Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T-6-PGK.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
147.46 Кб
Скачать

1. Передусім, задовольняються:

- вимоги, забезпечені заставою;

- виплата вихідної допомоги звільненим працівникам банкрута, в тому числі відшкодування кредиту, отри­маного для цієї мети;

- витрати Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, які пов'язані з набуттям ним прав кредитора щодо банку, — в розмірі всієї суми відшкодування за вкла­дами фізичних осіб;

- витрати, пов'язані з провадженням справи про банк­рутство в господарському суді та роботою ліквідацій­ної комісії.

2. Задовольняються вимоги, котрі виникли з:

- витрат, які виникли із зобов'язань банкрута перед сво­їми працівниками (за винятком повернення внесків членів трудового колективу до статутного фонду підпри­ємства);

- зобов'язань, які виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян, через капіталізацію від­повідних платежів у встановленому законом порядку;

- вимоги громадян-довірителів (вкладників) довірчих товариств або інших суб'єктів підприємницької діяль­ності, які залучають майно (кошти) довірителів (вклад­ників).

3. Задовольняються вимоги щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), а також вимоги центрального ор­гану виконавчої влади, які здійснює управління державним резервом.

4. Задовольняються всі введені до реєстру вимоги креди­торів, які не забезпечені заставою, у тому числі вимоги кре­диторів, які виникли із зобов'язань у процедурі розпоряд­ження майном боржника чи в процедурі санації боржника.

5. Задовольняються вимоги стосовно повернення внесків членів трудового колективу до статутного фонду підприємства.

6. Задовольняються інші вимоги.

Юридичне значення черговості задоволення вимог кредиторів:

вимоги кожної наступної черги задовольняються після повного задоволення вимог попередньої черги; у разі недостатності коштів банкрута для задоволення всіх вимог кредиторів однієї черги вимоги задовольняються пропорцій по сумі вимог, що належать кожному кредиторові однієї черги. Вимоги, не задоволені через недостатність майна, також уважаються погашеними. Вимоги, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, не розглядаються і вважаються погашеними.

Після завершення всіх розрахунків із кредиторами ліквідатор складає звіт і ліквідаційний баланс, які з урахуванням думки членів комітету кредиторів затверджує господарський суд. Наслідки затвердження ліквідаційного балансу:

- якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна банкрута або того, що залишилося, не достатньо для функціонування банкрута згідно з вимогами законодавства — виноситься ухвала про ліквідацію юридичної особи-банкрута;

- якщо після розрахунків із боргами у банкрута залиши лося майно, достатнє (згідно зі законодавством) для його функціонування, він уважається таким, що не має боргів, і може продовжувати свою підприємниць ку діяльність.

Незатвердження звіту ліквідатора може бути у разі, як­що господарський суд дійшов висновку, що ліквідатор не виявив або не реалізував усі наявні майнові активи ліквідаційної маси, необхідні для задоволення вимог кредиторів. Тоді виноситься ухвала про призначення нового ліквідатора, котрий очолює ліквідаційну комісію та забезпечує ви­конання покладених на нього функцій.

Зазначений порядок відновлення платоспроможності борж­ника або визнання його банкрутом є загальним. Особливості процедури банкрутства встановлені Законом для окремих категорій суб'єктів підприємницької діяльності - містоутворювальних підприємств, особливо небезпечних підпри­ємств, страховиків, сільськогосподарських підприємств, професійних учасників цінних паперів, індивідуальних підприємців, фермерського господарства, відсутнього боржни­ка та боржника, що ліквідується власником, а також пе­редбачені особливості провадження санації боржника його керівником.

9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]