Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (готовый вариант).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать

Повної герметичності. Принципіальна схема комплексної автоматики безпеки і регулювання наведена на рис.47.

Рис 47 - Принципіальна схема комплексної газової автоматики

Безпеки і регулювання арб

Блок АБ вмикається в роботу після відкриття запірного крану 37 і натиснення на пускову кнопку 1. При цьому газ надходить в підмембранну порожнину клапана-відсікача і через імпульсну трубку 13 до стаціонарного запальника 25. Після нагрівання металевого стрижня закривається сопло-заслонка датчика полум’я 22. Одночасно газ подається через внутрішній канал 9 з дроселем 10 в надмембранну порожнину реле-інвертора блока АБ по імпульсній трубці 13 по внутрішньому каналу з дроселем 20 внадмемранну порожнину реле-інвертора блока АР. Завдяки тиску газу, що надходить,мембрани обох реле-інверторів, подолавши опір пружин 4 і 16, пересуваються вниз і перекидають заслонки 5 і 15 з дренажних сопел на сопла джерела тиску 3 і 29 відповідно. Тиск в надмембранній порожнині клапана-відсікача блока АБ, зв”язаного через дренажний отвір 7 і підмембранну порожнину реле-інвертора з лінією евакуації 21, падає, і мембрана з вантажем під дією тиску в підмембранну порожнину відходить від сідла клапана, відкривши прохід газу з газопроводу в підмембранну порожнину клапана-відсікача. Кнопку „Пуск” відпускають. Далі газ через канал, який регулюється іглою 33, надходить в підмембранну порожнину клапана-відсікача блока АР і тиск в ній підвищується. Під дією тиску газу мембрана з вантажем відходить від сідла клапана і клапан-відсікач блока АР забезпечує після відкривання запорного крана 26 подачу газу до основної горілки 23. Тривалість розпалювання не перевищує 55 с.

При досягненні в пароводяній сорочці котла заданого тиску переміщається заслонка датчика регулювання тиску 18 і надмембранна порожнина реле-інвертора через імпульсну трубку 19 і канал датчика тиску з’єднується з лінією евакуації 21. Заслонка 15 під дією пружини 16 відкриває сопло 29 і газ подається в надмембранну порожнину клапана-відсікача блока АР. Коли тиск в надмембранній і підмембранній порожнинах клапана зрівноважиться, вантаж мембрани під дією власної маси сяде на сідло і перекриє подачу газу через клапан 30. Мінімальна кількість газу до основної горілки поступає тільки по каналу, що регулюється іглою 33, компенсуючи при цьому втрати тепла котлом в оточуюче середовище. Завдяки надходженню газу через внутрішній канал захисту 9 з дроселем 10 в надмембранній порожнині реле-інвертора блока АБ тиск майже не змінюється і клапан-відсікач блока АБ залишається в відкритому положенні. При знижені тиску пари в пароводяній сорочці на задану величину (точність підтримання заданого параметру регулювання 5%) датчик регулювання тиску 18 перекриє заслонкою вихід газу із надмембранної порожнини реле-інвертора блока АР в лінію евакуації. За рахунок надходження газу по імпульсній трубці 13 тиск в надмембранній порожнині реле-інвертора блока АР підвищується і мембрана 14 з жорстким центром, долаючи опір пружини 16, пересувається вниз і перекидає заслонку 15 з дренажного сопла на сопло джерела тиску 29. Тиск в надмембранній порожнині клапана-відсікача блока АР, який зв’язаний через дренажний отвір і підмембранну порожнину реле-інвертора з лінією евакуації 21 падає, і мембрана з вантажем клапана 30 під дією тиску газа в підмембранній порожнині відходить від сідла клапана. Клапан-відсікач відкриває проход газа до основної горілки на його максимальну витрату.

При погасанні полум’я стаціонарного запальника відкриється канал захисту і клапан-відсікач блока АБ відключить подачу газу в систему. Тривалість спрацювання при погасанні полум’я –не перевищує 30 с.