструє зміну параметрів кола з фотоелементом, реагуватиме на зміну розмірів виробу. Може бути використаний і оптичний важіль, який перетворює механічне переміщення в переміщення світлового променя.

У пристроях з радіаційним перетворенням використовуєть­ся ступінь вбирання рентгенівських променів залежно від тов­щини виробу.

За ступенем автоматизації контрольні пристрої для вимірю­вання розмірів виробів можна поділити на такі групи:

  • механізовані контрольні пристрої

  • контрольні напівавтомати

  • контрольні автомати

Облік штучних товарів

Існують два види автоматичного обліку: диференці­йований і недиференційований. Диференційований облік являє

собою підрахунок кілько­сті виробів по окремих гру­пах, кожна з яких характе­ризується будь-якою якіс­ною ознакою. Недиференці­йований облік являє собою підрахунок загальної кіль­кості виробів без поділу їх на групи за будь-якими оз­наками (розмір, якість тощо).