Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (готовый вариант).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать
  • керуючий орган, який виробляє сигнал керування

  • Порівнюючий пристрій, який виробляє сигнал керування лише після надходження на його вхід двох сигналів

  • виконавчий орган, який перетворює сигнал керування в дію,

спрямовану на об’єкт

  • об’єкт-апарат, на який у певній послідовності подається енергія

  • блок живлення-джерело енергії

Система автоматичного блокування забезпечує подачу енергії від блоку

живлення на об’єкт у певній послідовності: спочатку на вхід 1, а потім на

вхід 11, виключаючи цим можливість подачі енергії на вхід 11, якщо енергію

не подано на вхід 1.

Керуючий орган подає сигнал на порівнюючий пристрій і виконавчий орган 1, який підключає блок живлення до входу 1 об’єкта й одночасно подає сигнал на порівнюючий пристрій. Останній передає сигнал керування на виконавчий орган 2 лише в тому разі, якщо на його вході є сигнал з виходу виконавчого органу 1. Після того, як мине деякий, заздалегідь заданий період часу з того моменту, коли на входи 1 і 11 порівнюючого пристрою надійшли сигнали, порівнюючий пристрій передає сигнал керування на виконавчий орган 2, який підключає блок живлення до входу 11 об’єкта. При відсутності енергії на вході 1 об”єкта не буде сигналу на вході 1 не буде сигналу на вході 11 порівнюючого пристрою, а отже й не буде підключено до блока живлення вхід 11 об’єкта.

За такою схемою можна здійснювати живлення високочастотних шаф при необхідності подачі живлення спочатку на волоски розжарення ламп і лише після розігрівання їх на аноди ламп. Людина при цьому подає командний сигнал на керуючий орган.

Систему автоматичного регулювання показано на рис 5.

До її складу входять такі ланки:

  • вимірювальний орган-датчик, який вимірює фактичне значення регульованої величини

  • порівнюючий пристрій, який порівнює виміряне й задане значення регульованої величини і в разі різниці між ними виробляє різницевий сигнал (сигнал помилки) певного знака, зручний для використання в регуляторі

  • задатчик, який відтворює сигнал, пропорційний заданому параметру, що підтримується на певному рівні

  • виконавчий орган-пристрій, за допомогою якого регулятор діє на регульований процес

  • підсилювач-проміжна ланка між малопотужним порівнюючим пристроєм і виконавчим органом, який звичайно потребує вищого рівня потужності в порівнянні з тим, що може бути забезпечений порівнюючим пристроєм

  • об’єкт регулювання

Рис 5 - Функціональна схема автоматичного регулювання

Система автоматичного регулювання суміщає функції контролю й дистанційного керування, працюючи без участі людини. При зміні величини параметра регульований об’єкт діє на вимірювальний орган-датчик, який перетворює вимірювану величину в сигнал, пропорційний виміряній величині й зручний для дальшого використання. Цей сигнал надходить на порівнюючий пристрій, на який надходить також сигнал з задатчика. Цей сигнал пропорційний заданій величині регульованого параметра або змінюється за певним законом. Порівнюючий пристрій порівнює сигнали, які надходять на його вхід, і на цій основі виробляє сигнал помилки, пропорційний непогодженню виміряного і заданого значень параметра. Сигнал помилки підсилюється в підсилювачі й діє на виконавчий орган так, щоб непогодження між заданим і дійсним перебігом процесів на об’єкті було ліквідовано.

За такою схемою, наприклад, підтримується тиск у пароводяній сорочці котла, температура в холодильних установках тощо.

Характерною особливістю схеми автоматичного регулювання є замкнене коло дій: будь-яка зміна сигналу на виході будь-якої ланки, пройшовши через всю систему, спричиняється до появи зміненого сигналу на вході цієї самої ланки. Це не стосується тільки задатчика. Однак слід зазначити, що при несприятливому поєднанні параметрів окремих ланок системи і зв’язків між ними таке замкнене коло дій може призвести до нестійкої системи регулювання.

Рис 6 - Функціональна схема системи диспетчеризації процесів виробництва

Систему диспетчеризації процесів виробництва показано на

риc6. Це складна система, яка забезпечує повну автоматизацію виробництва.

До складу системи включено комп’ютерну систему, яка здійснює керування окремими системами автоматичного регулювання, діючи на їх керуючі органи. Для забезпечення правильного керування окремими системами автоматичного регулювання в комп’ютерну систему надходить потік інформації про стан параметрів технологічного процесу. Після виконання ряду математичних і логічних операцій над заміряними величинами параметрів технологічного процесу виробляються відповідні сигнали, які вводяться в кожну систему автоматичного регулювання окремого процесу.

Все це стосується систем автоматики, в яких відстань між об’єктом контролю й пунктом керування є невелика. Якщо ця відстань стає такою, що для її подолання необхідно застосувати спеціальні технічні засоби, таку систему керування називають телемеханічною. Системи телемеханіки відрізняються від систем автоматики тим, що до них додатково включаються канали зв’язку, приймачі і передавачі.

Застосування систем телемеханіки забезпечують можливість контролю і керування багатьма віддаленими об’єктами з одного центрального пункту керування, причому великою кількістю об’єктів можна керувати і контролювати їх роботу за допомогою одного каналу зв’язку.