Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
262 ПСИХОДІАГНОСТИКА +.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
977.92 Кб
Скачать

Тема 4. Стандартизація та адаптація тестів

Поняття про стандартизацію тестів. Необхідність та основні етапи такої процедури. Адаптація закордонних тестів. Поняття соціокультурної норми. Внутрішня узгодженість та дискримінативність завдань тесту. Визначення кількості завдань. Розробка завдань. Оформлення тесту. Пілотажне дослідження.

Література: [3, 4, 6, 8, 14, 17, 24].

Змістовий модуль 2. Психодіагностична практика

Тема 5. Особистісні опитувальники. Психодіагностика сфери спрямованості особистості

Особистісні опитувальники та теорії особистості. Види та форми особистісних опитувальників. Ідеографічний та номотетичній підхід до створення особистісних опитувальників. Проблема достовірності результатів особистісних опитувальників. Фактори, що детермінують відповіді на питання. Функції шкали достовірності. Принципи конструювання та використання шкали достовірності.

Психологічний зміст сфери спрямованості особистості. Психологічні принципи діагностики спрямованості людини. Методи діагностики спрямованості людини. Проблема мотивації, установок, інтересів та цінностей людини. Психодіагностичні засоби дослідження мотивації. Методики діагностики установок людини. Ціннісні орієнтації особистості та психологічні засоби їх діагностики.

Література: [1-12, 15, 18, 21].

Тема 6. Діагностика психофізіологічних особливостей людини

Поняття про індивідуальні психофізіологічні особливості. Концепція Б.М. Теплова про підхід до дослідження основних властивостей нервової системи. (ОВНС). Значення досліджень ОВНС для диференційної психології. Прояви ОВНС у поведінці й діяльності людини. Типи нервової системи і темперамент. Апаратурні та бланкові методики діагностики сили й лабільності нервової системи. Можливості опитувальників у діагностиці ОВНС. Використання стандартизованих схем спостереження в оцінці ОВНС. Допомога учням із крайніми проявами ОВНС.

Література: [1-12, 13, 15, 19, 20,22].

Тема 7. Психодіагностика інтелекту. Основні групи тестів інтелекту

Поняття здібностей. Задатки та здібності. Концепція здібностей як функціональних систем (В.Д. Шадриков). Проблема визначення інтелекту. Історія питання і сучасний стан проблеми. Теорії загальних здібностей (В. Дружинін, Дж. Гілфорд, М. Холодна). Теорії структури інтелекту (Ч. Спірмен, Г.Й. Айзенк, Р. Б. Кеттел, Г. Гарднер, Дж Гілфорд, Р Дж. Стернберг та ін.). Тестовий, соціальний, біологічний, практичний інтелекти. Поняття генерального фактора. Розумовий розвиток та інтелект: фактори впливу. Вербальний та невербальний інтелекти.

Історія виникнення тестів інтелекту. Шкали Біне–Симона та їх модифікації. Поняття про коефіцієнт інтелектуальності. Сучасні тести для вимірювання інтелекту. Цілі використання тестів інтелекту. Тести дії (дошки Е. Сегена, лабіринти) Тести вільні від впливу культури. Прогресивні матриці Равена. Тест Гудінаф. Соціально-критеріальне тестування інтелекту. Методики ШТРР, АСТРР, ТРРМШ, ТРРМП. Практична робота з тестами інтелекту. Тест інтелектуальних здібностей: обговорення результатів індивідуальної роботи.

Література: [1-12, 15, 16, 17, 19, 20, 23, 24].