Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
262 ПСИХОДІАГНОСТИКА +.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
977.92 Кб
Скачать

Дисципліни “психодіагностика” Тема 1. Психодіагностика як наука. Методи психодіагностичних досліджень

Визначення, предмет і структура психодіагностики. Психодіагностика та суміжні напрямки досліджень. Історія психодіагностики до ХХ століття. Психологічне тестування. Ф. Гальтон та дослідження індивідуальних відмінностей. Виникнення тестів інтелекту (Дж. Кеттел, А. Біне, Ч. Спірмен.) Психодіагностика у ХХ столітті. Основні напрямки досліджень в галузі практичного застосування психодіагностики: оптимізація процесів навчання та виховання; профдобір, профконсультування, професійне навчання; судово-медична експертиза; індивідуально-психологічне консультування.

Загальне уявлення про психодіагностичні методи. основи та критерії класифікації психодіагностичних методів. Типи психодіагностичних методик та їх класифікація. тест як основний інструмент психодіагностики. Види тестів. Характеристики стандартизованих методів психодіагностики: психологічне тестування. проективні методики. опитування. метод експерименту. апаратурні психодіагностичні методики. Малоформалізовані методи психодіагностики: метод спостереження, аналіз продуктів діяльності. біографічний метод, бесіда, метод інтроспекції, емфатичне слухання, проективні методики.

Література: [1-10, 12, 15, 19, 21].

Тема 2. Психологічний діагноз. Етика психодіагностичного дослідження

Ситуації застосування психодіагностики. Об’єкт психодіагностики та його структура. Типологія психодіагностичних задач. Сутність психодіагностичного процесу. Характеристики стану об’єкта психодіагностики. Поняття про психодіагностичні засоби. Психологічний діагноз як ціль психодіагностичного процесу. Етапи постановки психологічного діагнозу. Поняття психологічного прогнозу. Особливості перебігу психодіагностичного процесу: Об’єкт психодіагностики та його структура. Типологія психодіагностичних задач. Сутність психодіагностичного процесу. Характеристики стану об’єкта психодіагностики. Поняття про психодіагностичні засоби. Психологічний діагноз як ціль психодіагностичного процесу. Етапи постановки психологічного діагнозу. Поняття психологічного прогнозу. Особливості психодіагностичного процесу: збір, обробка, інтерпретація даних. Поняття психодіагностичної норми. Види норм.

Морально-етичні проблеми в роботі психолога. Етичні проблеми, дотичні до особистості та професійні якості особистості, які пов’язані з діагностичними методами. Етичні проблеми, що мають відношення до забезпечення прав людини, яка проходить діагностування. Соціально-психологічні основи етичного кодексу психолога-діагноста. Етичні стандарти й основні принципи в роботи психологів.

Література: [2-8, 11, 13, 17, 22].

Тема 3. Психометричні основи психодіагностики

Визначення надійності та валідності як необхідна умова психометричного контролю психодіагностичних тестів. Аналіз завдань. Визначення надійності тесту. Валідність тесту. Види валідності. Способи її забезпечення. Стандартизація тесту. Види норм. Поняття про вибірку. Дискримінативність завдань та достовірність тесту. Основні вимоги до створення надійних тестів. Розробка завдань. Форма та зміст завдань. Вимоги до вибірки. Конструювання шкали як еталона вимірювання. Засоби перевірки процедури первинного вимірювання на надійність. Шляхи підвищення надійності психодіагностичних методів. Шляхи підвищення надійності даних спостереження. Способи забезпечення надійності інформації, що отримується шляхом контент–аналізу. Шляхи підвищення надійності документальних джерел. Підвищення надійності інформації, яка здобувається за допомогою опитувань та інтерв’ю (лексика опитування, статус опитуваного, конструкція запитання та інтерпретація відповіді, проби анкети).

Література: [1, 3, 5, 7, 9, 18, 23].