Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T-1_2_-PGK.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
181.25 Кб
Скачать

4. Систему підзаконних нормативних актів очолюють укази Президента України — нормативні акти, що видаються на ос­нові Конституції і законів України.

З метою ефективного використання можливостей підпри­ємництва для розвитку національної економіки, прискорення економічних реформ, вирішення соціальних проблем та забезпе­чення реалізації конституційного права громадян на підприєм­ницьку діяльність Президентом України було прийнято ряд указів, що безпосередньо встановлюють положення у сфері провадження підприємницької діяльності. До таких указів, зокрема, належать укази Президента України від 3 лютого 1998 р. № 79/98 "Про усунення обмежень, що стримують розви­ток підприємницької діяльності", від 12 травня 1998 р. № 456/ 98 "Про державну підтримку малого підприємництва", від 23 липня 1998 р. № 817/98 "Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності", від 15 липня 2000 р. № 906/ 2000 "Про заходи щодо забезпечення підтримки та дальшого розвитку підприємницької діяльності" та ін.

Нормативні акти Кабінету Міністрів України (постанови та розпорядження) займають наступну сходинку в ієрархії підзаконних нормативних актів. Це означає, що їх положення повинні відповідати положенням Конституції, міжнародних до­говорів України, законів і актів Президента України. Зазвичай нормативні акти Кабінету Міністрів України конкретизують, уточнюють положення вищенаведених актів, якщо про це є відповідне застереження в документах вищої юридичної сили. Так, наприклад, згідно з ч. 5 ст. 10 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" для окре­мих видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуван­ню, до заяви про видачу ліцензії також додаються документи, вичерпний перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України. На виконання цієї вимоги Закону 4 липня 2001 р. Кабінет Міністрів України постановою № 756 затвердив Перелік документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності.

Нормативні акти органів виконавчої влади - постанови, накази і розпорядження органів виконавчої влади, їх посадових осіб — приймаються на основі і на виконання Конституції України, законів України, указів Президента України та нормативних актів Кабінету Міністрів України, а, отже, повинні від­повідати їм. Вони мають велике значення як галузеві норма­тивні акти. Так, з метою використання єдиної методики обліку платників податків і зборів (обов'язкових платежів) в органах державної податкової служби наказом Державної податкової адміністрації України від 19 лютого 1998 р. № 80 була затверд­жена Інструкція про порядок обліку платників податків; для посилення митного контролю за здійсненням зовнішньоеконо­мічної діяльності суб'єктів господарювання наказом Держав­ного митного комітету України від 31 травня 1996 р. № 237 був затверджений Порядок ведення обліку суб'єктів зовнішньо­економічної діяльності в митних органах та ін.

Тема 1. Поняття, структура та джерела комерційного права

Лекція – 1 година

План

1. Поняття, предмет, метод і система комерційного права

2. Співвідношення ко­мерційного права з іншими галузями нрава.

Самостійна робота – 3 години

План

1. Пра­вові відносини, що регулюються комерційним правом

2. Методологічні основи правового регулювання підприємницької діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]