Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (готовый вариант).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать

Прилавка-вітрини пвхс-1-0.4

Вмикачем SA1 вмикається в однофазне коло через запобіжник FU і пускорегулюючий апарат LL люмінесцентна лампа EL. При вмиканні двохполюсного вмикача SA2 отримує живлення однофазний електродвигун М3 вентилятора повітроохолоджувача і обмотка ( на 380 В) магнітного пускача КМ1, який спрацьовує і контактами КМ1. 1-КМ1. 3 забезпечує подачу напруги на електродвигуни компресора М1 і вентилятора М2. Автоматичне керування роботою холодильного агрегату здійснюється терморегулятором типу РТХО. Герметичний компресор холодильного агрегату має тепловий захист за допомогою теплового реле КК. Відтаювання інею з поверхні випарювачів напівавтоматичне:вимикається холодильний агрегат вручну натискуванням кнопки терморегулятора і після відтаювання автоматично вмикається.

  1. Автоматизація секцій-столів, низькотемпературних секцій і льодогенератора

Секція-стіл з охолоджувальною шафою типу СОЕСМ-2 і секція-стіл з охолоджувальним столом і горкою типу СОЕСМ-3 призначені для зберігання при температурі 0-80 С запасу готових блюд і напівфабрикатів, зелені, гарнірів і інших компонентів для оздоблення блюд в холодних і гарячих цехах підприємств ресторанного господарства. Шафа, ємкості горки і стола охолоджуються холодильною машиною, основними вузлами якою є холодильний агрегат, випарювачі і терморегулюючий вентиль. Підключається секція-стіл до трьохфазної електромережі 380/220 В автоматичним вмикачем QF (рис 57).

Рис 57 – Принципіальна електрична схема Рис 58 - Принципіальна електрична схема

секції-стола типу СОЕСМ-2 низькотемпературної секції типу СН-0.15

Коло керування вмикається тумблером SA. При цьому подається напруга на обмотку магнітного пускача КМ1, який спрацьовує і контактами КМ1.1-КМ1. 3 забезпечує живлення електродвигунів компресора М1 і вентилятора М2. Автоматичне керування холодильним агрегатом здійснюється терморегулятором ВК типу ТР-1-02Х, тепловий захист герметичного компресора-за допомогою теплового реле КК. При відкриванні дверей замикаються контакти дверних вмикачів SQ1 i SQ2 і отримує живлення освітлювальна лампа EL.

Секції низькотемпературні призначені для короткочасного зберігання і продажу мороженого, а також інших заморожених продуктів при температурі повітря в об’ємі -18 С на підприємствах торгівлі і ресторанного господарства. Температура в охолоджувальному об’ємі забезпечується холодильною машиною, яка складається з холодильного агрегату типу ВН250 в секції типу СН-0,15 і типу ВН315(2) в секції типу СН-0,15Ю, випарювача, терморегулюючого вентиля, з’єднаних послідовно і герметично трубопроводами. Підключається секція до трьохфазної електромережі 380В автоматичним вмикачем QF (рис.60). Коло керування вмикається тумблером SA. При цьому отримує живлення обмотка (на 380 В) магнітного пускача КМ1, який спрацьовує і контактами КМ1.1-КМ.13 забезпечує подачу напруги на електродвигуни компресора М1 і вентилятора М2. Автоматичне керування роботою холодильного агрегату здійснюється за допомогою датчика-реле температури ВК типу Т-110-3, тепловий захист герметичного компресора холодильного агрегату - тепловим реле КК .Відтаювання випарювача здійснюється за рахунок природних теплопритоків ззовні.

Льодогенератор призначений для приготування харчового льоду у вигляді шматочків прямокутної форми в підприємствах ресторанного господарства а також в інших закладах, що використовують харчовий лід. Продуктивність льодогенератора -5-40 кг/добу. Льодогенератор складається з двох відділень: для приготування льоду і машинного. В відділенні для приготування льоду розташовані випарювач з закріпленим на ньому щупом, водяний насос, водосбірник, ріжуча гратка і датчик-реле температури. Вода через фільтр грубої очистки, який встановлений поза льодогенератором, подається по трубі в ванну і заповнює її до певного рівня, постійно підтримується за допомогою запорного поплавкового клапана.

Рис 59- Принципіальна електрична схема льодогенератора

Льодогенератор підключається (рис.59) в електричну мережу однофазного струму напругою 220 В (вилкою ХР). При вмиканні перемикача SA1 через запобіжники FU1 і FU2 і розмикаючий контакт датчика-реле температури ВК отримує живлення обмотка магнітного пускача КМ1, яка спрацьовує і замикає свій контакт КМ1.1. В замкнутому положенні перемикача SA2 отримують живлення електродвигуни компресора М1 і вентилятора М3 холодильної машини, мікродвигун щупа М2, який контролює товщину льоду на випарювачі, трансформатор TV (220/24 В), ріжучої гратки ЕК і електродвигуна насоса М4. Насос подає воду на випарювач і за допомогою колектора рівномірно зрошує його. Лід утворюється на випарювачі внаслідок замерзання шарів води, яка рухається безперервним рівномірним потоком по нахилено встановленому випарювачу, оскільки в цей час в випарювач надходять холодні парі хладона від холодильної машини через терморегулюючий вентиль. Вода, що не встигла замерзнути стікає з випарювача в водосбірник, зливається в ванну і знов насосом подається на випарювач.

При досягненні заданої товщини льоду на випарювачі перемикається контакт мікроперемикача щупа SQ, в результаті чого відключаються електродвигуни щупа М2, насоса М4 і вентилятора холодильної машини М3 і вмикається соленоїдний клапана YA для подачі гарячих парів хладона в випарювач, випарювач відтаює, лід сповзає на ріжучу гратку ЕК, щуп і його мікроперемикач SQ повертаються в вихідне положення, в результаті чого вмикаються електродвигуни щупа М2, насоса М4 і вентилятора холодильної машини М3 і виключається соленоїдний клапан YA подачі гарячих парів хладона. Починається новий цикл роботи. Під час роботи пласт льоду ріжеться на ріжучій гратці і попадає в бункер для зберігання. Циклічність роботи льодогенератора триває до тих пір, поки лід не покриє кожух капіляра датчика –реле бункерного термостата ВК, який розмиканням свого контакту обезструмлює обмотку магнітного пускача КМ1. Пускач відпускає і розмиканням контакту КМ1.1 вимикає коло керування льодогенератора.

В режимі „Миття” при розімкненому положенні перемикача SA2 отримує живлення тільки електродвигун насоса М4.