Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T-1_2_-PGK.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
181.25 Кб
Скачать

Тема 1. 2. Поняття, структура та джерела комерційного права.

Лекція – 1 година

План

1. Поняття та предмет комерційного права.

2. Метод, функції та система комерційного права.

Самостійна робота – 3 години

План

1. Джерела комерційного права.

1. Поняття та предмет комерційного права.

Комерційне право не є класичною галуззю права. Воно сформувалося порівняно нещодавно в результаті необхідності врегулювання специфічних відносин, що виникають у зв'язку із зайняттям підприємницькою діяльністю.

Комерційне право за своєю природою є комплексною галуззю права. На відміну від основних (класичних) галузей права, комплексні формуються не за предметом правового регулювання (тобто сферою однорідних від­носин), а за такою підставою (ознакою), як об'єкт правового впливу. В нашому разі таким об'єктом є підприємницька діяльність, що береться як цілісне утворення, яке для свого функ­ціонування вимагає регулювання окремими нормами різних галузей права у комплексі.

Так, у складі комерційного права переважають норми адміністративного і цивільного права. До норм адміністративного права, предметом регулювання якого є, зокрема, відноси­ни у сфері управління, належать, наприклад, норми, що регулюють порядок державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності, порядок отримання ними ліцензій, патентів та інших дозволів тощо. Норми цивільного права регулюють май­нові та пов'язані з ними немайнові відносини, що складаються в процесі зайняття підприємницькою діяльністю - порядок укладання договорів, визначення їх сторін, моменту виник­нення праводієздатності та інші питання. Проте у складі комерційного права не важко виділити також норми фінансо­вого, земельного, трудового та деяких інших галузей права.

Із прийняттям 16 січня 2003 р. Верховною Радою України Господарського кодексу (ГК) України статус галузі комерційного права дещо змінився. Внаслідок прийняття кодифікованого законодавчого акта було закріплене існування повноцінної галузі права - господарськього права. З цього моменту комерційне право набуває рис комплексної підгалузі права із збереженням наведених вище ознак. Комерційне право є підгалуззю господарського права, як і, власне, підприємницька діяльність є видом господарської діяльності, співвідносячись з останньою як часткове з цілим.

Комплексний характер комерційного права впливає на характер співвідношення цієї підгалузі з іншими галузями. З кожної класичної галузі права комерційне право запозичує відпо­відні правові норми, що прямо або опосередковано регулюють відносини, які складаються у зв'язку із зайняттям підприєм­ницькою діяльністю.

Одночасно комерційне право можна розглядати і як комплексну галузь законодавства, тобто як систему правових норм, що деталізують порядок реалізації конституційного права на зайняття підприємницькою діяльністю (ст. 42 Конституції України). Вказана система правових норм міститься в норма­тивних актах різної юридичної сили, створюючи тим самим своєрідний нормативний масив підприємницької діяльності.

Предметом комерційного права, як і будь-якої іншої галузі права, є специфічне коло суспільних відносин. Ці відносини виникають у процесі або у зв'язку із провадженням підприємницької діяльності її суб'єктами - носіями взаємопов'язаних прав і обов'язків, передбачених і забезпечених законом.

Незважаючи на те, що комерційне право фактично ут­ворилося на базі цивільного і адміністративного права, правовідносини, що є його предметом, у процесі розвитку набува­ють все більше специфічних рис. Комерційні (підприємницькі) відносини за своїм змістом і порядком регулювання суттєво відрізняються від цивільно-правових. Вони є не просто майновими, а організаційно-майновими.

Водночас підприємницькі відносини вже давно перейшли зі стану частини цілого до самостійного існування і утворили свій складний, неповторний, зважаючи на специфіку функціону­вання суб'єктів різних форм власності, комплекс правовідносин, об'єднаних спільною метою. На це вказує як прийняття окре­мого кодифікованого акта — ГК України, так і застереження, зроблене у ч. 2 ст. 9 Цивільного кодексу (ЦК) України щодо можливості регулювання особливостей майнових відносин у сфері господарювання окремим законом.

Предметом правового регулювання господарського права є здебільшого відносини, що складаються у процесі виробницт­ва (виготовлення) продукції, надання послуг, виконання робіт як виробничого, так і допоміжного, невиробничого характеру з метою задоволення всього спектру потреб суспільства. В цьому визначенні загострюється увага на тому, що у реальному суспіль­ному житті будь-яка господарська діяльність практично не може здійснюватись автономно, у чистому вигляді, тобто бути, при­міром, суто виробничою. Адже їй передує підготовчий період, який досить часто є і доволі складним функціонально, і трива­лим за часом. Іноді він пов'язаний із виконанням наукових розробок, які мають суттєво відбитися на якості продукції чи вдосконалити процес її виготовлення, маркетингових досліджень, пошуком фінансових джерел забезпечення всього комплексу робіт та послуг.

Крім того, господарська діяльність може провадитися юри­дичними особами незалежно від наявності у них статусу суб'єк­тів підприємницької діяльності, а також фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності. При цьому ст. З ГК України, яка містить законодавче визначення господарської ді­яльності, не передбачає обов'язкової ознаки отримання доходу від неї, натомість, наголошуючи у ч. 2 цієї статті на тому, що господарська діяльність може здійснюватись як з метою отримання прибутку (у такому разі вона вважається підприємництвом - комерційна господарська діяльність), так і без мети одержання прибутку (некомерційна господарська діяльність).

Предметом правового регулювання комерційного права є підприємницька діяльність, яка відповідно до ст. 42 ГК України визначається як самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. Тобто, як вже йшлося вище, вона є специфічним видом госпо­дарської діяльності, яка здійснюється від імені підприємця, під його майнову відповідальність, на його власний ризик і має на меті отримання прибутку.

У підприємницькій діяльності, зокрема, вбачають риси діяль­ності особливого творчо пошукового, новаторського характеру, під час якої опрацьовуються нові сфери вигідного вкладення ресурсів, ідеї нових комбінацій у виробництві, опанування нових ринків, створення нових продуктів і способів досягнення мети.

Комерційна діяльність, в свою чергу, входить елементом до підприємницької діяльності. Вона обмежується відносинами, які мають місце під час реалізації вже готової продукції, доведен­ня її до споживача, і стосується виконання робіт та надання послуг, в тому числі посередницьких, щодо торгівлі, рекламних заходів, планування нових обсягів продажу, експортно-імпорт­них операцій, опрацювання способів виходу на зовнішній ринок та інших.

Таким чином, підприємницька діяльність включає в себе комерційну діяльність і є однією зі складових господарської діяльностібільш широкого поняття, що може бути спря­мована не тільки на одержання прибутку, а й на виконання програм загальноекономічного, соціального, культурного та іншого значення.

Розширення підприємницької діяльності і активна співпраця значної кількості юридичних і фізичних осіб різних форм власності вимагає прискорення розвитку комерційного права і узагальнення вже набутих як теоретичних, так і практичних результатів. Невід'ємною складовою цього процесу є і розробка механізму поступової гармонізації вітчизняного комерційного права відповідно до міжнародних вимог, зокре­ма законодавства країн ЄС. Але на першому етапі цієї роботи вітчизняна законодавча база потребує суттєвого вдосконален­ня, усунення суперечливості, забезпечення стабільності прий­нятих норм, особливо податкового законодавства, та створення тим самим більш сприятливих умов для розвитку бізнесу взагалі й приватного зокрема. Тільки ефективна, мобільна і прибуткова економіка України буде спроможною витримати жорстку конкуренцію більш досвідчених іноземних підпри­ємців.

За рівнем (предметом) правового регулювання відповідних відносин комерційне право поділяється на публічне і приватне право. Публічне комерційне право регулює питання організації державних установ та їх відносини з окре­мими особами, в тому числі - суб'єктами підприємницької діяльності.

Публічними також є відносини, пов'язані, наприклад, із ліцензуванням окремих видів діяльності, сертифікацією та стан­дартизацією продукції (робіт, послуг), здійсненням державного контролю за додержанням зазначених вимог. Адже порушення (недотримання) процесів провадження певних видів діяльності може негативно вплинути не тільки на відповідного суб'єкта підприємницької діяльності, але й на інтереси всього суспільства, значної його частини, прошарків і груп, тобто так звані "публічні (суспільні) інтереси.

Приватне комерційне право регулює відносини між окремими особами у зв'язку зі здійсненням ними підприєм­ницької діяльності. Наприклад, укладання між засновниками господарського товариства засновницького договору є проявом приватно-правових відносин між ними, оскільки залежить від волі його сторін і, відповідно, не залежить від волі державних органів.

Критерієм поділу комерційного права на публічне і приватне може бути і метод правового регулювання. Публіч­ним вважається право, якщо в разі порушення інтересів суб'єкта підприємницької діяльності правовий захист надається на вимогу особи, що представляє державу, незалежно від волі потерпілої особи. Наприклад, органи прокуратури в силу повноважень, наданих їм ст. 2 Господарською процесуального кодексу України, можуть звернутися до господарського суду із заявою про захист інтересів держави, навіть, якщо конкретна особа (на­приклад, державне підприємство, установа, організація) і не зверталася із відповідним проханням. Приватним є право в разі, якщо правовий захист надається на вимогу окремої особи, чиє право порушено (якщо підприємство чи організація зверта­ється до суду за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів самостійно).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]