Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SWOT ФК Грузія.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
122.88 Кб
Скачать

Проведення swot-аналізу на прикладі фермерського господарства "Грузія"

Ви коли-небудь замислювалися про те, що робить перед боєм хороший воєначальник? Він вивчає поле майбутньої битви, вишукуючи всі виграшні висоти й небезпечні болотисті місця, оцінює свої сили й сили супротивника. Якщо він цього не зробить, він прирече свою армію на поразку.

У бізнесі працюють ті ж принципи . Бізнес - це нескінченна низка дрібних і великих боїв. Якщо перед битвою ви не оціните сильні і слабкі сторони вашого підприємства, не визначите ринкові можливості та загрози (ті самі нерівності місцевості, які набувають величезного значення в розпал бою), ваші шанси на успіх різко зменшаться.

Для того, щоб одержати ясну оцінку сил вашого підприємства і ситуації на ринку, існує SWOT- аналіз .

SWOT-аналіз - це визначення сильних і слабких сторін підприємства, а також можливостей і загроз, що виходять з його найближчого оточення (зовнішнього середовища).

Сильні сторони (Strengths) - переваги вашої організації;

Слабкості (Weaknesses) - недоліки вашої організації;

Можливості (Opportunities) - фактори зовнішнього середовища, використання яких створить переваги вашої організації на ринку;

Загрози (Threats) - фактори, які можуть потенційно погіршити положення вашої організації на ринку.

Сильні сторонивашого підприємства - те, у чому воно досягло успіхів або якась особливість, що надає вам додаткові можливості. Сила може полягати в наявному у вас досвіді, доступі до унікальних ресурсів, наявності передової технології і сучасного устаткування, високій кваліфікації персоналу, високій якості випускається вами, популярності вашої торговельної марки і т.п.

Слабкі сторонивашого підприємства - це відсутність чогось важливого для функціонування підприємства або те, що вам поки не вдається в порівнянні з іншими компаніями й ставить вас у несприятливе становище. Як приклад слабких сторін можна привести занадто вузький асортимент товарів, погану репутацію компанії на ринку, недолік фінансування, низький рівень сервісу й т.п.

Ринкові можливості- це сприятливі обставини, які ваше підприємство може використовувати для отримання переваги. Як приклад ринкових можливостей можна привести погіршення позицій ваших конкурентів, різке зростання попиту, появу нових технологій виробництва вашої продукції, зростання рівня доходів населення і т.п. Слід зазначити, щоможливостями з погляду SWOT- аналізу є не всі можливості, які існують на ринку, а тільки ті, які може використати ваше підприємство.

Ринкові загрози- події, настання яких може несприятливо вплинути на ваше підприємство. Приклади ринкових загроз: вихід на ринок нових конкурентів, зростання податків, зміна смаків покупців, зниження народжуваності і т.п.

Зверніть увагу: один і той же фактор для різних підприємств може бути як загрозою, так і можливістю. Наприклад, для магазину, який торгує дорогими продуктами, зростання доходів населення може бути можливістю, тому що приведе до збільшення числа покупців. У той же час, для магазина-дискаунтера той же фактор може стати загрозою, так як його покупці зі зростанням зарплат можуть перейти до конкурентів, які пропонують більш високий рівень сервісу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]