Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T-3-PGK.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
91.14 Кб
Скачать

Тема 3. Правовий статус суб'єктів господарювання.

Лекція – 1 година

План

  1. Поняття, ознаки суб'єкта підприємницької діяльності.

  2. Класифікація суб'єктів підприємницької діяльності (підприємців)

  3. Юридичні особи: поняття, ознаки та види.

  4. Відокремлені підрозділи господарських організацій — суб’єкти господарювання.

Самостійна робота – 3 години

План

1. Поняття підприємця — фізичної особи.

2. Органи державної виконавчої влади, що здійснюють управління у сфері економіки.

1. Поняття, ознаки суб'єкта підприємницької діяльності.

Важливе значення має визначення суб'єкта підприємни­цької діяльності.

Загальні положення щодо осіб, які можуть займатися під­приємницькою діяльністю, містяться у ГК та ЦК України. Для характеристики цих осіб означені нормативні акти допуска­ють паралельне існування декількох термінів: "суб'єкт підпри­ємницької діяльності" (див., наприклад, ст. ст. 74, 130, 209 ГК України), "суб'єкт підприємництва" (див., наприклад, ст. ст. 3, 45, гл. 23 ГК України), а також "підприємець" (див, наприк­лад, ст. ст. 21, 46 ГК України). Натомість ЦК України від­мовляється від єдиного узагальнюючого поняття і запровад­жує термін "підприємець" стосовно фізичних осіб (див., на­приклад, ст. 35, гл. 5 ЦК України), а також прикметник "під­приємницькі" стосовно юридичних осіб - товариств (див., наприклад, ст. 83 ЦК України).

Поняття "суб'єкт підприємницької діяльності" співвідно­ситься із поняттям "суб'єкт господарської діяльності" так само, як співвідносяться поняття "підприємницька діяльність" і "господарська діяльність", тобто як часткове із цілим. Тому під час характеристики суб'єктів підприємницької діяльності ми будемо, звичайно, звертатися і до загальних ознак, притаманних суб'єктам господарської діяльності.

Різноманітний характер господарських відносин зумовлює існування досить широкого кола їх учасників:

1) суб'єктів господарювання;

2) споживачів;

3)органів державної влади та органів місцевого самоврядування, наділених господарською компетенцією,

4) громадських та інших організацій, які виступають засновниками суб'єктів господарювання чи здійснюють щодо них організаційно-господарські повноваження на основі відносин власності.

Поняття суб'єкта підприємницької діяльності (підприємця).

ГК України не містить чіткого визначення поняття "суб'єкт підприємницької діяльності", формулюючи його опосередковано через поняття "господарська діяльність" і "суб'єкт господа­рювання". Так, за змістом ч. 2 ст. З ГК України суб'єктами підприємництва вважаються особи, які займаються підприєм­ницькою діяльністю "для досягнення економічних і соціаль­них результатів та з метою одержання прибутку".

З юридичного погляду, для характеристики суб'єкта підприємницької діяльності в Україні як суб'єкта господарю­вання найважливіший факт легітимації, тобто державного підтвердження законності його входження в підприємни­цьку сферу та заняття підприємницькою діяльністю, що за­свідчується фактом його державної реєстрації, а в окремих випадках також ліцензуванням і патентуванням певних видів діяльності.

Ст. 55 ГК ч. 1 України визначає, що суб'єктами господарю­вання визнаються учасники господарських відносини, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав і обов'яз­ків), мають відокремлене майно та несуть відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством.

Ознаки суб'єкта підприємницької діяльності (підприємця):

1) вони здійснюють господарську (підприємницьку) діяльність.

2) наділені господарською компетенцією (сукупністю господарських прав та обов’язків). Це означає, що в межах загального права фізичних та юридичних осіб на здійснення господар­ської, в тому числі і підприємницької, діяльності (ст. 42 Конституції України, ст. ст. 50, 84 ЦК України, ст. 55 ГК України) особа, визнана в установленому законом порядку суб'єктом господарської діяльності, безпосередньо здійснює права і несе обов'язки, обумовлені конкретними господар­ськими відносинами.

3) мають відокрем­лене майно. Стосовно юридичних осіб це, зокрема, означає, що на час реєстрації їх як суб'єктів господарської діяльності необхідна наявність майна, склад та порядок внесення якого визначається їх засновниками.

Щодо фізичної особи-підприємця законодавство (ані ЦК, ані ГК України, а також інші нормативні акти) не передбачає положень, що безпосередньо регулюють відокремлення майна, яке використовується нею для зайняття підприємницькою діяльністю, від її особистого майна.

4) несуть відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах відокремленого майна, крім випадків, передбачених законодавством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]