Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T-2-PGK.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
66.05 Кб
Скачать

Тема 2. Підприємницька діяльність: поняття, зміст і види.

Лекція – 1 година

План

1. Поняття підприємницької діяльності, її ознаки та принципи.

Самостійна робота – 3 години

План

1. Види підприємницької діяльності:

(Виробнича і невиробнича підприємницька діяльність. Підприємництво без створення юридичної особи (просте). Підприємництво зі створенням юридичної особи (складне). Вільна підприємницька діяльність. Дозвільна підприємницька діяльність. Легальна та тіньова підприємницька діяльність).

1. Поняття підприємницької діяльності, її ознаки та принципи.

Як уже зазначалось, господарська діяльність згідно з положеннями ГК України поділяється на такі два види: під­приємницька (комерційна) господарська діяльність та некомерційна господарська діяльність. Легітимне визначення поняття "підприємництво", сформульовано в ст. 42 ГК Украї­ни:

"підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку"

У ст. 44 ГК України закріплено принципи (основи) під­приємницької діяльності, а саме:

- вільного вибору підприємцем видів підприємницької діяльності;

- самостійного формування підприємцем програм діяль­ності;

- вибору постачальників і споживачів продукції, що виробляється;

- залучення матеріально-технічних, фінансових та інших видів ресурсів, використання яких не обмежено законом;

- встановлення цін на про­дукцію та послуги згідно зі законом;

- вільного найму підприємцем працівників;

- комерційного розрахунку та власного комерційного ризику;

- самостійного здійснення підприємцем зовнішньоеко­номічної діяльності, використання підприємцем належ­ної йому частки валютної виручки на свій розсуд;

- вільного розпорядження прибутком, який залишаєть­ся у підприємця після сплати податків, зборів та ін­ших платежів, передбачених законом.

Основні ознаки підприємницької діяльності:

Перша ознака підприємницької діяльності - її ініціативність і самостійність, що відображено в нормі ст. 43 ГК України.

Ініціативність і самостійність — це зорієнтована на дії самореалізація підприємців. Підприємці активно обирають ініціативу. Вони свідомо не уникають тієї ситуації, коли самі відповідають за успіх або невдачу справи.

Друга ознака підприємницької діяльності — творчий та інноваційний характери, що виявляється у пошуку нових можливостей, орієнтації на нововведення. Підприємець діє й оцінюється як незалежний і значною мірою такий, що покладається на самого себе, інноватор.

У сучасній зарубіжній літературі інновація (нововведення) розуміється як основна функція процесу підприємництва.

Третя ознака підприємницької діяльності - систематичність (регулярність, професійність, постійність).

Четверта ознака підприємницької діяльності — ризиковий характер, тобто перекладення на підприємця тягаря передбачення несприятливих наслідків (збитків) і вжиття заходів стосовно їх превенції або усунення, не пов'язане з поведінкою підприємця.

П'ята ознака — цільове спрямування на отримання при­бутку. На думку декотрих авторів, метою підприємниць­кої діяльності є одержання не прибутку загалом, а саме підприємницького прибутку. Підприємницьким прибутком у літературі називають особливий вид доходу, винагороди за заповзятливість, специфічну творчу активність у сфері приватного бізнесу.

Шоста ознака самостійна юридична відповідальність. Мається на увазі те, що підприємці зобов'язані дотриму­ватися чинного законодавства, і їх відповідальність не об­межується одним видом юридичної відповідальності, а є такою, яка поєднує всі її вияви.

Сьома ознака підприємницької діяльності — соціально відповідальний характер. Соціальна відповідальність розу­міється як суспільна відповідальність, тобто очікування то­го, що компанії мають діяти в інтересах суспільства і робити свій внесок у розв'язання суспільних і соціальних проблем. Тут важливе розуміння підприємцями необхідності здійс­нювати власну діяльність вживаючи всі заходи для мінімалізації негативного впливу на навколишнє середовище (екологічний аспект).

Самостійна робота – 3 години

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]